RECENZE: Compaq EVO N1000v - největší a nejsilnější

14. 11. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebook EVO N1000v je největším a výpočetně nejsilnějším modelem z ucelené řady značky Compaq patřící pod křídla nového HP. Jedná se o notebook koncepce "vše v jednom" určený především pro výpočetně i graficky náročné aplikace. Celkově příjemným vzhledem nezapře své sourozence menších rozměrů.

Compaq EVO N1000v - největší a nejsilnější

Jako u všech současných notebooků Compaq i zde převažuje černá barva. Vrchní strana víka s displejem je na pravém boku orámována stříbrným pruhem kde se ukrývá MultiPort. Pochromování na pantu víka, kolem tlačítek rychlého spuštění aplikací a touchpadu připomíná podobné ozdoby luxusních aut. Notebook je malinko větší než model N800, kterému je vzhledově nejvíce podobný. Rozměry 3.95 x 32.75 x 26.75 cm a hmotnost 3,03kg patří na trhu k těm větším. Celkový vzhled notebooku působí moderně a solidně což vhodně doplňují také značkové JBL reproduktory s basreflexem a kvalitním zvukovým projevem jaký je slyšet jen u málokterého konkurenta.

Víko u testovaného notebooku v sobě skrývá 15" TFT displej s rozlišením 1400x1050. Ostrý obraz ve spojení s rozlišením nabízí možnost přehledného uskupení programů a dokumentů. Nižší varianta tohoto modelu nabízí také levnější displej o velikosti 14.1" s rozlišením 1024x768. Použitá grafická karta ATI Mobility Radeon 7500 s vlastní pamětí 32MB uděluje grafice slušnou dynamiku i v náročných multimediálních 3D aplikacích včetně plného rozlišení jaké displej nabízí. DVD video hraje plynule a bez rozmazávání v rychlých akčních scénkách.

Stejně jako celková podoba tak i hlavní pracovní plocha je téměř k nerozeznání od modelu N800. Indikační diody, hlavní vypínač, skupina multimediálních tlačítek pro rychlé vyvolání definovatelných programů a ovládání hlasitosti jsou rozloženy do jedné řady nad klávesnicí. Tím se šetří drahocenný prostor a přitom je zachována přehlednost. Touchpad spolu s tlačítky myši a čtyřsměrným rolovacím tlačítkem jsou navrženy v zaobleném duchu. Vše je opticky odděleno stříbrným plastem a doplněno místy již zmíněným lesklým pochromovaným okrajem. Příjemný na omak je černý prostor pod klávesnicí, určený pro opření rukou, jehož povrch je zjemněn. Klávesnice obsahuje 88 kláves. Všechny popisky jsou bíle a dobře kontrastují s černým povrchem kláves. Díky celkovému počtu kláves je klávesa Fn využívána jen pro doprovodné funkce nastavení notebooku a ovládání multimediálních přehrávaču CD či DVD. Levá klávesa Ctrl je až druhá zleva a na jejím místě je Fn. Klávesa Insert je napravo od mezerníku. Na tyto dva aspekty je třeba si chvilku zvykat zvláště používáte-li střídavě také klasickou klávesnici. Sada čtyř polohovacích kláves se nachází ve sloupku na pravém okraji klávesnice což je stále častějším jevem u mnoha výrobců. Je jen věcí názoru zda-li uživatel dává přednost klasickému rozložení známému z PC jaké má například EVO N600 nebo novému směru, který má zřejmě za cíl uzpůsobit ergonomii v mezích možností notebooků, ale je třeba si na něj také zvykat. Pracovní plocha notebooku je zakončena dvojicí diod pro indikaci napájení z elektrické sítě a dobíjení baterie. Mezi reproduktory o nichž již byla řeč je umístěno velké tlačítko stříbrné barvy pro hladké otevření displeje. Dovření a zacvaknutí aretační pojistky je zde na rozdíl od již testované N800 hladší.

N1000v je nabízen ve dvou procesorových variantách. V obou případech se jedná o Intel Pentium 4. Rozdíl je jen v taktovací frekvenci 2GHz nebo 2.2GHz což byl také případ testovaného notebooku. Přestože je to nejvyšší frekvence jakou jsem doposud v notebooku zažil a přestože se nejedná o mobilní procesor s technologií SpeedStep, je příjemně udivující jak málo se celý notebook zahříval. Touchpad včetně plochy kolem určené pro opření rukou byl neustále studený a klávesnice jen velmi málo vlažná a to i po zátěžovém testu kdy procesor i oba chladící větráčky běžely naplno. Při běžné práci běžel větráček jen jeden a to ten menší jehož výdech byl na zadní straně notebooku. I bez technologie automatického přepínání taktovací frekvence procesoru, dokázala baterie s udanou kapacitou 4000 mAh napájet notebook při našem standardním* testu po celé 2 hodiny a slušný 47 minut k tomu. Operační paměť 256MB spolu s 30GB diskem poskytují společně dostatek paměťového místa jak pro práci tak pro archivaci dat. RAM lze pomocí dvou slotů rozšířit až na 1GB. Pro výměnu pevného disku budete potřebovat šestihranný šroubovák nebo návštěvu servisu.

Na rozdíl od modelu N800 obsahuje tento větší model N1000v také integrovanou disketovou mechaniku. Naproti tomu neobsahuje MultiBay, ale napevno integrovanou optickou mechaniku combo DVD+CD-RW nebo jen DVD v nižší verzi. Zvláštností je, že diody pro IrDA jsou umístěny pod vysouvacím víkem optické mechaniky. Zajímavý nápad pro úsporu místa. Integrován je modem a síťová karta 10/100. O komunikační rozhraní lze notebook dále rozšířit pomocí jednoho PCMCIA a MultiPort slotu, který je dnes již vlastní všem notebookům značky Compaq a který umožňuje rozšíření o bezdrátové technologie 802.11b, Bluetooth nebo GPRS. Notebook lze také dokovat. Další běžné parametry notebooku naleznete v níže uvedené tabulce.

Compaq EVO N1000v uspokojí i náročného uživatele jak výpočetním tak grafickým výkonem. I přes svoje rozměry a hmotnost působí příjemným dojmem jenž ulehčí jeho přenášení. V terénu vydrží bez elektrické sítě pracovat necelé 3 hodiny. Výbavou a rozšiřitelností je na vysoké úrovni. Pořídit ho lze u nižší varianty za 64.980,-. Vyšší varianta, která nabízí především lepší displej a vypalovačku je o 10.000,- dražší.

+ chlazení
- rozložení klávesnice

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium 4 2.2GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: combo DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 7500, 64-bit grafika se 32-MB DDR SDRAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: 16bit stereo zvukový systém, s integrovanými reproduktory JBL a mikrofonem
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Pro CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, 1x MultiPort
  • Rozměry: 3.95 x 32.75 x 26.75 cm
  • Hmotnost (kg): 3,03
  • Délka záruky: 1 rok
  • Cena bez DPH : 74.980,- (14.11.2002)
Recenze

Diskuse