RECENZE: Acer TravelMate 613TXV

31. 1. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

TravelMate 212TX testovaný na konci loňského roku patří mezi cenově příznivé notebooky. Dnes testovaný TravelMate 613TXV se řadí na druhou stranu řady notebooků s vyšším výkonem, vybavením a možnostmi rozšíření.

Acer TravelMate 613TXV

Vnější popis

Stříbrné víko notebooku, upevněné na dvou tmavě šedých kloubech, na sobě nese logo acer a 3 diody pro indikaci bezdrátové komunikace, zapnutí počítače a režim spánku.

Vnitřní straně notebooku vévodí tmavě šedá barva shodná s barvou kloubů víka. Otevřené víko se 14.1" TFT displejem má ve spodní části uprostřed umístěných dalších 7 indikačních diod. První 3 diody mají stejnou funkci jako diody na vnější straně. Další 4 diody indikují práci HDD, dobíjení baterie, CapsLock a NumberLock. Klávesnice s 84 klávesami je ergonomicky zakřivena. Nad klávesnicí je funkční tlačítko InviLink, trojice definovatelných tlačítek P1-3. Další dvě definovatelná tlačítka jsou standardně přednastavena poštovní program a internetový prohlížeč čemuž odpovídají také zobrazené symboly. Pod klávesnicí je ergonomicky více doleva umístěn TouchPad ohraničený stříbrnou barvou. Pod TouchPadem jsou dvě stříbrná tlačítka myši a mezi nimi rolovací tlačítko. Na levém okraji plochy pro opření rukou je malý průzor pro optickou kontrolu zasunutí bezpečnostní karty SmartCard.

Zepředu notebooku na zavřeném víku uprostřed je umístěna posuvná pojistka pro otevření počítače do pracovní polohy. Pod pojistkou otevření víka je umístěn posuvný hlavní vypínač a vedle něj IrDa port. Na levém boku odpředu je otvor pro SmartCard, 1x konektor pro PCMCIA, malý průduch pro přístup vzduchu. Zprava je přístupná DVD mechanika umístěná v MultiBay a za ní otvor pro Kensingtonský zámek. Napájecí konektor naleznete na zadní straně spolu s 1x PS2, 2x USB, 2x audio (in, out), konektor PortReplikator (přibalen kabel s 1xS a 1xP portem), konektor pro modem, 10/100 LAN, VGA a výdechem teplého vzduchu od procesoru. Posuvné aretační pojistky pro výměnu baterie a MultiBay modulu jsou přístupné ze spodu. Na spodní straně notebooku naleznete také průhlednou fólii pro umístění vizitky majitele, ochranu HDD proti otřesům a otvory pro přívod vzduchu k CPU. Netradičně jsou na spodku i dva otvory pro výstup zvuku ze stereo reproduktorků.

Práce s notebookem

O výkon potřebný k práci se stará procesor Intel Pentium III 1000 MHz podporovaný pamětí 128 MB a s přehledem obslouží programové vybavení. Občasné problémy nastaly při obnově z režimu spánku. Postupem času se podařilo vypozorovat, že za to zřejmě může reklamní spořič obrazovky standardně nastavený ve všech noteboocích Acer (projevilo se i dříve u testovaného modelu 212TX). Přepnutím standardního spořiče na vypnutí LCD při nečinnosti se problému zbavíte a navíc ušetříte energii notebooku při práci na baterie. Grafická karta Intel 82815 s podporou 3D a HW MPEG2-DVD pracuje na sběrnici 2x AGP a používá pro ovládání 1024x768 bodů celkem 11MB RAM. Výkon grafické karty je určen spíše pro "kancelářskou" práci. Karta zvládne i středně náročnou 3D grafiku a multimedia včetně celoobrazovkového přehrávání DVD-videa. Přestože otvory pro reproduktoru jsou umístěny na spodní straně notebooku tak zvuk odpovídá dobrému standardu dosažitelnému u notebooků.

Za zmínku stojí klávesnice s ergonomickým zakřivením pro menší namáhání zápěstí což lze ocenit především při častém psaní rozsáhlých textů. Rozložení 84 kláves je uzpůsobeno notebooku takže např. klávesy PgUp a PgDn s rozšířenou funkcí Home a End naleznete ve spodní části u šipek. Jedno z definovatelných tlačítek nad klávesnicí, které je předurčeno pro rychlé spuštění poštovního programu je podsvíceno a při došlé poště by mělo blikat. Je to hezký nápad, ale škoda, že nefunguje respektive nebyl nalezen žádný program, který by tuto funkci podporoval. Žádná zmínka o vhodném programu není v manuálu dokonce ani technická podpora Acer si nevěděla rady takže tlačítko občas blikne jen při spuštění notebooku a to je vše - škoda.

V této konfiguraci je notebook vybaven všemi základními komunikačními rozhraními. Dále je zde možnost rozšíření o bezdrátové technologie Bluetooth a WLAN standardu 802.11b. Umístění Infra portu je uzpůsobeno pro práci s malým zařízením jako je mobilní telefon, PDA atp., ale při požadavku komunikaci např. s jiným notebookem či tiskárnou je třeba notebook přesměrovat z běžné pracovní pozice uživatele směrem k připojovanému zařízení.

Sečteno a podtrženo

Notebook Acer TravelMate 613TXV poskytuje výborný výkon pro kancelář i cesty. Užijete si mobilní kino s DVD i středně náročná multimedia s 3D. Obsahuje důležité komunikační technologie a lze jej v případě potřeby rozšířit i o další (bezdrátové). Za současnou cenu 62.490,- Kč bez DPH získáte solidního pomocníka na cesty i do kanceláře.

+ ergonomická klávesnice
- e-mail tlačítko nebliká

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium III 1000
  • RAM (MB): 128
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD (8)
  • LCD: TFT 14,1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 82815 s podporou 3D a HW MPEG2-DVD, 2x AGP, 11MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100 Mbps Fast Ethernet (Wake-on-LAN)
  • Zvuková karta: SoundBlaster-Pro and MS DirectSound compatible
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win ME, Acer Utility, PowerDVD, další SW utility
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 1 x CardBus type II, 1 x microphone, 1 x smart card interface, 1 x PS/2, 1 x FIR port, 1 x external VGA, 2 x USB, 1 x speaker, 100-pin docking port
  • Rozměry: 308 x 247 x 24.5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,03
  • Cena v Kč bez DPH: 62.490,- bez DPH
  • Délka záruky: 3 roky, 1 rok baterie a zdroj
  • Doplňující informace: ergonomická klávesnice, SmartCard
  • Příslušenství: AC adapter, příručka EN+CZ, 2x SmartCard, sada CD s utilitami, příručka WinME+CD, telefonní kabel, "zásepka MultiBay
Recenze

Diskuse