RECENZE: IBM ThinkPad X24 - drobeček do kufříku

18. 9. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky ThinkPad s označením X jsou nejmenší zástupci notebooků IBM. X-ko je subnotebook takže v něm standardně nenaleznete optické a už vůbec ne disketové mechaniky, které jsou přímo dostupné jen přes dokovací stanici. Hlavním záměrem jsou co nejmenší rozměry a nejnižší hmotnost při maximálním zachování plnohodnotné použitelnosti jako přenosného počítače.

IBM ThinkPad X24 - drobeček do kufříku

Design notebooků od IBM je nezaměnitelný. IBM dbá na jednotný image v celé řadě notebooků X T R A a určitě to má něco do sebe. Proto ani ThinkPad X nevybočuje z řady a je celý černý. Jedinou výjimkou jsou barvy v logu a na ovládacích prvcích polohovacího zařízení. Titanový kryt víka a celkově zpevněná konstrukce notebooku mají za úkol ochránit drahocennou elektroniku před poškozením především při přepravě. Většina těla notebooku včetně spodku má povrch jemný na dotyk. Sympatické rozměry 28x22,5x3cm a hmotnost 1.4kg tento stroj předurčují k častému každodennímu přenášení. X-ko se bez větších potíží vejde i do klasického kufříku či tašky na dokumenty.

Víko notebooku se otevírá pomocí dvou tzv. inteligentních posuvných pojistek, které lze postupně otevřít jednou rukou což se hodí zejména pokud v druhé ruce notebook držíte. TFT displej má rozměry 12.1" a dosahuje maximálního rozlišení 1024x768 bodů. Kolem displeje je sice ještě 1,5 cm okraj, ale větší rozměry už displej mít nemůže protože uvnitř víka po obou stranách se ukrývají dvě antény pro bezdrátovou síť standardu 802.11b. Umístění antén je takto zvoleno záměrně pro zajištění lepšího signálu při komunikaci s okolím.Grafická karta ATI Mobility Radeon s vlastní pamětí 8MB bez problémů zvládá kancelářské aplikace i práci s internetem. Výkon postačí i na poměrně náročnou 3D grafiku, ale hlavně díky malé grafické paměti rozhodně nelze počítat s plnou kvalitou rozlišení a barevné hloubky. DVDvideo hraje plynule, ale rychlé scénky se malinko rozmazávají.

Stejně jako celkový vzhled tak i hlavní pracovní plocha nese mnoho prvků typických právě pro notebooky IBM. Kvůli celkově malým rozměrům notebooku jsou zde sice ovládací prvky více natěsnány, ale i tak zůstala především klávesnice překvapivě dobře vyřešena. I u tohoto drobečka je rozložení funkčních kláves maximální možnou měrou podobné klasickému rozložení PC klávesnice. Dokonce i klávesy F1 až F12 jsou rozděleny do tří skupinek po čtyřech což ulehčuje orientaci. Jediné co tu není jsou Win klávesy což je opět u IBM obvyklé. Klávesy mají menší rozteč, ale plocha pro prsty zůstala stejná. Tlačítko Fn je i u tohoto notebooku pouze pro doprovodné funkce notebooku jako je ovládání jasu displeje či zapínání lampičky, která osvětluje klávesnici v šeru lépe než jas displeje v klasické pracovní poloze. Běžné popisky jsou bílé a dobře kontrastují s černým povrchem kláves stejně jako modré popisky pro doprovodné funkce. Snad jediné co lze klávesnici vytknout je umístění klávesy Fn v pravém dolním rohu kde obvykle bývá klávesa Ctrl. Mezi další dříve zmíněné typické prvky pracovní plochy patří dva svítící symboly baterie a měsíčku (režim spánku) v pravém kloubu displeje viditelné při zavřeném i otevřeném displeji. Multimediální tlačítka nad klávesnicí ovládají hlasitost a rychlý přístup do IBM utilit. Kulaté tlačítko hlavního vypínače sousedí s pěticí zeleně podsvícených indikačních symbolů. Polohovacím zařízením je trackpoint, který je opět typickým pro IBM i když poslední dobou i tento výrobce začíná zavádět do některých modelů touchpad. Pod mezerníkem jsou dvě tlačítka myši s uprostřed umístěným rolovacím tlačítkem, které při stisknutí promění trackpoint v nástroj posuvu dokumentů.

ThinkPad X s číslem 23 lze dodat v provedení s LV (Low Voltage) mobilním procesorem Intel Pentium III-M o frekvenci 866 MHz. Námi testované provedení s označením X24 bylo osazeno mobilním procesorem Intel Pentium III-M 1133. Použitý procesor stejně jako všechny ostatní z rodiny momentálně vyráběných mobilních procesorů Intel Pentium obsahuje technologii pro úsporu energie zvanou SpeedStep, která šetří energii především díky automatickému přepínání frekvencí procesoru podle potřeb spuštěných aplikací. Nižší frekvence znamená také menší zahřívání a tím pádem také méně časté spouštění i tak tichého větráčku chladiče procesoru. To vše umožnilo testovanému notebooku s integrovanou Li-Ion baterií pracovat v našem standardním* testu zatížení celé 3 hodiny a 6 minut. Stejně jako procesor tak i instalovaná paměť 256 MB a pevný disk 30GB poskytují tomuto subnotebooku více než dostatek výkonu k dnes nejběžnějším úkonům nejen na cestách, ale i v kanceláři.

Protože ThinkPad X jsou ultrapřenosné notebooky, nenajdete v nich zabudovány ani optické ani disketové mechaniky. K rozšíření o jmenované datové mechaniky je třeba připojit rozšiřující dokovací stanici, která obsahuje integrovanou FDD mechaniku a jeden UltraBay slot kam lze připojit libovolnou optickou mechaniku či další datová zařízení. Dokovací stanice, která se k notebooku připojuje zespodu a zvětšuje celkovou šířku cca na dvojnásobek obsahuje také 1s, 1p a 1x PS2 port. Po stranách dokovací stanice jsou umístěny i dva stereo reproduktory, protože samotný notebook z prostorových důvodů obsahuje reproduktor jen jeden. Dokovací stanici by neuškodil druhý konektor pro externí monitor a připojení k lokální počítačové síti pro rychlejší napojení v kanceláři kde dokovací stanice zůstává nejčastěji jako základna. V dokovací stanici tedy trvale může být připojeno napájení, tiskárna a externí klávesnice s myší. Externí monitor a LAN se připojuje přímo do notebooku. Připojování do lokální sítě kabelem se lze vyhnout je-li k dispozici WiFi přístupový bod neboť X24, jak již bylo zmíněno, obsahuje WiFi síťový adapter. Mezi další standardní rozhraní, která notebook obsahuje patří 2x USB, IrDA, 1x PCMCIA a samozřejmě také faxmodem. Na čele víka notebooku je navíc zabudován takzvaný UltraPort konektor, který je svým umístěním předurčen pro připojení příplatkové konferenční CCD kamery. Na boku notebooku naleznete také 1x CompactFalsh konektor určený zde především pro připojení IBM MicroDrive s kapacitou 1GB, ale i standardních paměťových CF karet používaných např. v digitálních fotoaparátech nebo PDA.

IBM ThinkPad X24 je pokračovatelem neustále zdokonalované řady X. Jeho hlavní předností jsou malé rozměry a hmotnost, které ho předurčují ke každodennímu přenášení všude tam kde je potřeba. Dostatečný výkon jak pro vedení agendy tak pro prezentace u klienta je chráněn proti poškození na cestách obalem ze slitiny Titanu. Tento značkový notebook samozřejmě nabízí také dostatečnou image pro svého majitele. Za všechny klady tohoto stroje je však třeba zaplatit náležitou cenu, která v současnosti v základu bez dokovací stanice začíná na sumě lehce přesahující 90 tisíc korun bez DPH.

+ mobilita, klávesnice
- cena

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium III-M 1133
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: FDD (dokovací stanice)
  • CD/DVD: DVD (dokovací stanice)
  • LCD: TFT 12,1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Radeon Mobility M6, 8MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, WiFi
  • Zvuková karta: AC-97, mono repro na notebooku, stereo epro na dokovací stanici
  • Polohovací zařízení: TrackPoint + rolovací tlačítko
  • Software: Win 2000 Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 2x audio, dokovací konektor, 1x CompactFlash, 1x UltraPort, dokovací stanice obsahuje: 1x PS2, 1x COM, 1x LPT, FDD a multibay pro optickou mechaniku
  • Rozměry: 28x22,5x3cm
  • Hmotnost (kg): 1.6
  • Cena v Kč bez DPH: 96.900,- bez dokovací stanice (v den uveřejnění recenze)
  • Délka záruky: 3 roky
Recenze

Diskuse