Mobilní solární elektrárna Xtorm Xtreme Power Station

23. 5. 2023 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: TZ

Extrémní výkon, kapacita i možnost vytvořit z novinek značky Xtorm malou solární elektrárnu zajistí elektřinu kdekoliv nejen pro smartphony, ale také počítače, chladničky a dokonce třeba i vařiče.

Mobilní solární elektrárna Xtorm Xtreme Power Station

Sezóna slunečného počasí a outdoorových aktivit je tady a nizozemská společnost Xtorm přináší na trh svou řadu přenosných a výkonných nabíjecích zařízení – Xtreme Power Station a Solar Panel. Tyto produkty jsou ideální pro všechny, kteří potřebují nezávislý zdroj energie na cestách a v místech, kde není k dispozici přístup k elektřině.

Xtreme Power Station a Solar Panel nadchnou nejen milovníky výletů do divočiny, kempování nebo delších večírků na zahradě, pláži či v kempu, ale také fanoušky solární energetiky. Nabízí možnost, jak si moderní technologii snadno vyzkoušet a v místech bez přístupu ke stabilnímu napájení zajistí průběžné dobíjení napájecí stanice. Pro jakékoli spotřebiče tak lze získat energii naprosto kdekoliv.

Přenosná nabíjecí stanice XP500 a solární panel XPS100 jsou ideální pro napájení všech mobilních nebo větších každodenních zařízení. Výkonnou sestavu stačí jednoduše umístit na zem, do karavanu nebo na střechu obytného vozu.

Pořádná zásoba energie přijde vhod!

Power Station XP500 se pyšní nejen vysokým výkonem 500 W, ale také ohromující kapacitou 612 Wh. Tu ukrývá v těle s rozměry 19 x 32 x 20 cm a hmotností 9450 g. Pro přenášení je navíc vybavena pohodlnou rukojetí, díky které není problém ani s manuálním transportem na místo, kde se postará o napájení čehokoli s příkonem do 500 W.

Pro snadné spojení s jakýmkoli spotřebičem je napájecí stanice vybavena širokou nabídkou konektorů:

  • 2x 230V SCHUCO zásuvka střídavého proudu s výkonem 500 W zajišťující prakticky neomezenou všestrannost
  • 60W USB-C výstup s technologií Power Delivery (urychluje nabíjení a vždy přizpůsobuje správné proudové napětí nabíjenému zařízení, čímž šetří jeho baterii);
  • USB-A Quick Charge 3.0 port s výkonem 18 W
  • 2 x port USB-A s výkonem 15 W
  • Zásuvka autozapalovače s výkonem 120 W (12 V)
  • 2 x 60 W stejnosměrný výstup 5,5 mm
  • Vstup stejnosměrného proudu 6,5 mm
  • vstup PV/Anderson pro připojení solárních panelů

Stanice se dodává také s kabelem pro nabíjení střídavým proudem, kabelem pro nabíjení v autě a samozřejmě kabelem MC4 pro solární nabíjení (Anderson).

Svoboda dobíjení

Xtorm Xtreme Power Station XP500 lze nabíjet čtyřmi způsoby: ze zásuvky, kabelem USB-C Power Delivery, prostřednictvím 12V konektoru autozapalovače při cestování, nebo prostřednictvím solárních panelů. Samozřejmě nechybí ani možnost využívat v průběhu dobíjení stanice všechny její výstupy k nabíjení dalších zařízení všeho druhu. Lze tak například po cestě do kempu dobít z jediného zdroje kromě stanice i chytrý telefon, tablet, notebook a zároveň pohánět i automobilovou chladničku. Díky standardním Schuco zásuvkám není problém ani připojení starších přístrojů, jako je elektrický holicí strojek, zubní kartáček nebo třeba ventilátor.

Za zmínku stojí, že stanice využívá moderních LiFePO4 článků. Ty se mohou pochlubit přibližně čtyřikrát delší životností než standardní lithium-iontové články.

Velmi praktickou technologií, kterou ocení každý, je X-Charge. Ta umožňuje používat dva dobíjecí vstupy současně, a tak napájecí stanici dobít o 33 % rychleji. Vše přitom funguje automaticky. Stačí připojit zároveň například síťovou nabíječku i solární panel a v klidu dobalit všechno ostatní s vědomím, že během 3,5 h lze vyrazit s obrovskou zásobou energie.

Dobíjení kdekoli s pomocí solární energie

Skutečnou nezávislost na elektrické síti dodává napájecí stanici kompatibilní solární panel Xtorm Solar Panel. Již jeho základní varianta s rozměry 106 x 60 cm je dostatečně velká, aby za slunného dne dokázal dodávat elektřinu výkonem 100 W. Váží přitom pouhých 4550 g a díky skládací konstrukci jej lze přeložit na polovinu a získat kompaktní lehkou elektrárnu na cesty s rozměry pouhých 60 x 53 x 4,5 cm.

Součástí panelu je i šikovná kapsa na kabely, která ukrývá i tři výstupy: USB Quick Charge 3.0, USB-C Power Delivery s výkonem 45 W a 100W 5,5 mm DC výstup, který lze pomocí přiloženého kabelu převést na MC4. V praxi to znamená, že panel zvládne dobíjet napájecí stanice Power Station a funguje i samostatně. To z něj spolu s odolností vůči vodě splňující standard IPX4 činní skvělé řešení pro digitální nomády, kterým zvládne bez dalšího příslušenství napájet smartphone i počítač zároveň.

Vysoký výkon ze slunce

Výrobce využívá solární články SunPower, díky kterým se může chlubit skvělým poměrem velikosti a výkonu panelu. Ten je navíc potažen matným povrchem složeným z optických členů, které minimalizují odrazy a lámou světlo tak, aby dopadalo na články kolmo, čímž dále zvyšuje jejich efektivitu.

To však stále není vše! Výkon panelu lze snadno znásobit spojením s dalším panelem až na 200 wattů. V této sestavě lze 500W nabíjecí stanici Xtorm Xtreme Power Station nabít dokonce rychleji než z běžné 230V zásuvky.

Cena a dostupnost

Napájecí stanici Xtorm Xtreme Power Station XP500 lze získat za cenu 14 999 Kč v elektronickém obchodě Alza.cz a u vybraných partnerů. Fotovoltaický panel Xtorm Solar Panel 100W je pak dostupný za 9 989 Kč.

Příslušenství . Tiskové zprávy

Diskuse