RECENZE: Compaq TC1000 - první Tablet PC v našem testu

19. 12. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Compaq TC1000 je prvním tabletem, který nám bylo umožněno zrecenzovat. Navíc je NOTEBOOK.cz první redakcí v ČR, která tento stroj vůbec dostala k otestování. Jak se vlastně s tabletem pracuje a jaké jsou hlavní rozdíly oproti běžnému notebooku se dozvíte v následujícím článku.

Compaq TC1000 - první Tablet PC v našem testu

TC1000 se skládá ze dvou základních částí, které jsou od sebe odnímatelné. Hlavní částí je vlastní počítač o váze 1,36kg, který ve tvaru desky se zaoblenými rohy pod dotykovým displejem ukrývá veškerou elektroniku běžného notebooku. Druhou částí je odnímatelná klávesnice na níž je umístěn kloub pro nastavení kompletu do jedné ze dvou pracovních poloh. Klávesnice může být nastavena v pracovní poloze kdy se celý komplet vzdáleně podobá notebooku nebo může být složena pod tělem počítače kdy se pracuje převážně s perem na displeji. Celý přístroj je vyveden ve stříbrné barvě jen pruh kolem boků, klávesnice, pero a několik malých detailů je černých.

Displej o rozměrech 10,4" dosahuje rozlišení 1024x768. Obraz leze kdykoliv přepnout pro práci v horizontální či vertikální poloze což je příjemné pro čtení dlouhých textů či prohlížení některých WWW stránek optimalizovaných pro rozlišeni 800x600. Displej je podsvícený s možností volby intenzity světla. Grafiku obsluhuje integrovaná karta nVidia GeForce2Go s vlastní pamětí 16MB SDRAM. Grafická karta sama o sobě je poměrně výkonná, ale ve spojení s použitým hlavním procesorem Crusoe nelze očekávat přílišné výkony v multimediích. Celá dotyková plocha displeje reaguje pouze na přiložené aktivní pero, které je napájeno malou AAAA baterií. Na pero reagují také 3 symboly umístěné vedle displeje jejich definovatelné funkce jsou přednastaveny na změnu orientace displeje, vyvolání speciálního poznámkového bloku určeného pro tablety a virtuální klávesnice. Poklepnutí pera funguje jako levé tlačítko myši. Pravé tlačítko myši se vyvolá krátkým přidržením pera na jednom místě nebo stisknutím tlačítka na peru a současným poklepnutím na displej. Pero padne dobře do ruky a celkově dobře se sním pracuje, ale škoda, že na něm není alespoň malý výstupek, který by zabránil skutálení odloženého pera z obrazovky či desky stolu. Pro přepravu je samozřejmě v tabletu prostor pro ukrytí celého pera.

Další možností ovládání počítače je klasická klávesnice, která je samozřejmě uzpůsobena mobilním potřebám. Vzhledem k vysoko položenému těžišti při práci s klávesnicí je komplet nestabilní při práci na klíně a celý se nepříjemně pohupuje. Na tvrdém podkladu například desky stolu je práce bezproblémová. Jako polohovací zřízení funguje i nadále pero, ale manipulace s ním na svisle umístěném displeji je obtížnější takže pro příznivce klasiky je v klávesnici umístěn trackpoint a dvě tlačítka myši (případně lze samozřejmě připojit i externí myš např. přes USB). Mezi další ovládací prvky patří čtveřice tlačítek na boku počítače a tzv. JogDial s podobnou funkcí jakou má rolovací kolečko pro posun dokumentů.

Srdcem TC1000 je procesor Transmeta Crusoe 5800 s 512-KB cache a pracující na frekvenci 1GHz. Výkon tohoto procesoru není nijak oslnivý a občas je třeba počkat na spuštění aplikace déle než je člověk zvyklí u běžných notebooků současnosti. Je-li však aplikace spuštěna pracuje již poměrně svižně a není žádných problémů. Tento procesor byl zvolen především pro malou produkci tepla a menší spotřebu energie. Poměrně malá baterie tak vydržela dodávat energii při našem standardním* testu celé 4 hodiny a 13 minut. Pro urychlení práce jistou měrou pomáhá standardních 256MB operační paměti RAM. Standardní HD s kapacitou 30GB poskytuje dostatek prostoru pro ukládání běžných pracovních dat.

Tablet ve srovnání s klasickým notebookem není ochuzen o žádná podstatná komunikační rozhraní. V základu je integrován 56k modem, LAN 10/100 i bezdrátová LAN standardu WiFi nebo-li 802.11b. Ke klasickým rozhraním patří také 2x USB a konektor po externí monitor. TC1000 lze dále rozšířit pomocí jednoho PCMCIA a jednoho CompactFlash slotu. Volitelně ze dokoupit také dokovací stanici, která ještě více rozšiřuje možnosti tabletu především o 2 MultiBay pozice kam lze umístit optickou mechaniku, další HD atp.

Společným problémem všech tabletů v ČR je prozatím absence počeštěné verze Windows XP Tablet PC Edition. To neznamená, že se nedá psát česky, ale je k tomu třeba použít klasické či virtuální klávesnice ovládané poklepáním pera. Samotným perem lze psát jen "cesky" bez diakritiky, ale i to má svoje obtíže. Windows totiž veškerá psaná slova v rámci kontroly pravopisu porovnává s anglickým slovníkem a snaží se nabídnout jen anglické alternativy slov. Pravopis bohužel vypnout nelze. Jedinou možností tedy je nastavení rychlého rozpoznávání textu a skládat "ceska" slova z po sobě jdoucích písmen, která lze s malými pauzami zapisovat do rozpoznávací kolonky na displeji. Český text psaný perem lze tedy v současnosti uložit jen v grafické podobě. Česká lokalizace sice od Microsoftu zřejmě jen tak nebude, ale během prvního čtvrtletí roku 2003 by se měla na trhu objevit SW utilitka z produkce lokální firmy, která zajistí rozpoznávání češtiny ve Win XP Tablet PC.

Compaq TC1000 je prvním modelem notebooku od nového HP ve formátu Tablet PC. Takových strojů není zatím na trhu mnoho. V současnosti nelze s určitostí říci jak se formát Tablet PC bude dále vyvíjet. Hlavní prvek tabletů tedy práce s dotykovou obrazovkou má jistě svou budoucnost především pro extrémně mobilní pracovníky u nichž je častá potřeba pracovat s počítačem ve stoje kdy jedna ruka drží přístroj a druhá pracuje s perem.

Recenze

Diskuse