Crucial BX500 - 2.5'' SSD se SATA rozhraním, zrychlení či rozšíření staršího notebooku i PC

24. 11. 2022 06:20    Rubrika: Příslušenství    Autor: Viktor Péder

SSD zabalené do 2,5'' formátu, se SATA rozhraním, je vhodné pro rozšíření spíše starších notebooků nebo i stolních PC. Pokud máte notebook, nebo PC, ještě s plotnovým rotačním HDD, dokáže SSD rapidně zrychlit načítání dat, což poznáte při spouštění operačního systému, rozsáhlejších programů nebo her. Kdo jednou poznal SSD, HDD už nechce. Základní kapacity SSD jsou již dnes dokonce levnější než nejlevnější nové HDD.

Crucial BX500 - 2.5'' SSD se SATA rozhraním, zrychlení či rozšíření staršího notebooku i PC

Fyzické parametry Crucial BX500 (2 TB)

2.5'' pouzdro pro datové úložiště má základní rozměry cca 100 x 70 mm a v tomto případě tloušťku 7 mm. U HDD dříve býval i tlustší standard, u notebooku s prostorem pro 2.5'' úložiště tak máte jistotu, že se do notebooku vejde (7 mm bylo minimum, se kterým notebooky kdy počítaly), u PC je to většinou jedno, tam je zpravidla místa dost. Příjemnou hodnotou je váha 36 g, což je oproti klasickým HDD zhruba třetinová hodnota (u HDD bývala zvykem váha v rozmezí cca 90 až 120 g), což ocení hlavně uživatelé notebooků, u PC je to opět jedno.

Trocha obecné teorie, HDD vs SSD

V HDD se při práci točí plotny pro zápis dat a nad nimi se pohybuje čtecí hlavička, z toho plyne pro HDD několik nevýhod. Naproti tomu SSD je prosto pohyblivých částí, a proto pro něj plyne naopak několik výhod. U HDD stačilo, aby zapnutý notebook nešikovně vyklouzl z ruky, upadl na zem a data na HDD mohla být ohrožena, protože pohyblivá čtecí hlava se mohla "potkat" s rotující plotnou a mechanicky poškodit povrch. Z toho plyne první výhoda pro SSD, uživatel může být naprosto v klidu, protože pádem, o data z SSD, nepřijde, notebook by musel spadnout z takové výšky, že dříve se rozbije notebook "napadrť" než by SSD ztratilo data vlivem onoho pádu. Druhý aspekt se týká provozního hluku. Moderní HDD sice dokáží být znatelně tišší, než tomu bývalo u jejich zrodu, ale při práci kontinuálně vydávají slyšitelné zvuky. SSD většinou pracují zcela tiše, jen zřídka kdy některá vydají elektrické zabzučení, spíše při extrémní zátěži. Třetí výhodou, absence pohyblivých částí u SSD, je nižší spotřeba energie.

Ceny Crucial BX500, aneb, může být i levnější než nové HDD

Na stránkách výrobce jsou uvedeny 4 velikosti (kapacity) 2.5'' Crucial BX500 SSD, pro něž jsem na českých e-shopech našel následující (zaokrouhlené) ceny, 240 GB za 680,- Kč, 480 GB za 1.000,- Kč, 1 TB za 1.800,- Kč a testovaných 2 TB za 3.890,- Kč. Objevil jsem rovněž variantu 500 GB, s poznámkou "novinka", kde je uvedena cena 950,- Kč, tedy paradoxně nižší než u modelu 480 GB. Pro srovnání, nejlevnější interní HDD, s kapacitou 1 TB, jsem nalezl za 1010,- Kč, ovšem ve velikosti 3.5'', což se sice vejde do stolního PC, ale rozhodně ne do notebooku. 2.5'' HDD začínají na kapacitě 500 GB (1.240,- Kč), ale téměř za stejnou cenu (1.260,- Kč) je i 1 TB varianta, 2 TB HDD začíná na ceně 1.700,- Kč.

Od 1 TB kapacity je tedy sice HDD již levnější, ale nikterak dramaticky, velký skok nastává až u 2 TB, je ale dobré, zvážit všechny okolnosti a priority. Pro starší notebook, který je používán doma, pro prohlížení internetových stránek a vyřízení e-mailu, či občasnou práci s dokumenty, bohatě postačí i 240 GB, na 500 GB variantu už se vejde i několik her, a přitom dostanete cca 5x vyšší rychlost než jakou nabídne HDD, což dokáže markantně zrychlit práci notebooku nebo PC i se starším procesorem, kde byl původně HDD. Po vyšších kapacitách se pak budou zřejmě ohlížet spíš uživatelé, kteří již znají výhody SSD, mají už třeba systémové M.2 SSD a potřebují přidat další úložnou kapacitu, ale HDD je pro ně příliš pomalé a M.2 SSD zbytečně drahé nebo nemají volný M.2 slot. Některé notebooky (častěji herní, ale ne jen) bývaly osazeny M.2 (nebo starší mSATA) SSD a zároveň obsahovaly i volný prostor pro SATA rozšíření, pro majitele takového notebooku je rovněž 2.5'' SATA SSD jako dělané. Shrnutí tohoto odstavce, za mě nejlépe, vystihuje věta, kterou jsem napsal už v úvodu, "kdo jednou poznal SSD, HDD už nechce".

Praktická měření Crucial BX500 (2 TB)

SSD komunikuje s počítačem po SATA rozhraní 3. a zároveň poslední generace. Maximální, teoreticky dosažitelná rychlost je tedy 6 Gbps respektive 600 MB/s, tomu v podstatě odpovídají i reálně naměřené hodnoty 542 MB/s (sekvenční čtení, tedy jeden velký soubor) viz tabulky níže. SATA SSD jsou tak zhruba 5x rychlejší než SATA HDD, která reálně dosahují rychlostí kolem 100 MB/s, za příznivých podmínek kdy je soubor zapsán v jednom bloku na plotně. Pozor, pokud máte notebook nebo PC starší roku 2010, možná máte 2. generaci SATA a pak je potřeba počítat s maximální teoretickou rychlostí 300 MB/s (reálně cca 280 MB/s), což je ale stále více, než kolik zvládají HDD, kterým bez problémů stačí i 1. generace SATA (150 MB/s), která byla běžně na trhu před rokem 2005. U starších počítačů může být rovněž problém s rozpoznáním samotného SSD, mě se tak stalo s jedním starším notebookem z roku 2014. Problém s rozpoznáním by teoreticky mohla vyřešit aktualizace firmware notebooku nebo samotného SSD, notebook již není výrobcem podporován, firmware SSD by teoreticky měla aktualizovat aplikace od Crucial, ale ta má problém s načtením dat a na webu Crucial je nabízena pouze tato aplikace, přímé stažení firmware nikoliv.

Měření bohužel ukázala i další problém, že při zápisu většího objemu dat, někde od cca 60 GB a výše, začíná rychlost zápisu značně kolísat a chvílemi padá až k hodnotě cca 25 MB/s, a to i při přenostu velkých souborů (u velkého množství malých souborů je to běžný jev a průměrná rychlost přenosu takových dat může být klidně i nižší, ale u velkých souborů by se to stávat nemělo). Na vině bude pravděpodobně to, že data se nejprve zapisují do vyrovnávací paměti a teprve potom reálně na dlouhodobé SSD úložiště. Najít v technické specifikaci údaj o velikosti vyrovnávací paměti se mi nepovedlo, narazil jsem jen na malou zmínku o tom, že v BX500 vůbec nějaká vyrovnávací paměť může být.

Následující tabulky ukazují měření rychlosti přenosu při práci s 1 GB velkým blokem dat.

Testoval jsem 2 TB (standardně reálných 1.81 TB) variantu, ale i ostatní kapacitní verze by měly dosahovat stejných hodnot. TBW (Total Bytes Written, kolik dat lze na disk zapsat, respektive garantovaná životnost) výrobce uvádí 720 TB nebo 3 roky, což znamená, že denně (v průměru) můžete na disk zapsat (přepsat) necelých 658 GB dat. Pokud v průměru denně zapíšete méně dat, což tak nejspíše bude a to výrazně méně, mělo by SSD bez problému fungovat adekvátně déle. Tento údaj (TBW) by měl obecně zajímat spíše uživatele, kteří se živí například střihem videa ve vysoké kvalitě nebo pokud hledají SSD do serveru, kde je předpoklad velkého datového toku, to už bychom se ale dostali do úplně jiných dimenzí. Pro další kapacitní varianty výrobce uvádí následující hodnoty: 80 TB pro 240 GB, 120 TB pro 480 GB a 360 TB pro 1 TB variantu Crucial BX500 SSD.

Souhrn výhod 2.5'' SATA SSD oproti 2.5'' SATA HDD

  • SSD je znatelně rychlejší než HDD
  • SSD je lehčí než HDD (výhoda pro notebook)
  • SSD je odolné proti otřesům (výhoda pro notebook)
  • SSD je většinou tišší než HDD
  • SSD má většinou nižší spotřebu než HDD
  • SSD, s nižší kapacitou, jsou dnes již levnější než základní HDD

Nástroj pro přenos dat, včetně operačního systému

Pro uživatele, kteří chtějí nahradit svůj stávající systémový SATA HDD (případně i SSD) novým SATA SSD a přemýšlejí nad tím, jak převedou data, nabízí Crucial, na svých webových stránkách, zdarma ke stažení, aplikaci, která systémový disk překopíruje na nový, včetně operačního systému a všech dat. Nové SSD musí disponovat minimálně stejnou kapacitou jako původní HDD nebo SSD. Pokud máte v notebooku jen 1x SATA rozhraní, lze data překopírovat i přes USB rozhraní, pomocí SATA redukce (cena cca 260,- Kč, nutno dokoupit samostatně).

Příslušenství . Recenze

Diskuse