Sluchátka s chlazením uší a myš s nastavením váhy - herní příslušenství OMEN

19. 11. 2020 06:20    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

HP se kromě výroby notebooků, PC, tiskáren, monitorů a dalších doplňků, věnuje také výrobě příslušenství určeného primárně pro hráče. Stejně jako u herních notebooků, nese značku OMEN. Na otestování jsem dostal sluchátka, která umí chladit uši a herní myš s rozlišením 16.000 dpi a možností úpravy hmotnosti.

Sluchátka s chlazením uší a myš s nastavením váhy - herní příslušenství OMEN

OMEN Vector Mouse - herní myš

Vezmu to úplně od začátku. Obrázek na krabici vzbuzuje dojem, že jde o malou myš. Uvnitř se naštěstí ukrývá relativně velká herní myš, která dobře padne do ruky. Zde malá poznámka pro marketéry: v kamenném obchodě by mě malý obrázek na krabici odradil od nákupu, na první pohled určitě.

Myš je celá z černého plastu, respektive vrchní část je ''mléčně'' průsvitná, ale z větší části nabarvená na černo. Mléčný zůstává symbol čtverce, pootočeného o 45°, nápis OMEN pod ním je tištěný další vrstvou světlé barvy (tedy nesvítí). Mléčně bílý je i obvod rolovacího kolečka. Všechny průsvitné oblasti, po zapojení myši do USB-A konektoru, mohou barevně svítit, HP tvrdí, že v rozsahu 16,8 milionu barev RGB.


Rozměry myši jsou 128 x 74,5 x 41 mm a váhu jsem naměřil 150 g, včetně kabelu a závaží, samotná myš cca 120 g, když zvednu kabel z váhy. Výrobce uvádí celkovou hmotnost 145 g. K rozdílu hmotností mohla z části přispět tolerance použité váhy a z části o něco delší kabel, než výrobce uvádí. Kabel s USB koncovkou je obalený tkaninou a měří 2 m + 2 cm, výrobce uvádí 2m, takže malý bonus navíc.


Hmotnost myši lze upravit pomocí pětice malých závažíček, každé má cca 5 g, takže celkem lze ubrat cca 25 g. Závažíčka jsou umístěna ve spodní části myši, na protilehlém konci od kabelu. Víčko, pod kterým jsou závaží umístěna, jde celkem ztuha otevřít, zřejmě proto, že na jeho vnitřní straně je polstrování, díky kterému závažíčka pevně drží ve své poloze, čímž výrobce eliminuje cvakaní závažíček, při běžné manipulaci s myší.


Ergonomicky je myš uzpůsobena pro praváky, což je na první pohled poznat díky výčnělku pro podepření palce a také dvou bočních tlačítek, která se ovládají právě palcem. Boky myši jsou polepeny gumovými podložkami, s jemným vroubkováním, vlevo opět pro palec a vpravo pro prsteníček a malíček, myš lze tak pevněji držet v ruce. Čistě hladký povrch by při herním zápalu mohl nepříjemně klouzat. Pogumovaný je i styčný povrch kolečka, který má rovněž vroubky, ovšem větší a podélné, dobře hmatatelné prstem. Na spodku myši jsou 4 hladké plochy, pro lepší klouzání na různých površích.


Všechna tlačítka při stisku cvakají, řekl bych průměrnou hlasitostí. Odpor stisku mi vyhovuje, tužší je jen stisk rolovacího kolečka, kvůli eliminaci nechtěného stisku při otáčení. Rotace kolečka má klasicky "skokovitý" odpor, jakoby skáče po zoubcích (upřímně teď přemýšlím, jak to popsat, ale většina z vás to určitě zná, ještě mě napadá slovo krokování), lze tím přesně dávkovat stupně posuvu webové stránky nebo dokumentu, ale především třeba přepínání zbraní ve hře nebo nabídek v menu hry a podobně.


Snímacímu senzoru výrobce říká OMEN Radar 3 Sensor a dále uvádí, že byl vyvinut ve spolupráci s PixArt. Dokumentace dále uvádí, že se jedná o laserovou technologii s citlivostí nastavitelnou v rozmezí 50 až 16.000 dpi (na webu výrobce je uvedeno jako minimum 100 dpi, nicméně na obalu i v nastavení ovládacího SW, je jako minimum 50 dpi). Snímač funguje na různých druzích povrchů, včetně skla.


Citlivost (dpi) snímače lze pohotově nastavovat pomocí tlačítka na hřbetu myši, to je základní možnost. Mnohem rozsáhlejší možnosti nastavení ovšem nabízí aplikace OMEN Command Center, kterou lze stáhnout z MS Store a je zcela zdarma, respektive její vývoj je pochopitelně zahrnut v ceně produktů, se kterými spolupracuje (herní příslušenství OMEN). Aplikaci lze stáhnout i používat bez jakékoliv registrace u MS nebo HP, což oceňuji, protože to není úplná samozřejmost, např. u společnosti NVIDIA mi vadí, že pro použití aplikace GeForce Experience, už několik let, potřebujete registraci, což mi přijde přinejmenším otravné, ale to jsem odbočil.


OMEN Command Center dává základním možnostem využití myši další obrovskou nadstavbu. Vedle estetických nastavení, jako jsou různá schémata svícení, či blikání, nebo plynulé změny barvy, pro kolečko i logo zvlášť, je zde mnoho dalších nastavení, která hráči mohou ocenit. Abych vše dopodrobna popsal, musela by tato recenze být výrazně delší, proto stručně uvedu hlavně to, co je dle mého soudu nejzásadnější. Všem tlačítkům lze přiřadit jinou funkci, od jednoduchého prohození, po emulaci stisku klávesy na klávesnici, až po spuštění programů nebo uložených maker, která lze pomocí aplikace nahrávat. Nastavit lze i cyklické opakování akce. A abych se ještě vrátil k nastavení dpi, v aplikaci lze tlačítko pro přepínání dále nastavovat, kolik bude mít stupňů, jakou mají jednotlivé stupně úroveň citlivosti a jestli a jak to má dát myš světelně najevo.


Abych to celé nějak uzavřel. Je třeba podotknout, že jsem příležitostný hráč, nicméně rukou už mi prošla hezká řádka myší a tahle je prozatím nejlepší z nich (v podobné cenové relaci určitě), z obrovské části i díky aplikaci, kterou HP nabízí. Myš mi padne dobře do ruky, má příjemný stisk tlačítek a může tak být dobrou volbou pro větší pohodlí a efektivitu i při pracovním nasazení.

Na stránkách výrobce má o něco delší název než na krabici, OMEN Vector Gaming Mouse, spolehlivě ji naleznete pod kódovým označením 8BC53AA#ABB. Výrobcem stanovená cena činí marketingových 999,- Kč včetně DPH.

Příslušenství . Recenze

Diskuse