RECENZE: Fujitsu-Siemens Lifebook E 7010 - elegantní tradice

20. 11. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky Lifebook vyšší třídy od Fujitsu Siemens Computers mají tradičně netradiční a osobitý design. Do této specifikace tedy zapadá také nejnovější Lifebook E vybavený mobilním procesorem Intel Pentium 4-M a výkonnou grafickou kartou ATI Mobility Radeon 7500. Stejně jako u jeho sourozenců s označením B a S je i zde pro identifikaci uživatele použit unikátní bezpečnostní panel.

Fujitsu-Siemens Lifebook E 7010 - elegantní tradice

Notebook je rozdělen do dvou barevných odstínů stříbrné. Opticky převažují světlé odstíny barev na čemž má hlavní podíl vnější část víka a světle šedá klávesnice. Notebook o rozměrech 308 x 264 x 35 mm na mě působil celkově svěžím a mladistvým dojmem. Váha 2.6 kg spolu s příznivými rozměry umožňuje uživateli notebooku časté přenášení bez velké námahy.

Víko notebooku v sobě ukrývá 14.1" TFT displej s rozlišení 1024x768 bodů. Do víka lze zabudovat i větší 15" displej, ale v ceníku pro ČR tato varianta není standardně nabízena. Integrovaná grafická karta ATI mobility Radeon 7500 s vlastní grafickou pamětí o velikosti 32MB je dostatečně dimenzovaná nejen na běžnou práci s tzv. kancelářským softwarem a internetem, ale lze ji použít i pro náročnější 3D multimedia. DVD video s přiloženým SW přehrávačem WinDVD hrálo plynule i když s malým rozmáznutím rychle se pohybujících lidí a předmětů v akčních scénkách. Na externím monitoru lze dle údajů výrobce dosáhnout rozlišení až 1600 x 1280 / 85 Hz. Grafická karta umožňuje současně pracovat na displeji notebooku i externím monitoru.

Pracovní plocha začíná pro Lifebooky tradičním monochromatickým displejem, který nahrazuje u konkurence běžnější diody. Monochromatický displej je efektnější a v některých případech i efektivnější jako například u baterie kdy ukazuje i přibližný stav nabití. V šeru jsou však lépe viditelné svítící diody. Vedle displeje následuje pětice tlačítek bezpečnostního panelu, který volitelně slouží k zadávání bezpečnostního kódu před započetím práce nebo k rychlému spuštění dokumentů či aplikací v již spuštěných Windows XP. Klávesnice s černými dobře kontrastujícími popiskami obsahuje celkem 87 kláves. Popisky pro klávesy Z a Y jsou pouze podle českých zvyků (QWERTZ). Rozložení polohovacích kláves je umístěno svisle na pravý okraj. Díky celkovému počtu kláves je zde klávesa Fn jen pro doprovodné funkce ovládání multimedií atp. Klávesnice obsahuje také obě Win klávesy. Šedý touchpad je posunut doleva kvůli ergonomii. Tlačítka myši pod ním by mohly mít o něco měkčí reakci na stisk, ale tento pocit se rychle vytratí po delším používání a navyknutí na notebook.

Podle oficiálního ceníku je Lifebook E 7010 nabízen v ČR pouze s mobilním procesorem Intel Pentium 4-M o frekvenci 1.7GHz. Notebook "topil" přiměřeně k použitému procesoru a pokud běžel větráček tak o sobě dával vědět jen jemným hučením vzduchu. Baterie s udanou kapacitou 3800mAh vydržela při našem standardním* testu zatížení pracovat 2 hodiny a 42 minut. Pokud pocítíte potřebu výměny baterie za rezervní je k tomu třeba trocha zručnosti na uvolnění dvou ztuha se povolujících pojistek na spodní části notebooku. 256MB operační paměti je dobrým základem pro většinu i náročných uživatelů. RAM lze rozšířit pomocí dvou slotů až na 1GB. Pevný disk o kapacitě 40GB je také spíše vyšším standardem a pracuje velmi tiše. Přestože je HDD spolu s pamětí RAM umístěn pod touchpadem, je to na teplotě touchpadu poznat jen zlehka.

K notebooku je standardně dodávána PCMCIA karta s trojicí redukcí pro čtení SmartCard identifikačních karet či SIM karet z mobilních telefonů, u kterých za pomoci přiloženého SW můžete pohodlně spravovat například svůj telefonní seznam. Mimo dvou PCMCIA slotů a konektoru pro interní modem na levém boku, je většina komunikačních rozhraní umístěna na zadní straně notebooku. Všechna rozhraní vzadu s výjimkou napájecího konektoru lze zakrýt plastovým krytem, který má zjevně estetickou i ochrannou funkci (viz obrázek). Mezi rozhraní vzadu patří především 2x USB, 10/100 LAN a IrDA. Další parametry naleznete dole v tabulce. Optická mechanika na pravém boku je umístěna v multibay slotu takže ji lze rychle nahradit za jiná zařízení nebo baterie případně jen vyjmout pro odlehčení při přenášení. Konektor na spodní straně notebooku umožňuje další rozšíření o port replikator. Na čele notebooku je umístěn i optický audio výstup a vedle něj rozhraní FireWire IEEE 1394, které je standardně zakryto plastovým víčkem takže pokud o něm nevíte můžete jeho přítomnost lehce přehlédnout.

Fujitsu Siemens Lifebook E je notebookem pro náročné managery s potřebou častého přenášení na různá místa kde je třeba aby svého majitele reprezentoval. Svého majitele tento notebook nezahanbí ani výpočetním a grafickým výkonem. V této kvalitě a výbavě by si snad již jen zasloužil vetší 15" displej.

+ vzhled
- vyjímání baterie

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu Siemens Lifebook E 7010
  • Instalovaný procesor: Pentium 4-M 1.7GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: combo DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Mobility Radeon 7500, 64-bit grafika se 32-MB DDR SDRAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: AC'97, stereo repro
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Pro CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 308x264x35mm
  • Hmotnost (kg): 2,6
  • Délka záruky: 1 rok
  • Cena bez DPH : 65.990,- (20.11.2002)
Recenze

Diskuse