RECENZE: Compaq EVO N800 - každému dle jeho potřeb

15. 8. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nejžhavější a zároveň nejvýkonnější novinkou prodávanou pod značkou Compaq v řadách nového HP je EVO N800. Model je dále členěn na dvě varianty N800v a N800c rozlišující základní stupně výbavy a záruky. Všechny modely jsou vybaveny mobilním procesorem Pentium 4-M. Displeje jsou nabízeny jak 14" tak 15" s ucelenou škálou rozlišení. Modularita notebooku zajišťuje kompatibilitu se všemi dnes běžnými technologiemi.

Compaq EVO N800 - každému dle jeho potřeb

Nový N800 na první pohled nezapře svou příslušnost k rodině notebooků Compaq a především svého vývojového předchůdce N600. Honosný černý notebook se stříbrným pravým okrajem vnější strany víka displeje kde se skrývá prostor pro MultiPort modul Bluetooth nebo WiFi (802.11b). Modularita zůstala samozřejmě zachována i ve spodní části notebooku kde je umístěn MultiBay slot pro umístění celé řady datových mechanik, dalších baterií či jen plastového krytu pro odlehčení na cestách.

Víko v sobě může skrývat obě dnes běžné velikosti displeje tedy 14.1" nebo 15". Víka s větším displejem jsou vyrobena ze slitiny magnesia pro lepší ochranu před mechanickým poškozením. Škála rozlišení je také pestrá respektive vyplňuje celou nabídkovou paletu od 1024x768 přes 1400x1050 až po 1600x1200 bodů. Výkonná grafická karta ATI Mobility Radeon 7500 se nabízí s vlastní pamětí o velikosti 32 nebo 64MB. Výkonu je samozřejmě dostatek pro běžnou práci s kancelářským SW, internetem i multimedii. DVD-video filmy hrají v celoobrazovkovém režimu plynule bez nežádoucího rozmazávání v rychlých scénách. Dostatek výkonu pro náročná 3D multimedia nabízí i varianta s menší videopamětí v plném rozlišení displeje 1400x1050 bodů což byly parametry testovaného vzorku. Opět je třeba ocenit výhody vyššího rozlišení, které nabízí možnost přehlednějšího rozložení většího počtu informací na pracovní plochu displeje.

Na rozdíl od vnějšího vzhledu se vnitřní část hlavní pracovní plochy podobá, především rozložením a některými designovými prvky, spíše nejnižšímu modelu N115. Indikační diody, hlavní vypínač a skupinou multimediálních tlačítek pro rychlé vyvolání definovaných programů a ovládání hlasitosti jsou rozloženy do jedné řady nad klávesnicí. Tím se šetří drahocenný prostor a přitom je zachována přehlednost. TouchPad spolu s tlačítky myši a čtyřsměrným rolovacím tlačítkem jsou navrženy v zaobleném duchu. Vše je opticky odděleno stříbrným plastem a doplněno místy až trochu kýčovitým lesklým pochromovaným okrajem, který má za úkol zdůraznit luxus. Příjemný na omak je černý prostor pod klávesnicí, určený pro opření rukou, jehož povrch je zjemněn. Klávesnice obsahuje 88 kláves. Všechny popisky jsou bíle a dobře kontrastují s černým povrchem kláves. Díky celkovému počtu je klávesa Fn využívána jen pro doprovodné funkce nastavení notebooku a ovládání multimediálních přehrávaču CD či DVD. Tak trochu zklamáním bylo však rozložení kláves. Levá klávesa Ctrl je až druhá zleva a na jejím místě je právě Fn. Klávesa Insert je napravo od mezerníku. Sada čtyř polohovacích kláves se nachází ve sloupku na pravém okraji klávesnice což je stále častějším jevem u mnoha výrobců. Je jen věcí názoru zda-li uživatel dává přednost klasickému rozložení známému z PC jaké má například EVO N600 nebo novému směru, který má zřejmě za cíl uzpůsobit ergonomii v mezích možností notebooků, ale je třeba si na něj zvykat. Pracovní plocha notebooku je zakončena dvojicí diod pro indikaci napájení z elektrické sítě a dobíjení baterie. Na čele notebooku jsou dva značkové reproduktory JBL Pro s basreflexem. Mezi reproduktory je umístěno velké tlačítko stříbrné barvy pro hladké otevření displeje. Dovření a zacvaknutí aretační pojistky je však trochu tvrdší.

Všechny modely N800 nabízejí mobilní procesory Pentium 4-M o frekvencích 1.6 až 1.8 GHz. Efektivní řízení spotřeby procesoru Enhanced SpeedStep spočívající především v přepínání taktovací frekvence podle potřeb spuštěných aplikací má za následek nižší zahřívání a méně časté spouštění tichého větráčku. Baterie při našem standardním* testu zatížení s instalovaným procesorem o maximální frekvenci 1.6 GHz a utlumeným jasem displeje na únosnou mez vydržela pracovat celé 3 hodiny a 41 minut. Instalovaných 256MB operační paměti RAM je standardem pro většinu nabízených konfigurací N-osmistovek. Paměť lze rozšířit až na 1GB. 30GB disk pracoval svižně a tiše jen s občasným cvaknutím typickým pro pevné disky.

N800 je první vlaštovkou mezi notebooky, které obsahují USB 2.0 s novým komunikačním standardem, který zajišťuje přenosovou rychlosti až 480Mbps. K dalším již běžným parametrům samozřejmě patří integrovaný modem standardu V.92 a síťová karta 10/100. K dispozici je i infrared, LPT, externí VGA konektor, S-video výstup a 2 audio konektory. Na levém boku notebooku je vedle MultiBay také 1x PCMCIA slot. Na pravém boku je umístěn i otvor pro bezpečnostní Kensingtonský zámek. Uživatel, kterému by nestačila základní modularita má možnost využít dokovací stanici připojitelnou přes konektor (na obrázku zakryt odnímatelným krytem) umístěný na spodní části notebooku.

Compaq EVO N800 je notebookem předurčeným pro náročné uživatele. Velké možnosti rozšíření při zachování příznivých rozměrů a hmotnosti umožňují jeho využití jak v kanceláři či doma tak na cestách a prezentacích u klientů. Vysoký výkon mobilních procesorů Pentium 4-M, dostatek operační paměti i kapacity disku ve spojení s výkonným grafickým systémem umožní bezproblémovou práci i kvalitní zábavu. Pokud vás tento notebook oslovil připravte si podle kvality vybavení částku v rozmezí začínajícím na 60-ti tisících a končícím za hranicí dvojnásobku čili 120 tisíc a více (bez DPH). Poskytovaná záruka činí 1 rok na modely N800v a 3 roky na N800c.

+ modularita, baterie
- klávesnice

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile Intel Pentium 4-M 1.6GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 7500, 64-bit grafika se 32-MB DDR SDRAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: 16bit stereo zvukový systém, s integrovanými reproduktory JBL a mikrofonem
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, 1x multiport
  • Rozměry: 3.3 x 31.7 x 25.65 cm
  • Hmotnost (kg): 2.5
  • Cena v Kč bez DPH: 75.980,-
  • Délka záruky: 1 rok
Recenze

Diskuse