RECENZE: HP Omnibook XE3 - dotažený do detailu

17. 4. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky s označením Omnibook XE3 zastupují nejlevnější modelovou nabídku od HP. Na trhu je XE3 již delší dobu, ale postupně prochází inovacemi především technologií takže stále drží krok s dobou. Přesněji řečeno stále patří k tomu lepšímu ve své třídě.

HP Omnibook XE3 - dotažený do detailu

Tělo notebooku je vyrobeno z plastu. Převažující barvou je neutrální spíše příjemná tmavě modrá. Jedinou větší odchylkou barevného vzhledu je vrchní část víka, která je vyvedena v moderní stříbrné barvě. Displej je dodáván ve dvou provedeních. Základním provedením je v současnosti 14.1". Druhou a zároveň testovanou variantou je displej o velikosti 15" . Obě velikosti displejů mají shodné rozlišení1024x768 bodů. Obraz zprostředkovává integrovaná grafická karta Intel 830M, která používá sdílenou operační paměť RAM v rozmezí 8 až 32MB. 3D grafika je zobrazována plynule a karta zvládne i náročnější multimediální aplikace. Sdílená paměť je pro grafiku alokována automaticky podle potřeb. Alokace paměti však občas zazlobí což se projevuje jen u některých multimediálních programů naplno využívajících 3D grafiku. Tento problém se vyskytl i u ostatních testovaných notebooků od jiných výrobců se stejnou grafickou kartou z čehož lze usuzovat, že problém je v grafickém čipu či spíše v jeho programovém ovladači což by mělo být teoreticky v budoucnu opravitelné updatem. Při běžné práci s kancelářským softwarem či internetem vše funguje tak jak má. Také DVD-video přehrávané přiloženým programem WinDVD hraje bezvadně i v celoobrazovkovém režimu.

Hlavní pracovní plocha začíná nahoře nalevo umístěným posuvným hlavním vypínačem s malou indikační diodou signalizující zapnutí. Notebook lze zapnout také velkým oválným tlačítkem, které zároveň slouží k uvedení notebooku do režimu spánku a je umístěno v horní části uprostřed. Po obou bocích spínacího tlačítka jsou další dvě dvojice menších kulatých tlačítek pro rychlé spuštění předdefinovaných aplikací. Těsně nad klávesnicí vlevo je také umístěna řada indikačních symbolů signalizaci nabíjení baterie, práce datových mechanik a nastavení klávesnice. Symboly jsou podsvíceny diodami což je v některých případech dobře viditelné jen v tmavějším prostředí. Pochvalu zaslouží klávesnice s 87 klávesami. Rozložení funkčních kláves je maximálně přizpůsobeno vzhledu klasické PC klávesnice a bývá obvyklé spíše u notebooků vyšší kategorie. Díky tomuto rozložení je tlačítko Fn použito jen pro doplňkové funkce jako je ovládání jasu displeje či hlasitosti reproduktorů. Samozřejmostí jsou české popisky kláves. Pod klávesnicí je TouchPad se dvěma tlačítky myši a jedním rolovacím tlačítkem pro posun v dokumentech nahoru a dolů. Při psaní na klávesnici se občas může stát, že dojde k nechtěnému dotyku ruky s TouchPadem což může způsobit nečekané spuštění akce a v krajním případě i narušení rozdělané práce. Aby k takovým případům nedocházelo je nad TouchPadem umístěno tlačítko pro zablokování jeho funkce. Funkce TouchPadu je indikována světle modrou diodou umístěnou pod blokačním tlačítkem. Další ovládací prvky jsou umístěny na multimediálním čele notebooku. Jedním posuvným tlačítkem se uvádí do chodu optická mechanika, kterou lze používat k poslechu audioCD i při vypnutém notebooku. Pro ovládání přehrávání jak audioCD tak videoDVD (DVD jen při zapnutém notebooku a spuštěném programu WinDVD) jsou zde 4 tlačítka. Další 2 tlačítka jsou pro ovládání hlasitosti. Informace nejen o čísle právě přehrávané skladby, ale také o stavu nabití baterie nebo aktuálním datu a čase, podává malý modře podsvícený monochromatický LCD displej jehož funkce se nastavuje malým šedým tlačítkem hned vedle. Na okrajích čela notebooku jsou umístěny také dva reproduktory s nebývale dobrým zvukem v poměrech mezi běžnými notebooky.

Jak již bylo naznačeno výše při popisu velikosti displeje, byl testovaný notebook ve vrcholné konfiguraci, která se v současnosti pro tento model XE3 nabízí. Použitý procesor Mobile Intel Pentium III-M o maximální frekvenci 1066 MHz je vybaven technologií SpeedStep druhé generace, která automaticky snižuje frekvenci procesoru na 730MHz není-li právě potřeba maximální výpočetní výkon. Přepínání frekvencí procesoru je dnes nezbytnou součástí pro maximální úsporu energie při chodu na baterie, které v případě testovaného notebooku vydrží pracovat necelé 4 hodiny. Výkon procesoru podporován pamětí RAM o velikosti 256MB poskytuje dostatek výkonu jak pro výpočetní aplikace tak pro náročnější multimedia. Malinko hlasitějším cvaknutím se občas projevuje pevný disk o velikosti 30GB nabízející dostatek místa jak pro práci s aplikacemi tak pro ukládání multimediálních dat jako jsou fotografie z digitálního fotoaparátu či video z digitální videokamery. Součástí testované konfigurace byla také combo DVD+CD-RW mechanika umožňující mimo čtení DVD a CD také zapisování či přepisování CD přiloženým programem HP Record Now. Všechny současné modely notebooku HP Omnibook XE3 dále obsahují 3.5" FDD mechaniku, 2x USB, 1x PS2, infrared port, LPT-paralelní port, FireWire, 2x PCMCIA slot, 2 audio konektory, analogový video výstup na TV či projektor, externí VGA konektor a samozřejmě také homologovaný integrovaný 56k modem a 10/100 LAN kartu. Pro další rozšíření notebooku je přítomen také dokovací konektor. Sériový COM port je možno získat pomocí přiložené redukce připojitelné do USB rozhraní. Pro ochranu proti krádeži notebooku z pracovního místa je otvor pro Kensingtonský zámek. Standardně dodávaným operačním systémem jsou Windows XP Home Edition.

HP Omnibook XE3 se od svých konkurentů odlišuje nejen názvem výrobce a vzhledem, ale především dotažením několika příjemných detailů jako je multimediální čelo s multifunkčním LCD, možnost blokování TouchPadu a především v této třídě nadstandardní klávesnicí. Testovaný notebook bezezbytku splní základní nároky jak pro kancelářské aplikace a internet tak pro většinu multimedií i s náročnější 3D grafikou. I přes všechny vymoženosti lze v současnosti nejnižší konfiguraci Celeron 933 MHz, 128MB RAM, displej 14,1" XGA TFT, 10 GB HDD, FDD, CD-ROM, 56K modem, 10/100 LAN, Windows XP Home Edition získat již za cenu 38.900,- Kč bez DPH.

+ klávesnice
- alokace videopaměti

Technická data

  • Technické parametry testovaného notebooku:
  • Instalovaný procesor: Mobile Intel Pentium III-M 1066
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: 1.44 MB
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 830M integratovaný grafický řadič, až 32MB dynamicky alokované video RAM sdílené se systémovou RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k homologovaný
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: 16bitový stereofonní zvuk kompatibilní s technologií Sound Blaster Pro
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Home CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x PS2, infrared port, LPT-paralelní port, FireWire, 2x PCMCIA slot, 2 audio konektory, analogový video výstup na TV či projektor, externí VGA konektor, sériový COM port přes USB redukci.
  • Rozměry: 33,1 X 27,61 X 4,14 cm
  • Hmotnost (kg): 3,58
  • Cena v Kč bez DPH: 69.900,- Kč
  • Délka záruky: 1 rok
Recenze

Diskuse