RECENZE: Fujitsu-Siemens Amilo M - s multimediální paticí

21. 8. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky Amilo od společnosti Fujitsu-Siemens Computers jsou určeny pro běžné použití nenáročných spotřebitelů, kterým nabízí základní užitné hodnoty i něco navíc. Amilo M je k prodeji nabízeno s procesory Celeron. Přestože testovaný kus byl osazen mobilním procesorem Pentium 4-M, do prodeje se tato kombinace zřejmě nedostane.

Fujitsu-Siemens Amilo M - s multimediální paticí

Amilo M, na rozdíl od již dříve testovaného modelu s označením D, na první pohled působí elgantnějším dojmem. Plastový kryt o celkových rozměrech 34 x 319 x 260 mm je celý černý, kompletní notebook váží 2.9kg. Převažující černou barvu ladně dplňuje modro-stříbrný lem na vrchní straně víka notebooku. Stejná barva je použita také na pracovní ploše na tlačítka myši a rychlého staru programů či dokumentů.

Víko notebooku v sobě skrývá displej o velikosti 14.1" v modelech s označením Amilo M 6300 nebo 15.1" v modelech s číslem 7300 což byl i případ zapůjčeného kusu. Obě velikosti displeje nabízejí shodné rozlišení 1024x768 bodů. Podle údajů na webu výrobce lze na zvláštní přání dodat i lepší rozlišení, ale tato informace je zřejmě určena spíše velkým korporátním odběratelům. Zpracování grafiky zajišťuje integrovaný grafický chip S3 se sdílenou pamětí RAM nastavitelnou v BIOSu na hodnoty 8, 16 nebo 32MB. Grafickým výkonem je notebook předurčen spíše pro kancelářské aplikace a internet. Prohlížet lze i základní multimedia, ale 3D grafiku si s notebookem užijete jen zřídka spíše v nižším rozlišení bez všech současně dostupných vymoženosti. DVD-video hraje obstojně, ale občas se rychleji pohybující předměty v akčních scénkách jemně rozmazávají.

Aktivní ovládací prvky notebooku začínají hned na úpatí displeje a hlavní pracovní plochy kde je umístěno kulaté tlačítko hlavního vypínače a 4 menší kulatá definovatelná tlačítka pro rychlé vyvolání aplikací či dokumentů. Napravo od tlačítek rychlého startu je šestice diod z nichž 3 indikují aktuální nastavní klávesnice a další tři svítí při práci datových mechanik. Klávesnice obsahuje 88 kláves z namodralého průhledného plastu. Halvní popisky jsou bílé a dobře kontrastují s povrchem. Popisky pro funkce spojené s klávesou Fn jsou žluté. Na obrázcích nejsou vidět české znaky, protože notebook byl "pouze" demo vzorkem nicméně notebooky, které budou v prodeji by české znaky obsahovat měly. Pod klávesnicí je umístěn TouchPad s dvojicí tlačítek myši a jedním rolovacím tlačítkem. TouchPad se při práci poměrně hodně zahřívá, protože pod ním je umístěn pevný disk a pod diskem ještě operační paměť RAM takže hodně vychází i ze spodní části notebooku. Zahřívání notebooku lze do jisté míry předejít nastavením vypínání disku při nečinnosti. Pracujete-li však na notebooku nepřetržitě delší dobu pracuje většinou i pevný disk takže se nevypíná. Na hraně notebooku pod TouchPadem jsou ještě dvě diody pro indikaci nabíjení baterie a připojení do elektrické sítě.

Do notebooků Amilo M se momentálně dodávají procesory Celeron o frekvenci 1066 MHz. V našem přpadě však byl notebook osazen mobilním procesorem Pentium 4-M. (Těsně před zveřejněním této recenze však výrobce oznámil, že tato varianta procesoru se s nějvětší pravděpodobností v modelech Amilo M nebude na ČR trh dodávat). Procesor disponoval taktovací frekvencí 1.7GHz, která se díky technologii Enhanced SpeedStep automaticky mění podle potřeb výkonu pro spuštěné aplikace. Procesor se při běžné práci jen málo zahřívá a tak není třeba aby se zapínal větráček. Pokud přecijen k zapnutí větráčku dojde tak jsou nejprve automaticky nastaveny nižší otáčky díky nimž se notebook projevuje jen velmi tiše. K zapnutí maximálních otáček dochází jen velmi zřídka. Nejčastěji uslyšíte větrák v plném tempu při zapnutí notebooku kdy se standardně na chvíly roztočí. Díky baterii s udanou kapacitou rovné 4000mAh a úspornému procesoru vydržel notebook v našem standardním* testu zatížení pracovat bez elektrické sítě 3 hodiny a 8 minut. Operační paměť RAM o velikosti 128MB u testovaného vzorku je s přihlédnutím na sdílení s grafickou kartou na únostném minimu, ale objednat lze také 256MB i více. Testovaný pevný disk s kapacitou 20GB se projevoval znatelně pomalým chodem zejména při zápisu. Jak bylo již řečeno, byl zapůjčený kus demo vzorkem, který zřejmě nebyl zcela doladěn. Možná je to jen záležitost některých ovladačů pro OS. Optická mechanika je integrována v těle notebooku a je přístupná z pravého boku. Standardně je Amilo M vybaveno DVD nebo kombinovanou DVD+CD-RW mechanikou, ale podle údajů výrobce lze zvolit i CD.

Vedle běžných komunikačních rozhraní nabízí Amilo M navíc takzvanou Multimediální patici, kterou zřejmě nejvíce ocení uživatelé digitálních fotoaparátů a PDA. Univerzální patice podporuje hned několik standardů paměťových karet (MemoryStick, SmartMedia, MultiMediaCards a SecureDigital). Multimediální patice je jakoby symbolicky usazena v prostoru kde původně bylo místo pro disketovou mechaniku. Mezi další dnes běžné parametry patří na prvním místě integrovaný modem 56kbps pro připojení k internetu a síťová karta 10/100 pro lokální počítačovou síť. Pro multimedia jsou určeny především S-video výstup a FireWire konektor. Další údaje o komunikačních rozhraních naleznete v tabulce parametrů. Pro zabezpečení před nenechavci slouží otvor pro Kensingtonský zámek.

Notebook Fujitsu Siemens Amilo M je určen pro běžné uživatele bez vyšších nároků na grafický 3D výkon. Běžně splní každodenní požadavky na práci s kancelářským SW a internetem nejen v kanceláři či doma, ale i v terénu či na prezentaci u klienta pro níž je obdařen elegantním vzhledem. Pro přenos je vybaven příznivými rozměry, které v této kategorii nebývají vždy zvykem. S procesorem Celeron jej lze pořídit v cenách od 45 tisíc korun bez DPH.

+ multimediální patice
- 3D grafika

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Amilo M 7300
  • Instalovaný procesor: Mobile Intel Pentium 4-M 1.7GHz
  • RAM (MB): 128
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: NE
  • CD/DVD: DVD
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: S3 se sdílenou pamětí DDR RAM (8, 16, 32)
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: AC97 Codec, stereo repro
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, 1x S/PDIF, 1x Multimediální patice (MemoryStick, SmartMedia, MultiMediaCards a SecureDigital)
  • Rozměry: 34 x 260 x 319 mm
  • Hmotnost (kg): 2,9
  • Cena v Kč bez DPH: 44.990,- (s procesorem Celeron 1066 MHz, Win XP Home)
  • Délka záruky: 1 rok
Recenze

Diskuse