RECENZE: Fujitsu-Siemens LIFEBOOK B-2545

7. 2. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky LIFEBOOK řady B od Fujitsu-Siemens patří do třídy mini-notebooků. Na prvním místě jsou malé rozměry a mobilita, ale i při své velikosti podává solidní výkony. Zajímavostí je displej vybavený dotykovou plochou (TouchScreen) na které se pracuje přiloženým perem.

Fujitsu-Siemens LIFEBOOK B-2545

Vnější popis

Stříbrný design v duchu digitální technologie je typický pro celou modelovou řadu LIFEBOOK a působí velice pěkně. Z vrchu zavřeného notebooku jsou vidět loga výrobce a modelové řady LIFEBOOK. Blíže k zadní straně mezi dvěma klouby uchycujícími LCD jsou netradičně umístěny Li-Ion baterie.

Na otevřeném LCD displeji v levém okraji je umístěno pero pro ovládání dotykové obrazovky. Pero je na spodní straně zasunuto do LCD a nahoře ho jistí posuvná aretační pojistka. Pracovní plocha s klávesnicí začíná nahoře malým pruhem s černobílým LCD displejem pro indikaci zapnutí notebooku, stavu baterie, práci HD a dalších funkcí obvykle indikovaných pomocí diod. Vedle indikačního LCD je tlačítko pro zapnutí a vypnutí režimu spánku a vedle něj pětice tlačítek SecurityPanel. 4 tlačítka SecurytyPanelu jsou očíslována od 1 do 4 a páté je označeno jako Enter. Hlavní plochu zabírá světle šedá klávesnice obsahující 84 kláves. V klávesnici je umístěn QuickPoint (TrackPoint). Pod klávesnicí jsou nad sebou umístěna 2 tlačítka myši. Okraj pracovní plochy je zakončen okrasným lemem namodralé barvy.

Zepředu na zavřeném notebooku naleznete pouze tlačítko aretace víka notebooku. Na levém boku odpředu jsou 2x PCMCIA sloty zakryté plastovými záslepkami, výdech pro chladič procesoru, víčkem zakrytý VGA konektor a napájecí konektor. Na pravém boku odpředu jsou dva audio konektory (mikrofon a sluchátka), následuje 2x vedle sebe USB, hlavní posuvný vypínač napájení notebooku, IrDa, konektor modemu 56k (v našem případě byl zaslepen, ale podle ceníku by měl být zahrnut modem v základní výbavě) a sítě 10/100 a nakonec otvor pro Kensingtonský zámek. Zadní straně vévodí Li-Ion baterie. Konektory zezadu naleznete teprve připojením portreplikatoru na němž je od leva PS2 konektor (přibalena rozdvojka), další konektor pro síť, další VGA konektor, paralelní a sériový konektor, konektor pro připojení externí FDD mechaniky a ještě jeden konektor pro napájecí adapter.

Na spodní straně naleznete především 2 aretační pojistky pro uchycení baterie, konektor portreplikatoru a otvory stereo reproduktorů, které se i přes své umístění projevují dobře.

Práce s notebookem

Notebook je v základní konfiguraci osazen procesorem Intel Pentium III 600MHz s technologií SpeedStep pro úsporu energie baterií. Procesor poskytuje dostatek výkonu pro kancelářské aplikace i středně náročná multimedia. Osazená paměť RAM 64MB je zbytečně malá a zvyšuje potřebu práce s harddiskem. Paměťový modul RAM se do notebooku vejde jen jeden takže při případné potřebě větší kapacity nelze paměť rozšířit, ale je třeba vyměnit celý modul za větší. Výrobce nabízí jen o 200,- Kč dražší verzi osazenou již 128MB RAM, ale zde chybí modem. Čip grafické karty ATI-Rage Mobility-M6 je poměrně výkonný i pro náročnější 3D grafiku, ale je omezen nepoměrně malou pamětí pouhých 4MB. Pro LCD displej s rozlišením 800x600 videopaměť v podstatě stačí, ale pokud se notebook připojí na externí monitor s větším rozlišením může být kapacita videopaměti nedostačující.

Zajímavou a příjemnou vymožeností na kterou si uživatel rád zvykne je dotyková obrazovka displeje. Povrch dotykové vrstvy je logicky odolnější než povrch běžného LCD, je z tvrdšího materiálu a na světle se trochu více leskne než normální displej. Větší lesk se projeví především na přímém světle a lze jej odstranit vhodným nakloněním víka. Pro ovládání dotykové obrazovky je plastové pero s odpruženou špičkou. Pero je uloženo ve víku po levé straně od LCD. Pro praváky by snad bylo příjemnější uložení napravo. Odložení pera ve víku má dvě polohy. V první poloze je pero celé zasunuto do víka a zajištěno posuvnou aretační pojistkou. Po uvolnění pojistky pero povyskočí a je připraveno k práci jakoby v kalamáři ;) kam jej lze kdykoliv vrátit při občasném přerušení práce. Při práci s perem není třeba se obávat malinko razntnějšího poklepání na obrazovku ba právě naopak na příliš jemné zacházení obrazovka nereaguje. V nouzi lze použít namísto pera i prst, ale na malé ovládací prvky jako je např. trojice (min, max, zavřít) v pravém horním rohu každého pracovního okna programu se prstem jen těžko trefuje. Pro funkci pravého tlačítka myši lze pomocí přiložené programové utility nastavit kombinaci klávesy Ctrl a poklepání perem.

Klávesnice má 84 kláves a i přes celkově malé rozměry mini-notebooku se s ní pracuje dobře. Bez klávesy Fn jsou dostupné funkce NumLock, Pause/Break, Ins a Del. Ostatní funkční klávesy jsou dostupné přes Fn na čtveřici šipek a přes již jmenované funkční klávesy. Klávesnice obsahuje popisky českého rozložení škoda jen, že zde není alternativní popisek pozice znaků Z a Y, které jsou rozloženy jen česky (QWERTZ). TrackPoint umístěný mezi trojicí kláves G H B můžete využít pokud vám nevyhovuje dotyková obrazovka a pero nebo pracujete-li s externím monitorem a nemáte připojenou klasickou myš.

Spolu s dotykovou obrazovkou jsou největší devizou tohoto mini-notebooku malé rozměry a hmotnost. Notebook lze bez problémů uložit i do běžného kufříku či tašky spolus ostatím obsahem bez nutnosti kupovat další brašnu a nosit sebou další zavazadlo. PortReplikator může zároveň plnit funkci dokovací stanice v kanceláři, kdy stačí notebook snadno zasunout a pracovat za pomoci již předem napojeného externího monitoru, myši, lokální sítě a napájecího monitoru případně tiskárny atp. Standardně je s notebookem dodávána externí FDD mechanika. V dnešní době by se hodilo spíše externí CD či DVD nebo dokonce i DVD+CD-RW, které je možno dokoupit a napojit přes USB konektor. Přístup na přiložená CD s WinME a utilitami lze získat také pomocí lokální sítě přes sdílenou CD mechaniku jiného počítače.

Sečteno a podtrženo

Mini-notebook Fujitsu-Siemens s označením Lifebook B2545 je díky svým rozměrům určen pro velmi časté a bezproblémové přenášení. Práci v terénu, ale i v kanceláři bez externího monitoru zpříjemňuje dotykový LCD displej. Ve spojení s portreplikátorem lze B2545 využít jako hlavní počítač i pro práci v kanceláři. Svým vzhledem určitě upoutá pozornost okolí. Máte-li dostatečný obnos a stačí vám na cestách rozlišení displeje 800x600 a v kanceláři na externím monitoru nepožadujete žádné 3D divy v plných barvách je tento stroj velmi dobrou mobilní volbou.

+ mobilita
- malá video paměť

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium III 600
  • RAM (MB): 64
  • HDD (GB): 10
  • Disketová jednotka: 1.44MB externí
  • CD/DVD: příplatek (externí)
  • LCD: TFT 10,4" - TouchScreen
  • LCD rozlišení: 800x600
  • Video: ATI Mobility-M6 4MB VRAM
  • Modem: ANO
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: SB Pro kompat.
  • Polohovací zařízení: QuickPoint, TouchScreen
  • Software: Win ME, Word2000, Works CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: port replicator (1x PS/2 + rozdvojka, 1x paralelní port, 1x sériový port, 1x externí FDD konektor, 1x VGA, 1x LAN), infra, 2xUSB, 2x PC Card
  • Rozměry: 250x199x30mm
  • Hmotnost (kg): 1,3
  • Cena v Kč bez DPH: 57.790,-
  • Délka záruky: 1 rok
Recenze

Diskuse