RECENZE: Acer Aspire 1300 - Athlon XP s nejnutnější výbavou

27. 9. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Acer uvedl od května tohoto roku již třetí model notebooku Aspire tentokráte s číselným označením 1300. Hlavní novinkou, nejen mezi modely Aspire, ale v celé produktové řadě notebooků Acer, je osazení mobilním procesorem AMD Athlon XP. Oproti dnes běžným notebookům má velmi strohou výbavu, ale ve srovnání s průměrným PC má vlastně všechno co dnes také běžný uživatel potřebuje k práci.

Acer Aspire 1300 - Athlon XP s nejnutnější výbavou

Aspire 1300, na rozdíl od již dříve testovaných modelů 1200 a 1400, na první pohled působí elegantnějším dojmem. Plastový kryt o celkových rozměrech 320 x 277 x 34 mm pro 14,1" LCD a 330 x 267 x 35 pro 15" LCD je kombinací tmavé a světle šedé. Kompletní notebook váží 2.9kg se 14" a 3,1kg s 15" displejem.

Testovaný notebook 1304LC v sobě skrývá displej o velikosti 15" díky němuž víko vepředu a na bocích malinko přesahuje nad základnou. Obě nabízené varianty displeje nabízejí shodné rozlišení 1024x768 bodů. Zpracování grafiky zajišťuje integrovaný grafický chip S3 Twister K se sdílenou pamětí RAM nastavitelnou přímo ve Windows XP na hodnoty 8, 16 nebo 32MB. Po změně nastavení sdílené paměti je třeba notebook restartovat. Používáte-li nižší rozlišení (např. 640x480 v multimediích pracujících ve vlastním obrazovkovém režimu) je kolem obrazu černý okraj cca 1cm. Grafickým výkonem je notebook předurčen spíše pro kancelářské aplikace a internet. Prohlížet lze i základní multimedia, ale 3D grafiku si s notebookem užijete jen zřídka spíše v nižším rozlišení bez všech současně dostupných vymožeností. U přehrávání DVD-video se objevil problém spočívající v neustálém zadrhávání přehrávaného filmu. Všechny nainstalované ovladače byly nejnovější dostupné, ale podle slov zástupce společnosti Acer lze tento problém vyřešit servisním zásahem, který je v době záruky samozřejmě zdarma. (30.9.2002 - Poslední zpráva ze společnosti Acer uvádí, že stačí přeinstalovat ovladače na modem a zvukovou kartu. Ovladače jsou dostupné na internetu.)

Aktivní ovládací prvky notebooku začínají hned na úpatí displeje a hlavní pracovní plochy kde je umístěno kulaté tlačítko hlavního vypínače a 4 menší kulatá definovatelná tlačítka pro rychlé vyvolání aplikací či dokumentů. Napravo od tlačítek rychlého startu je šestice diod z nichž 3 indikují aktuální nastavení klávesnice a další tři svítí při práci datových mechanik. Klávesnice obsahuje 88 kláves černého plastu. Hlavní popisky jsou bílé a dobře kontrastují s povrchem. Popisky pro funkce spojené s klávesou Fn jsou světle modré. Poněkud neobvyklé je pořadí kláves v levém dolním rohu (Fn, WinSetup, Ctrl). Pod klávesnicí je umístěn TouchPad s dvojicí tlačítek myši a jedním rolovacím tlačítkem. TouchPad se při práci zahřívá především při výraznějším zatížení, protože pod ním je umístěn pevný disk a pod diskem ještě operační paměť RAM. Hodně tepla tedy vychází i z protilehlé spodní části notebooku. Na hraně notebooku pod TouchPadem jsou ještě dvě diody pro indikaci nabíjení baterie a připojení do elektrické sítě.

Do notebooků Aspire 1300 se momentálně dodávají procesory AMD Athlon XP s označením 1400+ nebo 1800+. Testovaný notebook byl osazen lepší variantou procesoru 1800+, která ve skutečnosti běží na maximální frekvenci 1,5GHz. Procesory AMD obsahují funkci PowerNow! pro úsporu energie, která automaticky mění taktovací frekvenci podle potřeb výkonu pro spuštěné aplikace. Procesor se při běžné práci jen málo zahřívá a tak není třeba aby se zapínal větráček. Nejčastěji uslyšíte větrák v plném tempu při zapnutí notebooku kdy se standardně na chvíli roztočí. Díky baterii s udanou kapacitou rovné 4000mAh a úspornému procesoru vydržel notebook v našem standardním* testu zatížení pracovat bez elektrické sítě 3 hodiny a 21 minut až do vybití na 9% kdy se z důvodů bezpečnosti zachování dat notebook uvede do úsporného režimu. Operační paměť RAM o velikosti 256MB u testovaného vzorku je i po alokaci videopaměti více než dostatečná pro většinu aplikací. Kapacita pevného disku 20GB je dnes běžně dodávaným minimem, ale i tak postačí pro běžné pracovní nasazení. Optická mechanika je integrována v těle notebooku a je přístupná z pravého boku. V nižších modelech je standardně dodávána DVD, u vyšších modelu potom kombinovaná DVD+CD-RW mechanika. Notebook obsahuje také FDD mechaniku.

Mezi další dnes běžné parametry patří na prvním místě integrovaný modem 56kbps pro připojení k internetu a síťová karta 10/100 pro lokální počítačovou síť. Dále notebook obsahuje 2x audio konektor, 2x USB, 1x konektor pro externí monitor, 1x LPT a jako poslední je zde slot pro PCMCIA který se zvenku tváří jako by byl pro 2 karty, ale ve skutečnosti je uvnitř jen 1 konektor. Nic víc už notebook nemá. PS2 ani COM port již dnes nejsou potřeba ani pro externí myš či klávesnici, protože obojí lze připojit přes USB. Důvodem absence dalších rozhraní je především snížení výrobních nákladů. Uživatelům, kterým je tento notebook určen však tato výbava naprosto postačí. Pro zabezpečení před nenechavci slouží otvor pro Kensingtonský zámek.

Notebook Acer Aspire 1300 je určen pro běžné uživatele bez vyšších nároků na grafický 3D výkon. Běžně splní každodenní požadavky na práci s kancelářským SW a internetem. Příznivé rozměry dovolují snadno přenášet notebook domů či na prezentaci u klienta pro níž se hodí elegantní vzhled. S procesorem Athlon XP 1400+ jej lze pořídit v cenách od 35.990,- korun bez DPH.

+ cena / výkon
- 3D grafika

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 1304LC
  • Instalovaný procesor: AMD Athlon XP 1800+
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: 1,44MB interní
  • CD/DVD: combo DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: S3 Twister K, 4x AGP, sdílená videopamě 8, 16 nebo 32 MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: Kompatibilní se SoundBlaster-Pro a MS DirectSound
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Home
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x externí monitor, 2x audio
  • Rozměry: 330 mm (š) x 267 mm (h) x 35 mm (v)
  • Hmotnost (kg): 3,1
  • Cena v Kč bez DPH: 43.990,- (v den uveřejnění recenze)
  • Délka záruky: 1 rok
Recenze

Diskuse