RECENZE: Acer TravelMate 630 - osvědčený základ s novým výkonem

10. 7. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Acer TravelMate modelové řady 630 je přímým nástupcem předchozího modelu 620. Oba jmenované modely jsou vzhledově naprosto stejné. Hlavní rozdíly jsou skryty uvnitř notebooku. Nová řada je osazována mobilním procesorem Intel Pentium 4 a grafickou kartou nVidia GeForce 2 Go.

Acer TravelMate 630 - osvědčený základ s novým výkonem

Notebook je barevně odlišen na dvě logické části tedy víko s displejem a samotné tělo notebooku. Víko je z vnější strany stříbrné respektive je vyrobeno ze slitiny hliníku. Vnitřní strana víka i zbytek těla notebooku je tmavě šedý s modrým nádechem. Výška 35mm v poměru k základně dává notebooku příjemně tenký vzhled.

Při pohledu na zavřený notebook jsou vidět 3 indikační diody pro indikaci práce bezdrátové sítě (volitelně), zapnutí notebooku a červená dioda signalizující režim spánku. Diody viditelné z vnější strany jsou tradičně vidět i uvnitř na spodní části víka hned pod plochou displeje kde jsou umístěny také další 4 pro indikaci HD, dobíjení baterie, Caps a Num Lock. TFT displeje jsou dodávány ve dvou velikostech a dvou rozlišeních. Notebooky s označením X disponují displejem o velikosti 14.1" s rozlišením 1024x768 a modely s označením L mají velikost 15" a rozlišení 1400x1050. Obraz je generován grafickou kartou s chipem nVidia GeForce 2 Go 100, která je optimalizována pro použití v mobilních počítačích. Grafický výkon je naprosto dostačující jak pro běžnou práci s dokumenty a internetem, tak pro 3D multimedia. Pro přehlednější práci s mnoha dokumenty je jednoznačně příjemnější displej s větším rozlišením. Pro některé 3D aplikace v plné kvalitě s největším rozlišením je však nedostačujících 16MB videopaměti, proto je třeba použít nižší rozlišení, barevnou hloubku či kombinaci obojího. Za pochvalu naopak stojí přehrávání DVD video filmů, které je i v akčních scénkách o mnoho plynulejší než bývá u notebooků zvykem.

Na hlavní pracovní ploše nad klávesnicí blíže k pravému okraji je umístěn mikrofon. Reproduktory jsou na přední straně notebooku. Klávesnice je tvořena z 85 kláves. Stejně jako již u vývojově starší modelové řady 610 je i zde použita klávesnice s ergonomickým zakřivením, které zajišťuje menší namáhání zápěstí což zpříjemňuje práci hlavně při delším a častém psaní. Skupina devíti funkčních kláves běžně dostupných na klasické klávesnici mezi hlavní skupinou kláves a numerickou klávesnicí je zde opět přizpůsobena notebooku. Z části jsou funkční klávesy přístupné přímo a z části přes klávesu Fn což je nepříjemné především pro klávesy Home a End a je třeba si na to zvyknout. Nad klávesnicí je funkční tlačítko InviLink pro aktivaci dálkového ovládání pře IR vhodného pro prezentační účely, trojice definovatelných tlačítek P1-3 pro rychlý start programů a další dvě definovatelná tlačítka, která jsou standardně přednastavena pro poštovní program a internetový prohlížeč čemuž odpovídají také zobrazené symboly. Průhledné tlačítko se symbolem obálky pro rychlé spuštění poštovního programu je podsvíceno zeleným světlem, které svítí respektive bliká jen pokud se ve Vaší e-mailové schránce objeví nová pošta. K indikaci nové pošty slouží programová utilita, která pravidelně v nastaveném intervalu kontroluje zda-li se na poštovním serveru objevila nová zpráva. Pokud tlačítko začne blikat stačí jej jen stisknout a otevře se poštovní program, který poštu stáhne do počítače. Klasická trojice prvků, TouchPad se dvěma klávesami myši, umístěná pod klávesnicí je doplněna o rolovací tlačítko ve tvaru kolečka. Tvar kolečka proto, že tento prvek má 4 polohy z nichž dvě jsou jako obvykle pro posun dokumentů nahoru a dolu a další dvě pro posun širokých dokumentů do stran.

Jak bylo již uvedeno jsou modely 630 osazovány mobilním procesorem Intel Pentium 4. Nejnižší nabízenou frekvencí je 1.4GHz a nejvyšší 1.8GHz. Testovaná konfigurace byla osazena prostřední variantou tedy 1.6 GHz. Technologie Enhanced SpeedStep obsažená v procesoru pro automatické přepínání operační kmitočtové frekvence v závislosti na zatížení procesoru značnou měrou přispívá k úspoře energie baterie, která při našem standardním testu* vydržela pracovat 3 hodiny a 27 minut což je dobrý výsledek. Odvod tepla je dobře vyřešen takže při běžném zatížení se procesor ani notebook příliš nezahříval a pokud došlo k zapnutí větráčky byl jeho chod poměrně tichý. Operační paměť 256MB RAM je standardním základem celé modelové řady 630 a je plně dostačujícím spíše komfortem pro naprostou většinu prováděných úkonů. V nejvyšší variantě je dodáváno 512MB a rozšířit lze až na 1GB.

Pro ochranu dat před neoprávněným přístupem je v notebooku zabudována čtečka čipových karet SmartCard. K obsluze slouží přiložený program, který uživatele vyzve k zadání hesla, které zapíše na kartu. Karta je vyžadována před spuštěním operačního systému. Oproti nejzákladnější variantě ochrany dat zadáním hesla z klávesnice má tento systém tu výhodu, že si nemusíte pamatovat heslo a při každém spuštění notebooku jej zadávat. Pohodlnost je vykoupena nebezpečím poškození či ztráty karty, proto jsou standardně dodávány karty dvě a při programové aktivaci jsou také obě z bezpečnostních důvodů vyžadovány.

Notebook je vybaven základními prvky rozhraní, které jsou dnes nejvíce používána tedy 2x USB, Fast IrDa opět sporně umístěným na čele notebooku, 1x PCMCIA typu II, 2x audio, 1x LPT a 1x konektor pro externí monitor. Nechybí ani S-video, FireWire 1394 a samozřejmě integrovaným modem s 10/100 LAN kartou. Rozšířit lze také o bezdrátovou síť standardu 802.11b s přenosovou kapacitou 11Mbps. Někdo by mohl postrádat snad jen PS2 konektor pro připojení externí myši. Pro ty komu standardní výbava rozhraní nestačí je zde možnost připojení příplatkové dokovací stanice nebo port replikátoru přes 100-pinový konektor umístěný na zadní straně notebooku. Prvkem pro snadné rozšiřování notebooku především o další baterie nebo HD je také AcerMedia Bay nebo-li MultiBay kde je standardně umístěno CD, DVD či combo DVD/CD-RW. MultiBay lze také nechat prázdné a jen jej uzavřít plastovým krytem pro úsporu hmotnosti na cestách.

Acer TravelMate 621LV je moderním notebookem nabízejícím vysoký výpočetní výkon, konektivitu a modularitu. Nadstandardní rozlišení displeje u vyšší verze displeje si užijete především při práci s dokumenty a internetem. Pro 3D multimedia by se hodilo více videopaměti, ale při menším rozlišení si je plně užijete. Celkový dojem z designu a ergonomie vylepšené zakřivenou klávesnicí je dobrý. Rozměry a hmotnost jsou přijatelné i pro časté cestování.

+ ergonomická klávesnice
- málo paměti pro grafickou kartu

Recenze

Diskuse