RECENZE: UMAX ActionBook 680T

11. 3. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Tento model od UMAXu se řadí do vyšší třídy notebooků. V základní ceně bezmála 80tis korun nabízí mimo základních rozhraní také dnes stále více se rozšiřujíc Wireless LAN standardu 802.11b. Srdcem notebooku je moderní procesor Mobile Intel Pentium III-M o frekvenci 1GHz podporovaný operační pamětí RAM o velikosti 256MB.

UMAX ActionBook 680T

Obal robustního notebooku UMAX ActionBook 680T je celý vyroben ze stříbrného plastu. Čelo notebooku je ozdobeno vyměnitelným průhledným krytem v našem případě světle modrým. Půdorys víka notebooku je menší než spodní pracovní část, která pod zavřeným víkem vpředu malinko přesahuje. Seshora na víku zavřeného notebooku jsou vidět 3 diody pro indikaci zapnutí, dobíjení baterie a dioda pro oznámení o nové poště. Pro ovládání "poštovní" diody je přiložena malá programová utilita Auto Mail Checker, která by měla kontrolovat zda-li se v POP3 schránce objevila nová položka. V anglickém manuálu jsou jen velmi strohé informace o nastavení této utility a prográmek se nepodařilo zprovoznit což je s největší pravděpodobností důsledek také toho, že se jedná o verzi 0.4b Demo Only.

Hlavní pracovní část začíná na spodní části vnitřní strany víka s displejem kde jsou opět vidět 3 již zmíněné diody z vnější strany. Samotný TFT displej má velikost 14" a rozlišení 1024x768 bodů. Zobrazení grafiky zajišťuje na sběrnici 4xAGP umístěná karta ATI Mobility Radeon s čipem M6 a video pamětí 32 MB. Radeon zajišťuje dostatek výkonu jak pro klasické kancelářské aplikace tak pro náročnější 3D grafiku.

Nad klávesnicí jsou po stranách umístěny 2 stereo reproduktory. Mezi reproduktory zleva jsou 3 definovatelná tlačítka rychlého stratu programů z nichž první 2 jsou standardně přednastavená na e-mail a internet prohlížeč. Dále jsou 4 indikačních diody pro HD, Num, Caps a Scroll Lock (v našem případě z neznámého důvodu nefunkční). Posledním ovládacím prvkem nad klávesnicí je hlavní spínač napájení notebooku. Klávesnice obsahuje 87 kláves čili v podstatě také všechny funkční, ale jejich rozložení je netradiční a je třeba si na něj zvykat pokud často přecházíte mezi klasickou klávesnicí a notebookem. Klávesa Fn je zde tedy hlavně pro ovládání jasu, zvuku atp. Klávesy jsou vyrobeny z tmavého, ale průhledného plastu což dává notebooku zajímavý vzhled. Zajímavé by bylo pokud by zde byla možnost jejich podsvícení pro práci ve tmě, ale to výrobce do notebooku nezakomponoval čili jde zřejmě jen o čistě estetický prvek. Pod klávesnicí je tradičně umístěn TouchPad se dvěma tlačítky myši a jedním rolovacím tlačítkem.

Dodávaným operačním systémem je česká mutace Windows XP Professional verze 2002, kterému procesor Mobile Intel Pentium III-M 1GHz spolu s pamětí 256MB uděluje dostatečnou razanci pro výpočetní úkony. Technologie SpeedStep, která je součástí procesoru přispívá k nižší spotřebě baterie. Procesor se méně zahřívá a jemné hučení větráčku je tedy slyšet jen zřídka kdy. Li-Ion baterie je umístěna pod ozdobným krytem na čele notebooku, ale protože tento kryt není určen pro časté odnímání je také nesnadné vyměnit vybitou baterii. Znovu nabití baterie se zdá být jednodušším úkonem než její výměna ovšem pokud právě máte kde ji dobít. Baterie má naštěstí dobrý výkon takže by nemělo být tak často zapotřebí ji vyměnit či dobíjet. Při testu průměrného zatížení vydržel notebook napájený z baterie pracovat, bez 3 minut, celých 5 hodin.

Výbava notebooku je poměrně komfortní. Mimo dnes již málo používaného sériového portu jsou zde snad všechna důležité rozhraní běžně dostupná na noteboocích a ještě něco navíc. Nadstandardně má na sobě UMAX umístěno 4x USB, konektor Sony Memory Stick a Panasonic SD Card. Pro připojení do sítě je vedle LAN 10/100 přístupné přes TP integrována také Wireless (bezdrátová) LAN standardu 802.11b o rychlosti 11Mbps. Volitelně lze integrovat i bezdrátovou technologii Bluetooth. Pro zpříjemnění volných chvil je v notebooku namontována DVD mechanika spolupracující s přiloženým programem PowerDVD pro přehrávání filmů uložených na DVD-video disku. K příjemné doplňkové výbavě notebooku patří i brašna, která je standardně zahrnuta v ceně.

UMAX ActionBook 680T je dobře vybavený notebook s dlouhou výdrží baterie. Jeho výpočetní i grafický výkon je na vysoké úrovni a zvládá i náročnější grafické operace. Jeho hlavním argumentem při cenovém srovnání s konkurencí podobných základních parametrů (CPU, RAM, HD) je nadstandardní výbava komunikačních rozhraní.

+ baterie
- rozměry

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile Pentium III 1000
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: DVD (8)
  • LCD: TFT 14,1
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Mobility Radeon M6-P 32MB DDR
  • Modem: Interní Faxmodem 56k (nehomologovaný)
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, wireless 802.11b
  • Zvuková karta: Audio systém včetně stereo repro a mikrofonu
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win ME CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 1xP, 4xUSB, Infra port, PS/2, Tv_out, 1x IEEE 1394, PCMCIA slot (1xtyp III,ZV), 1xSony Memory Stick, 1xPanasonic SD Card
  • Rozměry: 312 x 273 x 37,2 mm
  • Hmotnost (kg): 3,5
  • Cena v Kč bez DPH: 79.990,-
  • Délka záruky: 2 roky
Recenze

Diskuse