RECENZE: Asus M2400 - multimediální cestovatel

28. 11. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Asus M2400 vnějším designem vychází ze staršího modelu S1300. Nový model je také vyroben ze slitiny magnesia a hliníku, ale přibral trochu v pase. Díky zvýšené tloušťce se však do něj vejde jeden modulární slot pro optickou mechaniku či další datové zařízení. Celkově elegantním černo-stříbrným vzhledem dokáže důstojně reprezentovat svého majitele.

Asus M2400 - multimediální cestovatel

Z venku stříbrný a uvnitř černý notebook s decentně umístěným logem ASUS na víku patří mezi notebooky, které se rozhodně nemusejí stydět za svůj design. Základní rozměry 306x246-253x22-36 mm jsou velmi podobné jako u ultralehkého modelu S1300 a i přes vyšší tloušťku je hmotnost stále v blízkosti 2 kg (2,3 s optickou mechanikou nebo 1,98 s cestovní záslepkou) takže i M-ko lze bez větší námahy přenášet.

Základní rozměry umožňují implementovat TFT displeji o velikosti 14.1" s rozlišením 1024x768. Víko je vyrobeno ze slitiny magnesia a hliníku což mimo zajímavého vzhledu udává notebooku větší ochranu před poškozením displeje. Použitý grafický čip SIS 650 používá ke své práci sdílenou operační paměť RAM nastavitelnou v BIOSu na hodnoty 16 nebo 32MB. Běžné kancelářské programy i internet pracují bez problémů. SIS si troufne i na náročnější 3D grafiku v multimediích v plném rozlišení displeje. Výkonnějším grafickým čipům renomovaných výrobců však zcela konkurovat nemůže. Oproti modelu S1300 je 3D grafika znatelně svižnější. Přehrávání DVD filmů zvládá bez problémů.

Hlavní pracovní plocha začíná nad klávesnicí trojicí indikačních diod z nichž jedna indikuje disk a další dvě nastavení klávesnice. Vedle diod je 5 multimediálních tlačítek. První a největší kulaté tlačítko slouží k ovládání programu Power4 Gear, který především rozšiřuje základní funkci nastavení režimů úspory energie z Win XP o možnost volby jasu displeje. Další čtveřice definovatelných tlačítek je určena pro možnost rychlého vyvolání programů či dokumentů. Na konci řady je ještě šesté tlačítko hlavního vypínače napájení. Klávesnice obsahuje 88 kláves z průhledného tmavého plastu. Klávesa Fn je tedy i zde především pro doprovodné funkce ovládání notebooku. Umístění Fn je však jako i u některých konkurentů situováno do levého dolního rohu kde obvykle bývá Ctrl. Rozložení pozičních kláves (Home, End, Pg Up/Down) sleduje poslední trend umístění do sloupku nad sebe na pravém okraji klávesnice. Přítomny jsou i dvě Win klávesy Start a jedna Setup. Bílé popisky kláves i světle modré doprovodné funkce jsou dobře čitelné. Na fotce klávesnice nejsou vidět české znaky, protože zapůjčený demo vzorek byl původně určen pro naše sousedy směrem na západ. Touchpad umístěný pod klávesnicí dodržuje barevný vzhled notebooku a spolu s dvěma tlačítky myši a dvěma rolovacími tlačítky je černý. Na levé straně čela notebooku je multimediální panel pro ovládání hudby či filmů a hlasitosti. Je-li notebook vypnutý lze malým posuvným tlačítkem aktivovat optickou mechaniku a přehrávat tak audio CD. Na pravém okraji je čtveřice diod pro indikaci zapojení do sítě, dobíjení baterie, novou poštu a funkci případně instalované bezdrátové sítě standardu 802.11b.

Testovaný notebook byl osazen mobilním procesorem Pentium 4M o frekvenci 1.8GHz. Podle ceníku je však v základu dodáván s Celeronem o frekvenci 1.5GHz. Instalovaný procesor P 4M nevydává příliš mnoho tepla na čemž má hlavní podíl již tolikrát jmenovaná technologie SpeedStep. Větráček chlazení při běžné práci běží jen zřídka. Dojde-li k jeho sepnutí jsou jeho otáčky regulovány podle potřeby a i při nejvyšších je jeho zvukový projev snesitelný. Náš standardní test zatížené baterie s kapacitou 4000mAh pracoval 2 hodiny a 27 minut při 75% jasu displeje což je stále snesitelná hodnota. Nastavit lze i 25% jasu, ale na to je lepší přítmí, ale pak už zase není dobře vidět na klávesnici. Testovaný notebook obsahoval nestandardních 384MB RAM z nichž 32MB bylo použito pro grafiku. Standardně se do modelu M2400 instaluje 128MB a podle údajů výrobce lze rozšířit maximálně na 640MB (512+128). Rovněž testovaný 40GB disk je větší oproti standardnímu 20GB.

M2400 obsahuje jeden modulární slot kde je standardně umístěna DVD optická mechanika. V našem případě zde byla kombinovaná DVD+CD/RW mechanika. Modul lze snadno zaměnit za další pevný disk nebo jej jen "ucpat" cestovní záslepkou, a ušetřit tak několik gramů pro snazší přepravu. Pro komunikaci s okolím je notebook vybaven modemem 56k, integrovanou 10/100 LAN kartou a rozšířit lze také o WiFi nebo-li 802.11b. Další rozšíření je možné přes 1x PCMCIA slot. Standardně je k notebooku dodáván USB Bluetooth adaptér, který však u testovaného vzorku nebyl přibalen takže nebylo možno jej otestovat. K dodávce je také přibalena brašna a optická myš zapojitelná na USB rozhraní.

ASUS M2400 je vzhledově vydařeným notebookem, který svého majitele bude jistě dobře reprezentovat. K tomu samozřejmě dokáže plnohodnotně nahradit běžný stolní počítač jak v kanceláři či doma tak v terénu. Rozměrově je navržen pro časté přenášení. Svým výkonem je schopen zvládnout všechny běžné úkony a ve volných chvílích poslouží i k zábavě. Současná doporučená cena základní konfigurace tohoto modelu s procesorem Celeron 1500 činí 42.490,- bez DPH. Cena testovaného modelu se již vyhoupne na 50.770,- Kč. Na notebook je standardně poskytována záruka 2 roky s možností rozšíření až na 3.

+ vzhled
- rozložení kláves

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus M2400
  • Instalovaný procesor: Pentium 4-M 1.8GHz
  • RAM (MB): 384
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: combo DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: SIS 650, sdílená RAM 16 nebo 32MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: SIS 7012
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Pro CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 2x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 306x246-253x22-36 mm
  • Hmotnost (kg): 1,98 (bez optické mechaniky)
  • Délka záruky: 2 roky
  • Cena bez DPH: 50.770,- (28.11.2002)
Recenze

Diskuse