RECENZE: Compaq Evo N410c - malý elegán

12. 12. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Compaq Evo N410c je momentálně nejmenším a také nejlehčím prodávaným notebookem tohot výrobce. Již na první pohled na sebe upozorňuje svými vskutku kolibřími rozměry, které z něj dělají ideálního společníka na cesty; navíc svého majitele potěší i solidním výkonem zajišťovaným mobilním Intel Pentiem III a 256 MB RAM v základní nabídce.

Compaq Evo N410c - malý elegán

Nejlehčí notebook od Compaqu se svým jednoduchým a střízlivým designem příliš neodlišuje od dalších přístrojů řady Evo. Jako ostatní přístroje této řady, N410c má celý korpus z matně černého plastu, ovšem maličkých rozměrů 2.6 x 22.9 x 27.2cm a muší váhy 1,58 kg. Na svrchní straně víka je ve stříbrném proužku logo společnosti COMPAQ a na pravé straně je výrazný stříbrný kryt MultiPortu. Zavřené víko je zajištěno subtilní aretační pojistkou téže stříbrné barvy a lze jej snadno otevřít i jednou rukou.

Malým rozměrům přístroje odpovídá i TFT display ve víku přístroje o úhlopříčce pouze 12,1 a rozlišení 1024 x 768. Není to mnoho, ale na provoz standardních aplikací to bohatě postačí. O grafiku se stará chip ATI Mobility Radeon s 16 MB pamětí a to skutečně dodá hodně - přehrávání videa a ostatních multimédií je plynulé i v rychlých scénách při maximálním rozlišení. Ovšem pro přehrávání filmů je 12,1' display malý a hlavně silně pokulhává kvalita zvuku, protože samotný přístroj je vybaven pouze malým reproduktorem na spodní straně. Pokud se ovšem usadí do dokovací stanice, situace se výrazně zlepší, neboť v ní jsou dva stereoreproduktory s docela kvalitním výstupem. Přesto ale zůstanu u doporučení přehrávat si multimédia přes sluchátka nebo externí reproduktory.

Otevřený notebook má dobře členěnou a přehlednou pracovní prostor. V horní části vlevo je modré tlačítko pro zapnutí přístroje, které lze použít i pro přechod do spánkového režimu, uprostřed se nacházeji čtyři stříbřitá definovatelná tlačítka pro rychlý start aplikací. Pod nimi je pět diod pro signalizaci Casp, Num a Scrolllock, čtení z disku a z diskety. Klávesnice zasahuje na okraj obou boků notebooku. Při dlouhém psaní se projeví nepohodlnost krátkých opěrek pro ruce. 85 kláves s bílými popisky je ze stejného materiálu jako ostatní pracovní plocha, což dodává přístroji kompaktnější vzhled. Klávesy mají malý ponor, ale stiskávají se dobře. Rozmístění je podobné jaka na běžné PC klávesnici, pouze polohovací klávesy (Ins, Del apod.) jsou v horní řadě nad klávesou Backspace. Velikost celá horní řada od ESC přes F1-F12 až pro právě jemnované polohovací klávesy je přibližně čtvrtinová optroti ostatním klávesám. Malé rozměry horní řady kláves jsou daní za celkově malé rozměry tohoto notebooku. Ostatní PC klávesy a další funkce jsou přístupné přes klávesu Fn, která je v levém dolním rohu kde obvykle bývá Ctrl. Jako polohovací zařízení je použit touchpad, který je umístěn asymetricky mírně vlevo pod klávesnicí. Dvě tlačítka myši se nacházeji pod ním. Vpravo v čelní hraně notebooku jsou diody pro indikaci zapnutého notebooku a stavu baterie (nabíjení/vybito), které lze dobře vidět i při zavřeném víku. Pod diodami jsou dvě tlačítka pro zesilování resp. zeslabování zvuku.

Klíčovým kriteriem je ovšem výkon a zde si Evo N410c rozhodně nezadá s ostatní konkurencí podobných rozměrů. Je sice vybaven dnes již "starým" procesorem Mobile Intel Pentium III, taktovaným na 1200 Mhz, ale spolu s 256 MB paměti je to stále ještě slušný výkon pro provoz běžných aplikací potřebných na cestách kde mu nepzůsobí žádné problémy. Paměť je možné ještě dále rozšiřovat a to až do 1GB. Procesor používá technologii SpeedStep, snižující nároky na baterii i na chlazení, díky které se ventilátor spouští jen zřídka, obzvláště při zvýšených nárocích na systém, ale i tehdy je velice tichý a vůbec neruší. Je umístěný vespodu přístroje a otvory pro sání vzduchu jsou na přední a boční straně.

Důležitou kapitolou notebooku je také baterie, která má udanou kapacitu pouhých 1960 mAh. V našem standardním* testu dodávala energii nejprve pouhou 1 hodinu a 34 minut. Po rekalibraci baterie provedené z BIOSu se výdrž baterie vyšplhala s rezervou několika málo vteřin, ale na minuty přesně, na celé 2 hodiny. Při náročnějším provozu, kdy je třeba často číst z disku, se velice rychle vybíjí, což považuji u cestovního notebooku za nedostatek. Provozní dobu nezávislou na elektrické zástrčce je možné zvýšit přidáním druhé přídavné baterie, připojitelné na zadní část notebooku nebo dvěma bateriemi zasunutelnými do expanzní jednotky. Celkem tedy na notebook lze napojit 4 baterie, ale potom už není tolik mobilní jako s jednou základní baterií.

Pro uložení dat je notebook vybaven diskem o kapacitě 30 GB. Externí mechaniky jsou umístěny ve dvou zásuvkách MultiBay v expanzní jednotce, což umožňuje výrazné snížení hmotnosti samotného přístroje. Testovaný stroj byl vybaven jednak floppy mechanikou, jednak DVD/RW mechanikou, místo ní je ovšem možné zakoupit přístroj i s jinou konfigurací - např. pouze DVD nebo CD-ROM, případně rozšířít o jiná zařízení MultiBay jako jsou například již zmíněné baterie, druhý harddisk apod.

Počítač je vybaven všemi dnes běžnými porty: LPT, COM, 2xUSB, 1xPCMCIA, 1xIRDa, video a audio konektory, výstup na externí monitor a konektor siťové karty a modemu. Výtečným doplňkem, dnes již běžným u přístrojů Evo, je modul MultiPort určený pro bezdrátová připojení (801.11b nebo Bluetooth), který je připevněn na vnější části displaye. Jedná se o formát firmy Compaq, který jednak maximalizuje sílu signálu, jednak nechává volné PC sloty, kam se jinak podobná zařízení připojují.

Závěrem bych vyslovil Compaqu Evo N410c příznivé hodnocení především za vysokou mobilitu a solidní výkon. Díky rozměrům podobným formátu A4 jej lze nosit i v aktovce a mít tak svoje data k dispozici skutečně kdekoliv. Variantu se slabším procesorem P III-M 1GHz včetně expanzní jednotky (dokovací stanice) s FDD a DVD mechanikou lze v současnosti pořídit za 74.980,- Kč. Záruka je poskytována na 3 roky.

+ malé rozměry
- slabá baterie

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium III-M 1.2GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: v dokovací stanici
  • CD/DVD: v dokovací stanicic (combo DVD+CD-RW)
  • LCD: TFT 12.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Mobility RADEON, 16MB SDRAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: SoundMAX Integrated Digital Audio, mono repro na notebooku, stereo repro v dokovací stanici
  • Polohovací zařízení: TouchPad
  • Software: Windows XP Pro CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x video out, 2x audio, dokovací konektor
  • Dokovací stanice: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 2x PS2, 1x externí monitor, 2x audio, 1x LAN
  • Rozměry: 2.6 x 22.9 x 27.2cm
  • Hmotnost (kg): 1,58 (bez dokovací stanice)
  • Délka záruky: 3 roky
  • Cena bez DPH: 84.980,- (12.12.2002, bez dokovací st. +21.070,-)
Recenze

Diskuse