RECENZE: HP Omnibook vt6200 - silnější bratříček

3. 10. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

V polovině září jsme uvedli recenzi notebooku HP omnibook série 6000 v cenově příznivější variantě s označením xt6200. K testu se nám dostal také vyspělejší model vt6200, který v základu nabízí především větší displej, výkonnější baterii a integrovanou bezdrátovou síť.

HP Omnibook vt6200 - silnější bratříček

Převážná část těla notebooku včetně vnitřní strany víka a pracovní plochy je vyrobena z plastu tmavě šedé barvy. Vrchní část víka však doplňuje zaoblená plocha světle šedé až stříbrné barvy s lehce namodralým odstínem. Celkový vzhled notebooku o velikosti 31.5x26.1x3.6 cm vzbuzuje poměrně dobrý dojem. Hmotnost 2.4kg patří v této kategorii k těm lepším hodnotám. Černý lem na okraji displeje i vnitřní pracovní plochy je vyroben z materiálu příjemnějšího na dotyk než u modelu xt.

Víko lehce přesahuje spodní částí notebooku vepředu a z obou boků, protože v sobě ukrývá 15" TFT displej s rozlišením 1400x1050 (na uvedených obrázcích horizontálního pohledu na zadní a přední části notebooku není přesah displeje vidět, protože pocházejí z modelu xt). Grafiku zpracovává integrovaná karta ATI Mobility Radeon M6 s vlastní pamětí 32MB. Dostatečný výkon pro klasické kancelářské aplikace a internet je pro takovouto kartu samozřejmostí. Výkon postačuje i pro středně náročná 3D multimedia. Přehrávání DVDvideo filmů bylo bez nežádoucího rozmazání i v rychlých akčních scénkách.

U displeje nad klávesnicí kde začíná hlavní pracovní plocha je umístěno posuvné tlačítko hlavního vypínače, čtveřice definovatelných tlačítek pro rychlý start aplikací, jedno větší tlačítko pro režim spánku a čtveřice diod pro indikaci nastavení klávesnice. Zde jsou umístěny také stereo reproduktory, které jsou poměrně blízko u sebe. Klávesnice je v rámci možností notebooků rozložením podobná klasické klávesnici především v oblasti šestice pozičních kláves takže klávesa Fn je zde jen pro ovládání doprovodných funkcí notebooku. Kláves je celkem 87. Hlavní popisky včetně českých znaků jsou bílé a dobře kontrastují s tmavým povrchem kláves. Popisky funkcí dostupných přes klávesu Fn jsou tmavě žluté. Mezi klávesami G H B je umístěno první ze dvou polohovacích zařízení tedy TrackPoint. Pod mezerníkem je umístěna první dvojice tlačítek myší s rolovacím tlačítkem uprostřed. Následuje TouchPad, který má pod sebou další dvojice tlačítek myši nyní však již bez rolovacího tlačítka. Na levém boku je umístěna modře svítící dioda s tlačítkem pro pohotové vypnutí či zapnutí integrované bezdrátové sítě. Z Ovládacích prvků notebooku za zmínku dále stojí regulace hlasitosti kolíbkovým tlačítkem na pravém boku notebooku. Zvuk lze také pohotově úplně vypnout dalším speciálním tlačítkem což signalizuje rozsvícením oranžová dioda.

Ve standardní konfiguraci je omnibook vt6200 osazen mobilním procesorem Intel Pentium 4-M s frekvencí 1.7GHz. Teplo produkované procesorem a paměťmi je odváděno do spodní části notebooku. Větráček chladiče se zapíná jen zřídka kdy, především pak při větším zatížení procesoru kdy ho technologie Enhanced SpeedStep přepne na maximální výkon. Chod větráčku je poměrně tichý a nenarušuje příliš poklid práce. Opak bývá pravidlem spíše u notebooků s desktopovým procesorem. Standardních 256MB operační paměti DDR SDRAM 266 MHz (pc2100) postačí naprosté většině uživatelů tohoto notebooku ke spokojené práci. Komu by to nestačilo má podle údajů výrobce možnost rozšířit až na 2GB. Základních 40GB na pevném disku je dnes spíše nadstandardní kapacita, která uspokojí i náročnější uživatele. Kombinovaná DVD+CD-RW optická mechanika je tradičně u série 6000 umístněna v modulárním doku odkud ji lze snadno a rychle vyjmout a nahradit za jiné zařízení jako je další pevný disk, přídavná baterie pro delší provoz, standardně dodávaná disketová mechanika 1.44MB či jen plastová záslepka aby byl notebook lehčí pro přenášení. Základní baterie s udanou kapacitou 4000mAH při našem standardním* testu zatížení vydržela pracovat 3 hodiny a 28 minut.

Pro dodatečné rozšíření notebooku především o komunikační zařízení jsou přítomny dva PCMCIA sloty. Mezi hlavní již integrovaná komunikační zařízení patří v první řadě faxmodem se síťovou kartou 10/100 a integrovaná bezdrátová síť standardu 802.11b. Přítomen je také infrared, 2x USB 1s a 1p konektor. K notebooku lze připojit externí monitor přes klasický VGA konektor a myš či klávesnici přes PS2 konektor. Pro multimedia jsou připraveny dva audio a jeden S-VHS konektor. Komu by nestačil jmenovaný výčet rozhraní má ještě možnost notebook zapojit do dokovací stanice pomocí velkého konektoru umístěného na zadní straně.

HP omnibook vt6200 je nejvýkonnější variantou současní série 6000, která i přes delší tradici designu stále vypadá moderně. Nabízí průměrný výpočetní výkon, spíše lepší grafiku, modularitu a především hodně možností propojení s okolním světem. Cenově v této konfiguraci patří k těm dražším, ale vzhledově, rozměrově a především hmotností patří k těm lepším. Doporučená cena v době uveřejnění recenze byla 99.990,- Kč bez DPH. Základní poskytovaná záruka činí na rozdíl od nižšího modelu xt plné 3 rok.

+ klávesnice
- cena

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium 4-M 1700
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: FDD modul pro multibay nebo externě
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon M6-P, 32MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, Wireless 802.11b
  • Zvuková karta: ALi M5451 AC-97
  • Polohovací zařízení: TrackPoint, TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 32.5 × 26.4 × 3.5 cm
  • Hmotnost (kg): 2,35
  • Cena v Kč bez DPH: 99.990,- (v den uveřejnění recenze)
  • Délka záruky: 3 rok
Recenze

Diskuse