RECENZE: Acer TravelMate 220 - velmi dobrá baterie

1. 11. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Řada notebooků Acer TravelMate 220 má poměrně dlouhou historii sahající přes kořeny modelu 210 až do minulého roku. Jedná se o cenově dostupnou kategorii poskytující základní výkon pro běžné aplikace. Poměrně široké šasi je ve srovnání s modely patřícími do vyšší kategorie objemnější. Silná baterie však překoná mnohého rivala i z cenově náročnějších oblastí.

Acer TravelMate 220 - velmi dobrá baterie

Nejviditelnější změnou na TravelMate 220 oproti staršímu 210 je vnější stříbrná barva víka notebooku. Celé tmavě šedé tělo notebooku je poměrně robustní především do výšky čemuž nasvědčují udané parametry 310 (š) \xD7 261 (h) \xD7 38,8 (v) mm. Celkový design je však uspokojivý snad jen velký otvor pro disketovou mechaniku na čele notebooku již dnes vyhlíží staromódně. Celková udaná váha 2,89kg je stále ještě přijatelná i pro častější přenášení.

Všechny v současnosti prodávané varianty dvěstědvacítky nabízejí shodný 14.1" TFT displej s rozlišením 1024x768 pixelů. Integrovaný grafický chip Intel M830 nepatří k nejšťastnějším řešením, především díky automatické alokaci paměti sdílené s operační pamětí RAM, v rozsahu od 8 do 32MB, což může činit problémy některým multimediím pracujícím ve vlastním grafickém režimu. Notebook je však určen především pro běžnou každodenní práci s tzv. kancelářským softwarem a internetem čemuž je jeho grafický výkon také dobře uzpůsoben. Zapůjčená konfigurace 225X obsahuje pouze CD mechaniku takže nebylo možno posoudit kvalitu přehrávání DVD-videa nicméně z dříve testovaných notebooků se stejným grafickým chipem vím, že je kvalita uspokojivá. Pro video potřebujete variantu s označením XV obsahující DVD mechaniku nebo XC, která obsahuje combo DVD+CD-RW mechaniku.

Pracovní plocha oproti předchozímu modelu 210 zůstala nezměněna. Ve víku pod displejem jsou po stranách umístěny dva reproduktory. Uprostřed LCD je kompletní skupina šesti indikačních diod. Postupujme-li dále na tělo notebooku najdeme čtyři tlačítka pro rychlé spuštění definovatelných programů či dokumentů. Hlavní pracovní plocha se dělí přibližně na dvě poloviny mezi klávesnici a prostor s touchpadem pro opření rukou. TouchPad má pod sebou dvě tlačítka myši a rolovací kolíbkové tlačítko. Klávesnice obsahuje 84 kláves. Všechny popisky kláves jsou bílé a dobře kontrastují na tmavém povrchu. Nepříjemná je dostupnost kláves Home a End pouze v kombinaci s klávesou Fn. Přítomny jsou i dvě Win klávesy Start a Setup. K ovládacím prvků patří dále kolečko hlasitosti, které je umístěno na levém boku notebooku. Kolečko může někomu připadat staromódně, ale já osobně ho hodnotím jako praktičtější než tlačítka, která jsou závislá na programovém ovladači.

Model 220 je momentálně dodáván ve dvou procesorových variantách. Obě jsou osazeny mobilním Celeronem od Intelu. První s číselným označením 223 disponuje taktem 1.13GHz a druhý s označením 225 s vyšším 1,33GHz. Větráček chladiče procesoru se při intenzivnější práci točí téměř stále a i když byl nastaven na malé otáčky, trochu "vrněl" což po delší době bylo nepříjemné. Snad by to vyřešila výměna za nový. Operační paměť RAM 128 MB ochuzená minimálně o 8MB pro grafiku ve spojení s procesorem již v dnešních měřítcích nedělá žádné divy, ale běžné práci pro níž je notebook určen to stačí podobně jako již zmíněná grafika. Nízký takt mobilního Celeronu se u testovaného notebooku s označením 225X projevil velmi příznivě při našem standardním* testu práce na baterie. Výrobcem udaná hodnota se liší jen o pouhou čtvrt hodinku. U Li-Ion baterie s udanou kapacitou 4000mAh byly naměřeny celé 4 hodiny a 12 minut což je v této kategorii notebooků opravdu nevídané. Mezi klady v této kategorii neobvyklé patří u modelu 220 také modulární optická mechanika snadno vyměnitelná za jinou datovou mechaniku či připravená pro rychlé vyjmutí se záměrem úspory hmotnosti na cestách. Integrovaný 20GB pevný disk, jehož kapacita bude běžnému uživateli jistě postačovat, je umístěn pod TouchPadem, který je díky tomu při delší práci prohřátý. Neodmyslitelnou součástí notebooku je také integrovaný 56k modem a síťová karta 10/100. Přehled dalších běžných parametrů naleznete v níže připojené tabulce.

Acer TravelMate 220 je notebookem navrženým pro běžné pracovní použití s dokumenty a internetem. Jeho výpočetní a grafický výkon není v současných měřítcích nijak oslnivý, účelu však plně postačí. Oproti tomu nadstandardní je dosažitelná doba práce na baterie přesahující 4 hodiny. To vše, včetně solidního vzhledu, lze získat za velmi přijatelnou cenu, která začíná na hodnotě 30.990,- Kč bez DPH u varianty s označením 223X (v době recenze).

+ doba provozu na baterie
- rozložení klávesnice

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 225X
  • Instalovaný procesor: Mobile Celeron 1333
  • RAM (MB): 128
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: CD
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 830M, 4x AGP Intel dynamická videopamě 4-32MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: Kompatibilní se SoundBlaster-Pro a MS DirectSound
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Home CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x externí monitor, 3x audio
  • Rozměry: 310 (š) × 261 (h) × 38,8 (v) mm
  • Hmotnost (kg): 2,89
  • Délka záruky: 1 rok
  • Cena bez DPH: 31.990,- (01.11.2002)
Recenze

Diskuse