Sluchátka s chlazením uší a myš s nastavením váhy - herní příslušenství OMEN

19. 11. 2020 06:20    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

OMEN Mindframe Prime - herní sluchátka s mikrofonem

Přemýšlím, jak začít zde. Musím uznat, že na první pohled vypadají sluchátka dobře, moderně a elegantně zároveň, dalo by se použít jedno příznačné (protože sluchátka umí chladit náušníky, ale k tomu se dostanu dále) anglické slovo, cool. Na test jsem dostal bílou variantu, vyrábí se i černá. Rozdíl je v barvě obvodového rámu a propojovacího kabelu mezi náušníky. Bílá varianta má černý propojovací kabel, černá varianta dostala červený propojovací kabel.


Výrobce uvádí hmotnost 530 g, já naměřil 506 g. Délka kabelu je opět uvedena 2 m, zde jsem na rozdíl od myši naměřil o 2 cm méně, i tak je to celkem dost, pro notebook určitě, pro PC už možná bude potřeba čelní konektor, notabene pokud by bylo PC na zemi. K počítači se sluchátka připojují přes USB-A, což mi vyhovuje, protože tak lze ovládat systémovou hlasitost, navíc je to nezbytnost pro napájení chlazení a uživatelská nastavení.


Chlazení náušníků je realizováno tzv. Peltierovým článkem, hodně stručně jde o dva speciální kovové plátky, které pod vlivem elektrického proudu vytvářejí chlad na jedné straně a teplo na druhé. Zde tedy teplá strana míří ven a studená pochopitelně dovnitř sluchátek. Konkrétně se ochlazují děrované kovové plátky uvnitř sluchátek, umístěné těsně před reproduktory. Vnitřní strana se ochladí celkem rychle, naměřil jsem cca 20 °C (oficiální hodnotu jsem nenašel ani v přiloženém návodu ani na webu), což se jako číslo může zdát hodně, ale na dotyk / pocitově je ochlazení znatelné, notabene když se jedná o kov, který odvádí teplo lépe než např. plast. Vnější strana sluchátek se ohřeje až po delší době, naměřil jsem cca 30 °C, což je přijatelná hodnota.


Nastavení chlazení se opět provádí pomocí výše (u sluchátek) uvedené aplikace OMEN Command Center. Chlazení má nastavitelné 3 stupně intenzity nebo jej lze úplně vypnout. Ovládat lze pochopitelně i hlasitost, součástí aplikace je 10-ti pásmový ekvalizér a další elektronické možnosti úpravy zvuku. Hlasitost lze ovládat i mechanicky, kolečkem na zadní straně pravého náušníku. Mikrofon lze rovněž vypnout mechanicky, zaklopením do levého náušníku, v tu chvíli se na jeho konci rozsvítí červené světlo. Naopak vklopením ramene s mikrofonem se snímání zvuku aktivuje. Aplikací lze dále ovládat světelné efekty na vnější straně sluchátek a zvukovou signalizaci aktivace a deaktivace mikrofonu. Aplikace umí také aktualizovat firmware sluchátek.


Reálné zkušenosti s headsetem jsou následující. Otvor pro uši má cca 45 mm na šířku a cca 68 mm na výšku, což znamená, že je uzpůsoben běžnému tvaru uší, které se dají celé schovat dovnitř, sluchátka mi padla dobře. Pokud máte větší uši, jsou náušníky samozřejmě částečně poddajné, pro mě pohodlné. Náušníky mají tlusté polstrování (cca 30 mm) aby se zabránilo přímému styku s chladicí plochou. Zvukový projev sluchátek je obstojný, nicméně v této cenové kategorii jsem zažil už i lepší. Řekl bych, že hlavní příčinou zlehka tlumené kvality zvuku, bude právě to, co má být hlavní předností sluchátek, a tím jsou chladicí kovové destičky před reproduktory, i když v sobě mají velké otvory, akustický vliv dle mého soud mají. Rozdíl v kvalitě poznáte, pokud jste velký "fajnšmekr" hned, nebo snáze po přímém srovnání s akusticky lepšími sluchátky, hlavně při poslechu hudby. Mluvenému slovu (pro hlasovou komunikaci se spoluhráči) je rozumět velmi dobře, pro herní zvuky jsou sluchátka rovněž více než vyhovující. Malou výtku mám i k ovládání mikrofonu, při manipulaci s mikrofonem (pro vypnutí nebo zapnutí) je slyšet šramocení, což může být otravné pro spoluhráče na druhém konci voicechatu nebo streamu. No a ještě k tomu chlazení, znát to trochu je, více bych to asi ocenil v parných letních dnech.


Sluchátka OMEN Mindframe Prime Headset jsou výrobcem nabízena za cenu 3.490,- Kč včetně DPH. V nabídce jsou dvě barevná provedení, bílé naleznete pod kódovým označením 6MF36AA#ABB, černé pod kódem 6MF35AA#ABB.

Příslušenství . Recenze

Diskuse