RECENZE: DELL Precision M40 - mobilní grafická stanice pro náročné

12. 6. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Ve své prezentaci Dell popisuje notebook Precision M40 jako mobilní grafickou stanici a rozhodně to nejsou planá slova. I v době, kdy již má na trhu novější a silnější verzi M50 s Pentiem 4, Dell Precision M40 stále ještě disponuje vysokým výpočetním výkonem a řadí se na špičku firemní nabídky. Tento notebook s procesorem Intel Pentium III 1200MHz, grafickou kartou nVidia GeForce 32MB a velkým 15´ displejem je schopen zvládat i náročné úkoly v inženýrských nebo designérských aplikacích a současně zůstává mobilním přístrojem.

DELL Precision M40 - mobilní grafická stanice pro náročné

Kvůli svému velkému displeji působí notebook robustním dojmem a skutečně patří k těm větším, které jsou na trhu k dispozici. Jak je u Dellu zvykem, notebook je celý z černého plastu a na víku má velké logo Dell ve stříbrném provedení. Víko se otvírá pomocí aretační pojistky umístěné uprostřed přední hrany přístroje a obsahuje 15" displej s vynikajícím rozlišením 1600x1200.

Pracovní plocha je díky rozměrům přístroje dost prostorná a přehledná. Na horní hraně pod displejem jsou diody pro indikaci stavu zapnuto, napájení a zápisu na disk. Vlevo pak je tlačítko Power a tlačítko pro spuštění Internetových stránek firmy Dell. Také se zde nacházejí diody pro Caps, Sroll a NumLock. Na pravé straně pak je mřížka pro sání vzduchu k procesoru.
Klávesnice s 88 klávesami je rozměry i rozložením srovnatelná s běžnou PC klávesnicí. Klávesy mají příjemný ponor s mírným odporem a vždy po stisknutí se ozve tiché kliknutí, což usnadňuje pohodlné a přesné psaní. Funkční klávesy F1-F12 jsou na obvyklém místě nad klávesnicí, speciální klávesy jsou umístěny v pravém horním rohu. Numerická klávesnice, ovládání hlasitosti a další funkce jsou přístupné přes klávesu Fn. Bohužel, klávesnice nemá české popisky, ale na svých internetových stránkách výrobce tvrdí, že pokud máte požadavek jiné než anglické klávesnice tak stačí zavolat.
Polohovací zařízení má notebook dvě - jak TouchPad, tak i TrackPoint uprostřed klávesnice. Dvě tlačítka myši jsou pro snazší ovládání nad i pod TouchPadem. Jen je škoda, že chybí jinak už dnes běžné rolovací tlačítko.

Jak jsem již výše uvedl, disponuje procesorem Intel Pentium III taktovaným na 1,2 GHz s 512KB cache a pro hladký chod programů je vybaven pamětí 512 MB. Tato konfigurace s přehledem zvládá provoz všech běžně používaných kancelářských aplikací i prohlížení internetu. Ovšem notebook je určen pro ty, kdo chtějí víc: největší předností notebooku Dell Precision M40 je totiž práce s grafikou. Obstarává ji grafický čip NVIDIA Quadro 2 se 32 MB paměti a jeho přítomnost je opravdu znatelná. I náročná 3D-multimedia při nejvyšším rozlišení běžela výtečně bez zadrhávání. Přehrávání filmů a DVD-disků probíhalo k nejvyšší spokojenosti. Celkový dojem umocňuje rozměrný displej s opravdu velkým rozlišením: text v prostředí Windows se sice může zdát příliš malý a titěrný, ale právě při prohlížení obrázků nebo filmů je rozlišení velikou předností. Práci grafiky ještě podtrhuje kvalitní zvuk dvou stereo reproduktorů, který při náročných 3D multimediích nebo sledování filmů může směle konkurovat běžnému PC. Výkon notebooku byl však znát i na spotřebě baterie, ta se při náročnějších aplikacích poměrně rychle vybíjí. Při standardním testu* vydržela dodávat energii po dobu 2 hodin a 33 minut. Dobu běhu přístroje je možné zvýšit dokoupením druhé baterie do modulárního slotu, ve kterém je standardně umístěna FDD mechanika. Modulární sloty na čelní straně jsou na první pohled dva, ale ve skutečnosti je variabilně použitelný jen jeden kam lze mimo FDD nebo dlší baterie vložit i další datové mechaniky jako například další CD a použít tak notebook ke snažšímu kopírování.
V základní konfiguraci notebooku je dodáván hard disk o kapacitě 40GB, což postačí pro uložení většiny dat - ať se již jedná o dokumenty, rozsáhlé videosoubory nebo obrázky. Pokud by to však bylo málo, je v počítači dodávána combo DVD/CD-RW mechanika, takže lze data přepalovat na CD-disky.

Notebook obsahuje všechny běžně používané porty: 1x sériový, 1x paralelní, 2x USB, 2xPCMCIA slot, Fast IRDA pro bezdrátovou komunikaci např. s mobilním telefonem, S-VHS video výstup, FireWire (IEEE 1394), PS/2 a konektor pro externí monitor. Samozřejmostí jsou i audio konektory a výstup integrované síťové 10/100 karty a integrovaného modemu. Pro fyzickou ochranu proti krádeži lze použít otvor Kensingtonského zámku.

Notebooku lze jen máloco vytknout. Velký displej a vysoký výkon jej předurčují pro práci s náročnými grafickými aplikacemi, pro cestování jsou však nepříjemné jeho rozměry: se svými 3,58 Kg nepatří mezi drobečky, které lze nosit v aktovce. Také si nemohu odpustit poznámku o zvuku dvou ventilátorů pro chlazení procesoru umístěných na zadní straně notebooku. Při jejich spuštění jsou hlučnější, než je obvyklé u menších notebooků. Na druhou stranu lze výrobce pochválit za to, že spouštění větráčků je inteligentně řízeno a podle potřeby se spouští jen jeden nebo oba dva větráčky. Při přehrávání hudebních CD je nepříjemný poněkud hlučnější chod CD přehrávače.

Dell Precision M40 pro uživatele nabízí solidní výpočetní a především grafický výkon. Může sloužit jako pevná stanice v kanceláři, ale lze jej i snadno převážet ať už na prezentaci ke klientovi či práci domů.

+ grafika a zvuk
- hlučnost

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium III-M 1200
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: 1.44MB
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1600x1200
  • Video: nVidia(R) Quadro2 32MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: ESS Maestro 3i
  • Polohovací zařízení: TouchPad, TrackPoint
  • Software: Win 2000 Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 3x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 330 x 276 x 45,4mm
  • Hmotnost (kg): 3,58
  • Cena v Kč bez DPH: 139.990,-
  • Délka záruky: 3 roky
Recenze

Diskuse