Zyxel FWA510 - podnikový 5G router

27. 5. 2024 07:00    Rubrika: Příslušenství    Autor: TZ

Mobilní sítě 5G přinášejí oproti předchozí technologii 4G (označované také jako LTE) skokové navýšení rychlosti přenosu dat a rovněž i podstatné snížení doby odezvy (latence). Vysoká kapacita sítí 5G navíc umožňuje souběžné připojení velkého množství koncových zařízení, což je zajímavé například i z hlediska rozšiřování aplikací internetu věcí s velkým množstvím senzorů, detektorů a dalších jednoduchých přístrojů.

Zyxel FWA510 - podnikový 5G router

Úkolem technologie 5G není nahradit bezdrátové sítě Wi-Fi – už proto, že zařízení s Wi-Fi je v provozu o několik řádů více, než těch s možností připojení k mobilním sítím (nejen 5G). Čipy pro připojení k Wi-Fi jsou také výrazně levnější než modemy pro 5G, takže i do budoucna bude Wi-Fi v podnikové sféře jednoznačně dominovat. To ale neznamená, že by obě technologie bezdrátového přenosu dat nemohly navzájem spolupracovat.

Sítě 5G mohu poskytovat spolehlivou a rychlou konektivitu do internetu všude tam, kde je jiný způsob připojení nedostupný, nebo má výrazně horší parametry. A naopak, 5G může představovat spolehlivou zálohu pro případ přerušení primární konektivity – a tedy pro zajištění kontinuity provozu.

Možnost připojení k mobilní síti 5G si rychle našla cestu do nových smartphonů, stejně jako do tabletů a notebooků vyšší třídy. Ve firmách ale převažují zařízení, do kterých není možné vložit SIM kartu a připojit je k mobilní síti – už proto, že připojení každého notebooku, tabletu, čtečky čárových kódů a dalších přístrojů k síti 5G by znamenalo značné náklady. Řešením může být použití Wi-Fi routerů s podporou sítí 5G, které zprostředkují zařízením připojení k mobilnímu internetu.

Spojení sil 5G a Wi-Fi 6 přináší i podnikový 5G router Zyxel FWA510, vybavený čtyřjádrovým procesorem, díky kterému dosahuje tento router přenosové rychlosti až 5 Gbps. Pro posílení příjmu signálu sítě 5G lze k routeru připojit až čtyři externí antény a pro připojení koncových zařízení slouží bezdrátová síť standardu Wi-Fi 6 se dvěma přenosovým pásmy s kombinovanou kapacitou až 3,6 Gbps. Připojení k mobilní síti 5G může Zyxel FWA510 sdílet až s 64 zařízeními současně.

V podnikovém prostředí velmi záleží i na možnostech správy síťových zařízení, a proto 5G router Zyxel FWA510 podporuje nejen nejnovější bezpečnostní standardy, ale také vzdálenou správu prostřednictvím cloudové platformy Nebula.

Příslušenství . Tiskové zprávy

Diskuse