Výrazně vyšší ceny za rozšiřující NVMe SSD moduly pro uživatele Apple MacBook

19. 7. 2018 06:19    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

Zákazníci Apple jsou zvyklí si za svoje vysněné notebooky připlatit vyšší ceny, než za jaké se dají sehnat PC notebooky, a také ceny za některé příslušenství bývají znatelně vyšší. Transcend tento měsíc oficiálně uvedl na český trh rozšiřující SSD NVMe moduly v kapacitách 240 až 960 GB, určené pro notebooky Apple MacBook Pro a Air. Ve srovnání s cenami modulů pro PC notebooky, které mají podobné výrobcem deklarované výkony, jsou moduly pro MacBook místy i více než 2x dražší.

Výrazně vyšší ceny za rozšiřující NVMe SSD moduly pro uživatele Apple MacBook

SSD moduly, o nichž je řeč, nesou označení Transcend JetDrive 850 a 855. Pod prvním číslem jsou nabízeny samostatné moduly, určené pro vložení do notebooku. Pod druhým číslem jsou stejné moduly, ale vložené do hliníkové krabičky s rozhraním Thunderbolt a deklarovanou přenosovou rychlostí až 10 GB/s, použít jdou primárně jako externí úložné zařízení. Uvedené úložné kapacity jsou 240, 480 a 960 GB. Uváděné přenosové rychlosti pro čtení jsou 1600 MB/s a pro zápis 1300 MB/s (240 GB verze "jen" 700 MB/s zápis). Rozhraní standardu NVMe PCIe Gen3 x4, paměti typu TLC 3D NAND Flash.

Transcend JetDrive 855 - pouzdro pro SSD moduly
Transcend JetDrive 855 - pouzdro pro SSD moduly

Záruka je 5 let, klasicky limitovaná TBW (množstvím zapsaných dat v TB), konkrétní údaje se mi nepovedlo najít, ale předpokládám, že budou podobné jako u PC verze. Jediný údaj k omezení životnosti, který jsem na stránkách výrobce našel (pokud jsem přehlédl, tak se omlouvám a rád doplním, stačí poslat na redakční e-mail), je upozornění, že záruka končí, pokud "indikátor opotřebení" v aplikaci JetDrive Toolbox (volně stažitelný program pro Windows i Mac) zobrazí 0% v rámci záruční doby.

Transcend JetDrive 850 - NVMe SSD modul pro notebooky Apple MacBook
Transcend JetDrive 850 - NVMe SSD modul pro notebooky Apple MacBook

Základní ceny v Kč včetně DPH za variantu JetDrive 850 jsou stanoveny na 6.699,- / 240 GB, 11.999,- / 480 GB a 21.399,- / 960 GB. Za hliníkové pouzdro ve verzi JetDrive 855 s Thunderbolt kabelem si výrobce účtuje pokaždé jiný příplatek, +1.300,- Kč u nejnižší kapacity a +1.600,- u nejvyšší kapacity, za prostřední kapacitu je nejvyšší příplatek, celé 2.000,- Kč. Udaná kompatibilita je s modely Apple MacBook Air 6,1 až 7,2 a MacBook Pro 11,1 až 12,1 a operační systém macOS High Sierra (10.13) a novější.

Transcend JetDrive 855 - rozebrané pouzdro s vyjmutým SSD modulem
Transcend JetDrive 855 - rozebrané pouzdro s vyjmutým SSD modulem

Pro srovnání, Transcend nedávno uvedl M.2 NVMe SSD moduly pro PC notebooky, snadno porovnatelné jsou moduly 256 GB pro PC a 240 GB pro MacBook, kde PC verze má dokonce uvedeny o něco lepší parametry rychlosti čtení i zápisu, a přitom cena PC verze je téměř přesně poloviční. Někteří jiní výrobci dokáží jít s cenou M.2 NVMe SSD modulů ještě níže. Malou útěchou uživatelům Mac může být to, že Transcend v balení obou variant (verzi v hliníkovém obalu lze oficiálně vyjmout z pouzdra a prohodit s dosavadním modulem v notebooku) dodává i dvojici značkových Transcend šroubováků (T5 a P5).

porvnání M.2 (nahoře) a Mac (dole) SSD modulů
porvnání M.2 (nahoře) a Mac (dole) SSD modulů

Ne dnes není apríl. Důvodem, proč si tak obrovský rozdíl v ceně mohou výrobci NVMe SSD modulů pro notebooky Apple MacBook dovolit je to, že modul pro Mac je hodně jiný. Moduly pro PC notebooky odpovídají běžně používanému M.2 standardu, moduly pro MacBooky mají o něco větší rozměry a úplně jiný konektor připojení.

Příslušenství . Technologie

Diskuse