RECENZE: Compaq Evo N610c - stále o krok napřed

23. 10. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Compaq Evo N610c je přímým nástupcem N600c, který již v našem testu byl. Šestsetdesítka prodělala kompletní změnu vnitřností a nyní obsahuje mobilní Pentium 4 a grafickou kartu splňující současné vysoké nároky. Přestože již od minulé recenze není vrcholem nabídky výrobce, je Evo N610c strojem jenž je schopen naplnit představy mnoha i náročných uživatelů.

Compaq Evo N610c - stále o krok napřed

Tělo notebooku je tvořeno ze slitiny magnesia. Na celém notebooku až na malé výjimky převažuje černá elegantní barva. Na víku notebooku je umístěno červené logo COMPAQ se stříbrným podkladem. V pravé části víka LCD je po celé délce stříbrný pruh, který opticky odděluje prostor Multiportu. Rozměry 3.05 x 30.5 x 24.9 cm a udaná váha pouhých 2,2kg činí z tohoto notebooku poměrně mobilní pracovní nástroj. I přesto, že design se od N600c v podstatě nezměnil, působí notebook stále velmi dobrým a moderním dojmem se solidním zpracováním.

V těle víka notebooku je na rozdíl od předchůdce nabízen jen 14,1" TFT displej s rozlišením 1024x768. Grafická karta ATI Mobility Radeon 7500 s vlastní grafickou pamětí 32MB DDR brilantně zvládá i náročnější 3D multimedia. O výkonu postačujícím pro běžný kancelářský SW a práci s internetem snad ani není třeba se zmiňovat. Nejen 3D, ale i další multimedia a DVD-video jsou na tomto stroji zvládány bravurně.

V horní části pracovní plochy, blíže k LCD, jsou zleva 3 diody indikující nastavení klávesnice. Dále je modré tlačítko hlavního vypínače vedle něhož jsou otvory levého reproduktoru umístěného spolu s pravým blíže ke středu notebooku. Mezi reproduktory jsou čtyři stříbrná tlačítka pro rychlé vyvolání definovatelných soborů či složek. Pravá část s posuvným hlavním vypínačem notebooku je vykrojena třemi funkčními klávesami což je zřejmě důvod proč reproduktory nejsou na okraji. Samotná klávesnice je velmi podobná klávesnici klasické a obsahuje 85 kláves. Jedinou kaňkou na jinak téměř dokonalé klávesnici, která má i klávesy F1-F12 rozděleny do skupinek po čtyřech, je levý spodní roh kde není jako první Ctrl, ale klávesa Fn. V klávesnici je umístěno první polohovací zařízení, kterým je TrackPoint. Druhé polohovací zařízení TouchPad je horizontálně posunut více doleva pro lepší ergonomii práce. Nad i pod TouchPadem jsou umístěna dvě modrá tlačítka myši. Na spodním okraji vpravo jsou další 4 indikační diody pro indikaci zapnutí notebooku, dobíjení baterie a práci datových mechanik. K ovládacím prvkům pracovní plochy patří také dvě stříbrná kulatá tlačítka umístěná na čele notebooku. Slouží k ovládání hlasitosti..

Testovaný notebook byl osazen mobilním procesorem Pentium 4-M 1.8GHz. Spolu s operační pamětí 256MB a již zmíněnou grafickou kartou poskytuje tento notebook velmi slušný celkový výkon. Baterie s udanou kapacitou 4000 mAh vydržela v našem standardním* tesu pracovat velmi dobré 3 hodiny a 24 minut. K těmto hodnotám samozřejmě přispívá především technologie řízení spotřeby EnhancedSpeedStep, která je součástí procesoru a která přepíná taktovací frekvenci dle aktuálních potřeb spuštěných aplikací. Procesor se tak při běžné práci příliš nezahříval a větráček mohl běžet na nižší otáčky a vydávat méně hluku. Vstup vzduchu pro chlazení je umístěn na spodní straně notebooku čili je třeba si dávat pozor aby nebyl zakrytý pokud pracujete s notebookem na klíně nebo na měkké podložce.

K další výbavě patří 30GB pevný disk a optická mechanika DVD, která je zasunuta v MultiBay slotu. Notebook tak lze rychle osadit jinou optickou či datovou mechaniku, druhou baterií nebo jen plastovou záslepkou aby notebook byl lehčí na cestách. Přes MultiPort lze schopnosti rozšířit o moduly bezdrátové technologie od 802.11b přes Bluetooth až po GPRS. Integrována je samozřejmě také síťová karta 10/100 a modem 56k. Za zmínku stojí také 2x USB verze 2.0 s přenosovou kapacitou až 480Mbps. Další běžné parametry naleznete v níže uvedené tabulce.

Compaq Evo N610c je notebook na úrovni. Poskytuje dostatečný výpočetní i grafický a multimediální výkon. To vše je uloženo v odolném šasi příznivých rozměrů i hmotnosti. S úspěchem jej lze použít ke každodenní práci kdekoliv. Svým vzhledem bude vždy dobře reprezentovat svého majitele. V současnosti je nabízen v cenách od 74.980,- Kč bez DPH.

+ klávesnice, modularita
- manipulace s bateriemi a MultiBay

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium 4-M 1800
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Mobility Radeon 7500, 32-MB DDR SDRAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: Compaq Premier Sound, 16bit
  • Polohovací zařízení: TouchPad + TrackPoint
  • Software: Win XP Pro CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, 1x MultiPort
  • Rozměry: 3.05 x 30.5 x 24.9 cm
  • Hmotnost (kg): 2,2
  • Délka záruky: 3 roky
  • Cena bez DPH: 79.980,- (23.10.2002)
Recenze

Diskuse