Monitor jako dokovací stanice pro moderní tenké notebooky s USB-C rozhraním, Acer XR382CQK

21. 9. 2019 08:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

Ještě nedávno jsem byl pevným zastáncem klasického dokování, tedy stále jsem, ale trend doby nás vede jiným směrem a tak je třeba se přizpůsobit. Klasické dokování nabízí stále méně notebooků, dokonce i u výrobců, které lze považovat za tradiční výrobce firemních počítačů. Dnes je dominantní nabídkou USB-C rozhraní, a při hledání optimálního řešení, s podporou takového konektoru, jsem našel monitor s dokovací stanicí v jednom.

Monitor jako dokovací stanice pro moderní tenké notebooky s USB-C rozhraním, Acer XR382CQK

Funguje to jednoduše

Vše co je potřeba, k propojení notebooku s monitorem, je USB-C kabel, u kterého nezáleží na orientaci otočení, pokaždé funguje stejně, takže se jen stačí trefit do správné dírky, bez nutnosti něco otáčet. To se hodí zejména při každodenním používání, připojování a odpojování. Ultratenký notebook s USB-C / Thunderbolt 3 rozhraním (pokud je na to připraven, většina nových už je) přenáší po jednom USB-C kabelu veškerá data, v obou směrech, a jako bonus se přes tentýž kabel zároveň i dobijí baterie.

Dokovací stanice v monitoru

Že se data přenášejí v obou směrech (viz výše) je důležité proto, aby vedle obrazu mohl notebook komunikovat i s dalšími periferiemi. Ano i přes starý VGA (D-SUB) konektor lze komunikovat obousměrně, počítač dokáže zjistit informace od monitoru, ale to jsou jen minimální datové toky. Přes USB-C rozhraní lze posílat až 10 Gb za vteřinu. Pokud je tedy v monitoru zároveň "dokovací stanice" respektive další rozhraní, nejčastěji klasické USB-A nebo třeba i další průchozí rozhraní pro obraz, lze k monitoru permanentně připojit myš s klávesnicí, tiskárnu, externí zálohovací disk a třeba i další monitor, pokud chce uživatel pracovat na dvou obrazovkách (nebo i více, záleží na výkonu notebooku). A to vše pak lze k notebooku připojit jediným kabelem.

Praktické zkušenosti

K vyzkoušení jsem dostal stolní monitor Acer XR382CQK. Jedná se o 37.5'' velký displej s IPS technologií a zakřivenou zobrazovací plochou, která vylepšuje ergonomii sledování obrazu. Díky celkové velikosti a rozlišení 3840 x 1600 px nabízí tolik zobrazovacího prostoru jako dva Full-HD (1920 x 180 px) monitory, vlastně o dost více, díky většímu počtu obrazových bodů na výšku, je celkový potenciál zobrazených informací o 48 % větší. Poměr stran 21:9 umožňuje sledovat i širokoúhlé filmy s vužitím celé obrazovky. Celková šířka displeje činí 89,5 cm (bez zakřivení "vzdušnou čarou", včetně okrajů).


Oproti dvoum monitorům, má jeden velký výhodu v plynulosti přechodu obrazu. Mezi dvěma monitory jsou jejich rámečky a to kazí dojem. U jednoho monitoru také stačí jeden kabel pro propojení s počítačem a jeden napájecí zdroj, který zabere jen jednu elektrickou zástrčku. S jedním monitorem se také lépe manipuluje, k tomu slouží úchytné madlo na vrcholu nohy.


Testovaný monitor má praktickou nohu pro snadné nastavení ve třech směrech. Obraz lze naklopit kolem vertikální (cca 45° na obě strany) i horziontální (horní okraj dozadu cca 20°, dopředu cca 5° ) osy a navíc celý monitor posunout vertikálně v kolejnici, jednoduše řečeno nastavit výšku (rozsah 13 cm). I když je celek těžký, mechanické nastavení obrazovky je snadné, ukrytá kolejnice má v sobě mechanismus, který nadlehčuje monitor a umožňuje tak manipulaci i jednou rukou. Přibalena je i sada pro VESA (standard uchycení), monitor lze od základní nohy odmontovat a připevnit k jinému mechanismu, k ramenu s ještě větším rozsahem nastavení nebo třeba na zeď.


Ovládací prvky nastavení monitoru, včetně hlavního vypínače, jsou na pravé zadní straně panelu, celkem 4 tlačítka + jeden krátký joystick. Uvnitř monitoru jsou i dva reproduktory, nabízejí lepší zvuk než většina kancelářských notebooků a rozhodně hrají lépe než většina jiných běžných monitorů s reporduktory (co jsem doposud slyšel), ale umím si představit ještě o něco lepší zvuk, LCD TV bývají ještě o něco lepší. Pozor na různé úpravy zvuku ovladačem zvukové karty v notebooku, lepší vypnout, jinak může být zvuk zkreslený.


Na levé zadní straně monitoru je USB hub, 4x USB-A (2.0), primárně určeno pro periferie jako je myš, klávesnice a třeba tiskárna nebo externí disk pro zálohování dat. Další rozhraní (napájení, audio konektor, USB-C, HDMI a DP) jsou ukrytá za nohou a plastovým krytem, který lze odejmout, jsou špatně přístupná, ale naštěstí se většinou zapojují jen na začátku používání.


Monitor nabízí příjemný ostrý obraz, dílky velké obrazovce umožňuje pohodlnou čitelnost i na 100% nastavení velikost Windows (bez "lupy"). Vhodný je pro kancelářskou práci s velkým objemem dat, která tak lze přehledně rozprostřít na celou plochu, ocenit jej mohou i programátoři nebo například obchodníci s cennými papíry. Dobře poslouží i pro širokoúhlý film nebo hraní ve vysokém rozlišení. Od Aceru se jedná o vrchol nabídky, který nabízí jen specializovaní obchodníci s monitory. V ostatních obchodech seženete spíše menší varianty zakřiveného monitoru nebo i další běžné ploché obrazovky s USB-C "dokováním".

Příslušenství

Diskuse