RECENZE: Toshiba Satellite 2400 - s rolovacím kolečkem

16. 10. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Koncem léta se v řadách Toshiby objevil nový model Satellite 2400 aby byl v zápětí nahrazen novější variantou Satellite 2410. K testu se nám dostal těsně před nenadálým ukončením prodeje právě první jmenovaný 2400. Možný důvod toho, proč byl tak rychle nahrazen se dozvíte v následující recenzi.

Toshiba Satellite 2400 - s rolovacím kolečkem

Přestože byl prodej konfigurace 2400 z nenadání ukončen během zápůjčky k testu, rozhodl jsem se tuto recenzi uveřejnit, protože šasi a převážná část dalších prvků notebooku zůstala stejná i u nové varianty s označením 2410. Tolik na úvod a nyní k samotnému notebooku.

Celé tělo robustního stroje je z tmavého plastu se stříbrným lemem kolem pracovní plochy. Na první pohled je patrné, že se jedná o notebook TOSHIBA také díky vystouplým reproduktorům na okrajích displeje. O tom, že notebook není určen pro každodenní nošení, ale spíše pro běžnou práci s možností občasné změny působiště, svědčí jeho rozměry 327\xD7286\xD745 mm a hmotnost 3,4 kg, ale i tak vzhledově působí příjemněji než někteří konkurenti z podobné kategorie.

Víko notebooku v sobě ukrývá 15" TFT displej s rozlišením 1024x768. Kvalita zobrazení displeje je podobná jako u většiny dnes dostupných TFT displejů čili je třeba náležitě nastavit sklon a pohled přihlížejících z boku pod velkým úhlem je zkreslen. Grafická karta u testované konfigurace 2400-103 obsahovala nepříliš výkonný chip S3 Super Savage s pamětí 16MB, který stačil pro běžnou práci s kancelářským softwarem a internetem, obstojně přehrál DVD video, ale pro multimedia používající 3D grafiku se naprosto nehodil. To byl dle mého soudu jeden z hlavních argumentů proč byla tato konfigurace tak rychle nahrazena novou viz níže.

Pracovní plocha začíná dvěma, na poměry notebooků, mohutnými reproduktory s velmi dobrým zvukovým výstupem (opět myšleno v poměrech notebooků). Tlačítka pro rychlé spuštění aplikací mají na sobě špatně viditelné symboly označujícími jejich základní funkci. Naštěstí jsou jen 2 takže je lze snadno rozeznat. Nad klávesnicí je také stříbrné tlačítko hlavního vypínače. Samotná klávesnice obsahuje 86 kláves. Hlavní popisky jsou bíle a dobře kontrastují s tmavým povrchem kláves. Doplňkové popisky jsou šedé. Na obrázku nejsou vidě české popisky, ale v krabici je obsažena sada CZ kláves, které si můžete vyměnit sami případně tento úkon můžete svěřit svému dodavateli. Klávesa Fn je zde hlavně pro doprovodné funkce notebooku jako je ovládání jasu, vypnutí/zapnutí reproduktorů atp. Neobvyklé je umístění dvou Win kláves v prvém horním rohu klávesnice. Naproti tomu stále častěji se setkáváme s umístěním čtveřice polohovacích kláves nad sebou na pravém okraji klávesnice. Pod klávesnicí je neodmyslitelně lehce doleva posunut touchpad pro lepší ergonomii. Za touchpad respektive za trojici jeho tlačítek vděčí tato recenze svému názvu. Satellite 24xx je totiž prvním notebookem v ČR u kterého jsem se setkal s opravdovým rolovacím kolečkem jako tomu bývá u klasických stolních myší. Kolečko lze také stlačit čili plní funkci třetího tlačítka. Jediným "škraloupem" na kolečku je jeho malý rozměr či spíše hladký povrch, který zapříčiní občasné proklouznutí pod prstem.

Na hraně čela notebooku je umístěna pětice indikačních diod. Na samotném čele notebooku je zleva infra port, jehož umístění je sporné pro ergonomii práce což se vyskytuje i u mnoha dalších výrobců. Dle mého soudu je nejlepší umístění na boku notebooku kde např. připojený mobilní telefon nepřekáží. Následuje kolečko pro ovládání hlasitosti, které oproti častěji používaným tlačítkům ovládá přímo reproduktory bez závislosti na softwarovém ovladači. Přes dva audio konektory a posuvnou pojistku víka notebooku se dostáváme k tomu hlavnímu na čele notebooku a tím je multimediální panel. Šesticí tlačítek lze ovládat DVD video i CD audio reprodukci bez nutnosti použití polohovacího zařízení či klávesnice. Tlačítka multimediálního panelu jsou však opět černá s vylisovanými symboly, které jsou špatně čitelné. Na rozdíl od dvojice tlačítek z hlavní pracovní plochy je zde již orientace o něco složitější. K multimediím patří také SD card slot umístěný na levém boku notebooku což se hodí především pro rychlou výměnu dat mezi periferiemi jako je například digitální fotoaparát. Podmínkou úspěšného přenosu dat je samozřejmě přítomnost stejného standardu také v periferním zařízení.

Procesorem u testované konfigurace byl desktopový Intel Pentium 4 s frekvencí 1,6GHz, ale i přesto baterie s udanou kapacitou 4500mAh vydržela v našem standardním* testu pracovat necelé 3 hodiny (2hod, 54min). Pravdou je, že displej při tom nesvítil na 100% což je dnes standardem u většiny značkových výrobců, ale i tak byl v místnosti čitelný s dostatečnou rezervou. Svítivost displeje lze samozřejmě plynule nastavit dle vlastní potřeby. Velikosti operační paměti 256MB a kapacitě pevného disku 30GB nelze nic vytknout ba právě naopak jsou dobrým základem pro každodenní práci. Optická combo mechanika DVD+CD-RW zajišťuje nejen multimediálního vyžití, ale především zálohování drahocenných dat. Notebook lze samozřejmě snadno připojit k telefonní či počítačové 10/100 síti pomocí integrovaných zařízení. Výčet dalších rozhraní naleznete v níže přiložené tabulce.

A nyní slíbený výčet hlavních rozdílů nově ohlášeného modelu Satellite 2410-303. Podle údajů výrobce, nově obsahuje především lepší mobilní grafickou kartu NVIDIA GeForce4 420Go s vlastní pamětí 32 MB DDR Video RAM. Dále obsahuje výkonnější procesor s frekvencí 1,7GHz a mobilní technologií pro úsporu energie. Navíc je zde obsaženo také rozhraní FireWire (IEEE 1394), které rozšiřuje multimediální možnosti o připojení DV kamery či externích datových zařízení. Za v současnosti stanovenou cenu 59.900,- by měl být v ČR dostupný během dvou týdnů.

Notebooky TOSHIBA s označením Satellite jsou obecně určeny pro uživatele méně náročné na mobilitu, kteří požadují notebook s řešením "vše v jednom" (all-in-one) jenž by jim nahradil stolní PC. Mimo to model 24xx nabízí bohatou nadstandardní výbavu i když některé detaily jako povrch rolovacího kolečka či symboly na multimediálních tlačítcích by mohly být lépe vyřešeny. Nově nabízená výkonnější grafická karta a FireWire uspokojí i náročné multimediální uživatele.

+ výbava
- špatně čitelné symboly na multimediálním panelu

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Satellite 2400-103
  • Instalovaný procesor: Pentium 4 1600
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: S3 Super Savage s pamětí 16MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: AC-97
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací kolečko
  • Software: Win XP Home CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 3x USB, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x video out, 2x audio, 1x SD Card
  • Rozměry: 327,6 × 286,6 × 42,8/45,5 mm
  • Hmotnost (kg): 3,4
  • Délka záruky: 2 roky
Recenze

Diskuse