Crucial T700 - M.2 SSD s rychlostí až 12,4 GB/s

14. 5. 2023 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: TZ

Společnost ASBIS, distributor pevných disků a pamětí Crucial, představuje novou generaci NVMe SSD disků Crucial T700. Nový disk nabízí dosud nejvyšší rychlost, která díky použití nejmodernějšího rozhraní PCIe Express 5.0 ×4 a 232vrstvé 3D NAND technologii, činí až 12,4 GB/s. Crucial T700 se tak řadí k aktuálně nejrychlejším SSD diskům na trhu.

Crucial T700 - M.2 SSD s rychlostí až 12,4 GB/s

SSD disk Crucial T700 je postaven na řadiči od firmy Phison a jeho paměťové moduly jsou osazeny čipy 3D NAND se zápisem TLC, což umožňuje dosahovat výkonu až 1,5 milionu IOPS při náhodném přístupu, a to jak ve čtení, tak v zápisu. Kromě toho jsou moduly vybaveny mezipamětí DRAM typu DDR4 o kapacitě 2 GB pro model s kapacitou 1 TB a až 4 GB pro modely s větší kapacitou.

Moduly Crucial T700 jsou nabízeny v kapacitě 1 TB, 2 TB a 4 TB, a to za použití 8, 16 nebo 32 paměťových čipů. Model s kapacitou 1 TB má „nižší“ výkon, což je dáno tím, že řadiče SSD nejlépe fungují s dvěma nebo čtyřmi čipy na kanál. Nicméně, i tak nabízí rychlost sekvenčního čtení až 11 700 MB/s a sekvenčního zápisu 9500 MB/s. V případě vyšších kapacit pak dosahují avizovaných rychlostí čtení 12 400 MB/s, respektive 11 800 MB/s pro zápis.

Crucial T700 je prvním PCIe 5.0 NVMe modulem od Crucialu a jedním z nejvýkonnějších SSD disků, které jsou momentálně na trhu k dispozici. Nabízí až 2x vyšší kapacitu a skoro 2x vyšším výkon oproti minulé generaci na PCIe 4.0. To ocení jak profesionálové, tak IT nadšenci při náročných úlohách jako jsou hyperrealistické hry, video a zvuková produkce, vědecké výpočty, 3D renderování či zpracování úloh umělé inteligence a další náročné aplikace.

„Jsme nadšeni, že můžeme představit nejnovější SSD disk Crucial T700. Je to první PCIe 5.0 NVMe modul Crucial a jeho výkony mluví sami za sebe,“ říká Lucia Germanová, marketingová manažerka společnosti ASBIS zastupující značku Crucial. „Díky tomu lze očekávat, že se stane nezbytnou součástí každého serveru nebo počítače určeného pro náročné úlohy,“ dodává L. Germanová.

Zajímavostí je, že disk bude dodáván ve dvou variantách. Jedna s vlastním hliníkovým chladičem pro maximální odvod tepla bez hlučných ventilátorů nebo bloků pro vodní chlazení. Druhá varianta bude bez chladiče pro aplikaci individuálního řešení, které plně respektuje rozhodnutí uživatele ohledně designu a provedení.

Je důležité také zdůraznit, že výkonnost disků není pouze teoretická a stanovená v laboratořích výrobcem, ale je také reálně dosažitelná a byla již testována nezávislými zahraničními portály jako Linus Tech Tips, Tom's Hardware nebo TechPowerUp. Tyto portály se specializují na testování a recenze hardwaru a poskytují užitečné informace o výkonu disků v různých scénářích a aplikacích.

Crucial T700 bude k dispozici v kapacitách 1 TB, 2 TB a 4 TB a bude dodáván s pětiletou zárukou.

Hlavní vlastnosti Crucial T700:

  • Sekvenční čtení/zápis až 12 400/11 800 MB/s
  • Téměř 2x rychlejší než SSD Gen4 (Crucial)
  • Více než 22x rychlejší než SATA
  • Kapacity 1, 2 a 4 TB pro více her a videí v rozlišení UHD/8K+
  • Kompatibilní s procesory Intel® 13. generace a AMD Ryzen™ řady 7000
  • Zpětná kompatibilita v systémech PCIe 3. a 4. generace (s odpovídajícím snížením rychlosti)
  • Vyrobeno s 232vrstvou technologií Micron® TLC NAND
  • Prémiový chladič pro maximální odvod tepla bez hlučných ventilátorů nebo bloků pro vodní chlazení (k dispozici je i varianta bez chladiče pro vlastní řešení)
  • Zkrácení doby načítání herních textur díky technologii Microsoft® DirectStorage
  • Hardwarové šifrování pro zabezpečení úložiště pomocí TCG Opal 2.01
Příslušenství . Tiskové zprávy

Diskuse