49'' DQHD, OLED, upscaling s AI a odezva 0,03 ms - Samsung Odyssey OLED G9

7. 7. 2023 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: TZ

Společnost Samsung Electronics představuje herní monitor Odyssey OLED G9 (model G95SC) s upscalingem pomocí umělé inteligence. Má úhlopříčku 49 palců (124 cm) a zakřivení 1800R. Jde vůbec o první OLED monitor na světě s rozlišením Dual Quad High Definition neboli DQHD, tedy 5120 x 1440 bodů, s poměrem stran 32:9. Mezi přednosti patří i odezva 0,03 ms gray-to-gray (GtG) a obnovovací frekvence 240 Hz.

49'' DQHD, OLED, upscaling s AI a odezva 0,03 ms - Samsung Odyssey OLED G9

Jednou z proklamovaných výhod Odyssey OLED G9 v porovnání s jinými herními monitory OLED je procesor Neo Quantum Pro. Díky algoritmům pro hluboké strojové učení dokáže analyzovat obraz a automaticky ho interpolovat do vyššího rozlišení, nastavit jas a vylepšit kontrast. Mezi další použité technologie patří AMD FreeSync Premium Pro a podpora DisplayHDR True Black 400.

Mezi vnější vlastnosti patří tenké provedení a elegantní kovový rámeček. Na zadní straně je podsvícení CoreSync a Core Lighting+, které díky "chytré" technologii dokresluje dění na scéně. Monitor má i vestavěné stereo reproduktory.

Do softwarové výbavy patří platforma Samsung Gaming Hub a aplikace známé z chytrých televizorů, což znamená přístup ke streamingovým i herním službám. Filmy a seriály lze tedy sledovat přímo z aplikací v monitoru bez nutnosti připojení k počítači nebo mobilnímu zařízení. Samsung Gaming Hub nabízí přístup k partnerským streamingovým herním serverům typu Xbox Game Pass nebo NVIDIA GeForce Now – stačí se připojit a hrát, bez nutnosti stahování nebo prostor na disku. Funkce Multi View umožňuje uživatelům hrát ve dvou oknech najednou.

K dispozici jsou porty HDMI 2.1 i Micro HDMI 2.1, Display Port 1.4 nebo Auto Source Switch+. Díky nim dokáže monitor fungovat jako centrální hub nezávisle na zdroji obrazu. Stojan s nastavitelnou výškou (HAS) zase umožňuje najít optimální polohu.

Monitor Odyssey OLED G9 (G95SC) se začal v České republice prodávat od 12. 6. 2023 a doporučená maloobchodní cena byla stanovena na 49.990,- Kč. Samsung nabízí i variantu s označením G93SC, se stejnou kvalitou obrazu, chybí ovšem Gaming Hub a další "chytré" funkce.

Příslušenství . Tiskové zprávy

Diskuse