Rychlé externí úložiště pro pravidelnou zálohu a bezpečný přenos dat - WD My Passport SSD

18. 11. 2021 06:20    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

Kdo někdy přišel o důležitá data, dobře ví, jak moc vhodné je, pravidelně zálohovat. A kdo pravidelně zálohuje, ten dobře ví, že to občas může být zdlouhavý proces. Externí SSD úložiště dokáže zálohování rapidně zrychlit, ve srovnání s HDD nebo třeba zálohou po síti. Dobře může posloužit i přenosu velkého objemu dat, kde rovněž oceníte zvýšenou rychlost přenosu na, a následně i z, úložiště.

Rychlé externí úložiště pro pravidelnou zálohu a bezpečný přenos dat - WD My Passport SSD

Malé kompaktní zařízení má rozměry 100 x 55 x 9,5 mm a váží 52 g. Součástí balení je zhruba 15 cm dlouhý USB-C kabel a redukce na starší USB-A konektor. Redukci je potřeba zapojovat ve správné orientaci, k tomu slouží jak aretační pojistky, tak symboly šipek na kabelu i redukci. Pouzdro zařízení je z jedné strany hliníkové a z druhé plastové. Jeho tvar a rozměry jsou zjevně navrženy pro pohodlnou a ergonomickou manipulaci, určitě by obal mohl být i menší, ale takhle je to dle mého soudu optimálně praktické. Testovaný kus je v červené barvě, ale výrobce nabízí i další, našel jsem ještě modrou, šedou a zlatou. Zařízení je určeno pro pravidelné zálohování dat z notebooku nebo pro jejich bezpečné přenášení.


Na disku je z výroby uložena aplikace pro nastavení HW šifrování dat (256 bit AES). Aplikace je jak pro MS Windows, tak pro MAC OS. Zařízení má na sobě USB-C rozhraní standardu 3.2 Gen2. WD deklaruje přenosové rychlosti 1050 MB/s zápis a 1000 MB/s čtení což potvrdilo i moje měření pomocí programu CrystalDiskMark, viz tabulky níže. Měřil jsem na notebooku s procesorem Intel Core i7-1185G7. Abyste dosáhli maximálních rychlostí, potřebujete pochopitelně patřičně rychlé rozhraní, na starších noteboocích např. s USB 2.0 rozhraním, budou rychlosti pochopitleně nižší. Technologii čipů v úložišti ani jejich životnost jsem na stránkách výrobce nenašel. Záruka je výrobcem stanovena na 5 let, ale některé e-shopy uvádějí jen 2 roky, pozor na to, informujte se raději u prodejce předem, možná mají jen chybu na webu.




Běžné ceny a kapacity na ČR trhu jsou následující: 500 GB za 2.899,- Kč, (testovaný) 1 TB za 4.299,- Kč a 2 TB za 7.259,- Kč. Ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Příslušenství . Recenze

Diskuse