RECENZE: Acer Aspire 1400 - kancelářský pomocník

2. 8. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Aspire je od května tohoto roku úplně novým přírůstkem v řadách značky Acer. Po dlouhé neomezené vládě modelů TravelMate se na trh dostal nový model Aspire nejprve s označením 1200 a posléze přišel i novější, větší a výkonnější model 1400. Notebooky Aspire se řadí mezi cenově příznivější multimediální all-in-one notebooky založené na desktopových procesorech.

Acer Aspire 1400 - kancelářský pomocník

Jako první u notebooku vždy uvidíte vnější část víka v tomto případě stříbrné barvy s nápisem "acer" a "aspire" s postavičkou světlé modré barvy. Zbytek notebooku je barevně rozdělen na tmavší odstín stříbrné v pracovní části a tmavě šedé ve spodní části notebooku. Mohutné rozměry 335 mm (š) x 295 mm (h) x 2,8 mm (v) a hmotnost 3,7 kg, které jsou tak typické pro tuto kategorii strojů, dávají tušit, že se jedná o notebook s výkonným desktopovým procesorem.

Uvnitř víka testovaného modelu Aspire 1403LC se skrývá 15" TFT displej s rozlišením 1024x768 bodů. Se stejným rozlišením, ale menším displejem 14.1" se Aspire 1400 prodává ještě pod označením XC na konci. Součástí všech 14-ti stovek je společná grafická karta ATI MOBILITY RADEON™ na sběrnici 4x AGP s 16 MB DDR VRAM, možností současného provozu displeje i dalšího externího monitoru a s podporou funkce DualView (rozdělení pracovní plochy na dvě zobrazovací jednotky). Výkon karty naprosto dostačuje pro běžné kancelářské práce, internet a multimediální prezentace. HW podpora zajišťuje plynulé přehrávání i v rychlých akčních scénkách. 3D multimedia by v některých náročnějších aplikacích potřebovala více grafické paměti, ale v zásadě si s tímto notebookem lze poměrně hodně užít i když ne vždy v té nejlepší nabízené kvalitě zejména u nejnovějších produktů.

Pracovní plocha začíná nad klávesnicí trojicí stříbrných tlačítek ve tvaru obdélníčků. Největší z tlačítek je hlavním spínačem napájení. Další dvě tlačítka slouží k rychlému spuštění programů, dokumentů či složek. Nadefinovat si můžete libovolnou z voleb. Vedle definovatelných tlačítek jsou ještě 3 diody pro standardní indikaci nastavení klávesnice. Klávesnice u tohoto modelu zaslouží velké plus hlavně díky rozložení, které je ojedinělé nejen u značky Acer, ale také u většiny konkurentů v této třídě. Rozložení 87 kláves je v rámci možností notebooků maximální měrou podobné klasické klávesnici nejen umístěním, ale i seskupením funkčních kláves. Jen jedna, méně používaná, ze dvou Win kláves je umístěna netradičně nahoře. Přes klávesu Fn je tedy přístup jen k "numerické" klávesnici a doplňujícím funkcím notebooku. TouchPad pod klávesnicí obsahuje dvě tlačítka myši a je lehce posunut doleva pro lepši ergonomii práce. Pod TouchPadem na čele notebooku uprostřed je při pohledu zleva sada dalších šesti indikačních diod, tlačítko pro spuštění a nastavení režimu multimediálního panelu, další dvě diody pro indikaci zvoleného režimu a čtveřice multimediálních tlačítek. Multimediální panel má dva režimy. První režim je nastaven pro ovládáni Microsoft MediaPlayeru a přehráváni zvukových záznamů uložených na disku notebooku. Druhý režim je určen pro ovládání optické mechaniky především pak CD-audio disků jak při zapnutém tak při vypnutém počítači. Škoda jen, že multimediální panel nespolupracuje také s DVD-video disky respektive jediné čeho s ním dosáhnete je spuštění filmu, ale nefunguje stop, pauza ani přeskakování kapitol. Další zajímavostí multimediálního panelu je nutnost jeho aktivace i při spuštěném počítači. Mezi ovládací prvky tohoto notebooku ještě patří přepínač pro případně nainstalovanou volitelnou bezdrátovou síť 802.11b na pravoboku a posuvný ovladač hlasitosti na levoboku, kterým se nastavují stereo reproduktory umístěných na čele notebooku.

Instalovaným procesorem je desktopový Intel Pentium 4 s taktovací frekvencí 2GHz. Procesor stále běží na nejvyšší frekvenci a pokud ho využíváte na plný výkon běží také větráček chladiče produkující klasickou hlukovou kulisu. Po většinu času běžného použití však zapíná jen občasně nebo běží v režimu nižších otáček. Nabízena je také varianta s nižší frekvencí procesoru 1.7 GHz, která by měla "topit" o něco méně. U dvou nižších ceníkových sestav je uvedena operační paměť RAM 256MB. V našem případě se jednalo o nejlepší model a bylo instalováno 2x tolik čili 512MB. Takové množství paměti je určeno už pro velmi náročné uživatele. Pro běžného spotřebitele to znamená, že při otevření několika aplikací najednou a častém přepínání mezi nimi není tak často v činnosti pevný disk čímž se šetří Váš čas a baterie. Při našem běžném testu zatížení* vydržela baterie pracovat na tuto konfiguraci téměř až neuvěřitelné 3 hodiny a 37 minut. Zásluhu na tomto výsledku má jistě také Li-Ion baterie s udanou kapacitou 5850mAh.

Všechny standardně nabízené konfigurace již v základu obsahují kombinovanou optickou mechaniku DVD+CD-RW. Instalována je i disketová mechanika pro 3.5" média. Pevné disky jsou osazovány s kapacitou 20 nebo 30 GB což je dost místa pro většinu uživatelů. Co se týče konektivity tak Aspire obsahuje dnes neodmyslitelnou kombinaci 10/100 síťové karty a 56k telefonního modemu. Až na dvě standardní rozhraní PCMCIA se další parametry podobají, stejně jako procesor, desktopovým počítačům čili 1x LPT, externí VGA, 2x audio a vždy se hodící 3x USB. Navíc je tu ještě S-VHS video výstup. A toť vše.

I když má Acer Aspire 1400 nadstandardní výdrž na baterii, není především díky svým rozměrům a hmotnosti určen pro každodenní práci v terénu. Je ideálním pracovním nástrojem do kanceláře kde naopak může poskytnout ve srovnáním s klasickým PC úsporu místa a navíc si jej kdykoliv snadno odnesete domů či ke klientovi do prezentační místnosti kde se konec konců dobrá baterie hodí takže sebou nemusíte nutně nosit zdroj. Výkonové nároky na běžnou práci s kancelářským softwarem splní bezezbytku či spíše na vysoké úrovni. Multimedia a 3D grafiku zvládá s uspokojivým výsledkem ne však ve špičkové kvalitě.

+ klávesnice a baterie
- rozměry a hmotnost

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 1403LC
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium 4 2GHz
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: 4x AGP ATI MOBILITY RADEON™ s 16 MB DDR VRAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: 3D audio systém se dvěma stereoreproduktory
  • Polohovací zařízení: TouchPad
  • Software: Win XP Home CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 3x USB, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 329 mm (š) x 279 mm (h) x 42,3/52,8 mm (v)
  • Hmotnost (kg): 3,7
  • Cena v Kč bez DPH: 59.990,-
  • Délka záruky: 1 rok mezinárodní, možno prodloužit na tři roky v ČR
Recenze

Diskuse