RECENZE: Acer TravelMate 212TX

27. 12. 2001 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Otestovali jsme pro vás v současné době nejprodávanější notebook na českém trhu. K úspěchu modelu 212TX značky Acer jistě nemalou měrou přispělo také to, že se řadí mezi cenově příznivé notebooky.

Acer TravelMate 212TX

Vzhled a vnější popis

Celý notebook je v tmavě šedé téměř až černé barvě. Na víku vévodí stříbrný nápis loga acer, v pravém a levém horním rohu jsou malé otvory pro průchod zvuku z reproduktorů umístěných z druhé strany víka/LCD. Uprostřed mezi reproduktory na vnější straně jsou navíc dvě diody indikující zapnutí notebooku a režim spánku.

Po otevření notebooku spatříte 14.1" TFT display. Pod displejem jsou po stranách umístěny již zmíněné reproduktory. Uprostřed LCD je šest indikačních diod. První dvě zleva mají stejnou funkci jako vnější diody na víku, další dvě oznamují práci s diskem a připojení napájecího zdroje respektive dobíjení baterie a poslední dvě v řadě jsou určeny pro indikaci nastavení klávesnice (CapsLock a NumberLock).

Postupujme-li dále na tělo notebooku najdeme nejprve čtyři speciální tlačítka pro spuštění nastavených programů. Hlavní pracovní plochu zabírá samozřejmě klávesnice s opěrnou plochou pro ruce, které si prostor vzájemně dělí přibližně na dvě poloviny. Pod klávesnicí na opěrné ploše je umístěn také TouchPad, pod ním jsou tlačítka myši a pod nimi rolovací tlačítko.

Vše ostatní je jako obvykle přístupné z bočních stran notebooku. Zepředu nalevo je umístěna FDD mechanika pro 3.5" diskety. Zleva odpředu nalezneme kolečko pro ovládání hlasitosti, tři audio konektory, hlavní vypínač notebooku, PCMCIA zdířky, malý otvor pro vstup vzduchu k procesoru a Kensingtonský zámek. Na pravém boku pod klávesnicí je vložen výměnný modul s CD mechanikou a za ním je konektor pro napájecí zdroj. Konečně na zadní straně jsou umístěny IO porty LPT a COM, PS2, 2x USB, konektory pro externí VGA a modem. Vzadu je také hlavní výdech teplého vzduchu od procesoru. Hlavní vstup chladícího vzduchu je zespodu odkud se také ovládají mechanické pojistky pro vyjmutí NiMH baterie a výměnného modulu s CD mechanikou.

Práce s notebookem

Procesor Celeron 800MHz ve spojení se 128MB RAM poskytují uspokojivý výkon pro práci s běžným kancelářským softwarem, internetem a jednoduchými multimedii. Notebook se s nainstalovanými Windows ME chová stabilně jen výjimečně se nepodařilo obnovit chod z režimu spánku, ale zde je těžko určit je-li chyba spíše na straně SW nebo HW.

Rozlišní LCD je 1024x768 bodů což lze v současnosti považovat za rozumné minimum pro příjemnou práci. Vysoký kontrast a jas způsobují, že některé jemnější velmi světlé barvy se jakoby vytratí a nejsou vidět. To se projevuje především na některých webových stránkách. Při běžné práci s kancelářským softwarem či při zpracování pošty si toho naštěstí téměř nevšimnete. Jas lze ovlivnit z klávesnice, ale kontrast změnit nelze přestože symboly na klávesnici pro jeho změnu jsou. Nastavení zmíněných hodnot nelze změnit ani ve vlastnostech pracovní plochy. Pokud tedy chcete dosáhnout barevně perfektního obrazu je třeba víko s displejem více otevřít a tím ho naklonit do většího úhlu ke klávesnici. Podobného efektu lze dosáhnout také pohodlným usazením do křesla (polosed/pololeh ;-)) a prací s notebookem na klíně. Práci mimo pracovní desku stolu do značné míry usnadňuje příjemně velká opěrná plocha na ruce.

Modul s CD mechanikou i baterie lze snadno a rychle vyjmout takže není problém chcete-li je nahradit. NiMH baterie jsou obecně náchylné na špatné zacházení čili je třeba se o ně dobře starat chcete-li dosáhnout dlouhé životnosti.

Sečteno a podtrženo

Notebook Acer TravelMate 212TX jistě bude dobrým pomocníkem pro běžné práce na počítači. Obsahuje vše co běžný smrtelník od přenosného počítače může očekávat. Jeho hlavní devizou je cena, která v současnosti činí 36.990,- Kč bez DPH.

Pro a proti:

+ cena
- NiMH baterie

Konfigurace testovaného notebooku:

CPU: Celeron 800 MHz
RAM: 128MB
HDD: 10GB
LCD: 14.1" TFT 1024x768
Komunikace: 56k modem (homologovaný)
Hmotnost: 2,89kg
Rozměry: 311 x 260,5 x 36,7 mm
Ostatní: CD ROM (24), FDD 1.44 MB 3.5" interní, Audiosystém se dvěma reproduktory, Touchpad, PCMCIA, 1s, 1p, VGA, 2x USB, PS2
Záruka: 1 rok mezinárodní

Příslušenství:
o napájecí adaptér
o telefonní kabel
o bootovací CD (system)
o 3x obnovovací CD pro Win ME (CZ, SK, EN)
o trojjazyčná příručka rychlého startu Win ME (CZ, SK, EN)
o přehled evropských servisních míst pro možnost uplatnění záruky
o uživatelská příručka pro notebooky řady Acer 210 (1xCZ, 1xEN)
o příručka k modemu (EN, DE, ... není CZ)

Software:
Windows ME
ALi Easy Song (audio centrála)
Notebook Manager
PC Doctor for Windows
Ring CentralFAX
Trend PC-cillin 2000
On-Line příručka pro TravelMate (EN)

Recenze

Diskuse