RECENZE: LEO EGO - hlavně díky baterii

9. 5. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky modelové řady s označením EGO patří do vyšší kategorie notebooků v ČR prodávaných pod značkou LEO. U dnešních notebooků již není výjimkou, že srdcem notebooku je procesor z poslední řady Mobile Intel Pentium III-M v tomto případě o frekvenci 1GHz podporovaný operační pamětí RAM o velikosti 256MB. Nejpyšnější může být EGO na své baterie.

LEO EGO - hlavně díky baterii

Pokud se řadíte mezi pravidelné čtenáře našeho e-zinu tak Vám následující recenze může připadat velmi povědomá. To je způsobeno tím, že LEO EGO je postaveno na stejném základě jako UMAX ActionBook 680T, který už byl u nás také recenzován i když v trochu jiné konfiguraci. Oba notebooky mají stejný vnitřek i možnosti rozšíření. Jediné čím se liší je barva a některé detaily vnějšího vzhledu.

Obal robustního notebooku LEO EGO je celý vyroben z tmavého plastu v odstínu šedohnědé až béžové barvy. Čelo notebooku je překryto vyměnitelným krytem v našem případě stejné barvy jako celý notebook (v krabici byl přibalen náhradní kryt). Půdorys víka notebooku je menší než spodní pracovní část, která pod zavřeným víkem vpředu malinko přesahuje. Seshora na víku zavřeného notebooku jsou vidět 3 diody pro indikaci zapnutí, dobíjení baterie a dioda pro oznámení o nové poště. Pro ovládání "poštovní" diody je přiložena malá programová utilita Auto Mail Checker, která by měla kontrolovat zda-li se v POP3 schránce objevila nová zpráva. V anglickém manuálu jsou jen velmi strohé informace o nastavení této utility a prográmek se nepodařilo zprovoznit což je s největší pravděpodobností důsledek také toho, že se jedná o verzi 0.4b Demo Only.

Hlavní pracovní část začíná na spodní části vnitřní strany víka s displejem kde jsou opět vidět 3 již zmíněné diody z vnější strany. Samotný TFT displej má velikost 14" a rozlišení 1024x768 bodů. Zobrazení grafiky zajišťuje na sběrnici 4xAGP umístěná karta ATI Mobility Radeon s čipem M6 a video pamětí 32 MB. Radeon zajišťuje dostatek výkonu jak pro klasické kancelářské aplikace tak pro náročnější multimedia a 3D grafiku.

Nad klávesnicí jsou po stranách umístěny 2 stereo reproduktory. Mezi reproduktory zleva jsou 3 definovatelná tlačítka rychlého stratu programů z nichž první 2 jsou standardně přednastavená na e-mail a internet prohlížeč. Dále jsou 4 indikačních diody pro HD, Num, Caps a Scroll Lock. Posledním ovládacím prvkem nad klávesnicí je hlavní spínač napájení notebooku. Klávesnice obsahuje 87 kláves čili v podstatě také všechny funkční, ale jejich rozložení je netradiční a je třeba si na něj zvykat pokud často přecházíte mezi klasickou klávesnicí a notebookem. Klávesa Fn je zde tedy hlavně pro ovládání jasu, zvuku atp. Klávesy jsou vyrobeny z tmavého, ale průhledného plastu což dává notebooku zajímavý vzhled. Zajímavé by bylo pokud by zde byla možnost jejich podsvícení pro práci ve tmě, ale to výrobce do notebooku nezakomponoval čili jde zřejmě jen o čistě estetický prvek. Pod klávesnicí je tradičně umístěn TouchPad se dvěma tlačítky myši a jedním rolovacím tlačítkem.

Dodávaným operačním systémem je česká mutace Windows XP Professional verze 2002, kterému procesor Mobile Intel Pentium III-M 1GHz spolu s pamětí 256MB uděluje dostatečnou razanci pro výpočetní úkony. Technologie SpeedStep, která je součástí procesoru přispívá k nižší spotřebě baterie. Procesor se méně zahřívá a tak trochu hrubší hučení větráčku bylo slyšet jen zřídka kdy. Li-Ion baterie je umístěna pod již zmíněným krytem na čele notebooku, ale protože tento kryt není určen pro časté odnímání je také nesnadné vyměnit vybitou baterii. Znovu nabití baterie se zdá být jednodušším úkonem než její výměna ovšem pokud právě máte kde ji dobít. Baterie má naštěstí dobrý výkon takže by nemělo být tak často zapotřebí ji vyměnit či dobíjet. Při testu průměrného zatížení vydržel notebook napájený z baterie pracovat přesně 4 hodiny a 20 minut což je v dnešní době spíše nadprůměrný výkon v této a někdy i vyšší cenové kategorii.

Výbava notebooku je poměrně komfortní. Mimo dnes již málo používaného sériového portu jsou zde snad všechna důležitá rozhraní běžně dostupná na noteboocích a ještě něco navíc. Nadstandardně má na sobě LEO umístěno 4x USB, konektor Sony Memory Stick a Panasonic SD Card. Pro připojení do sítě je vedle LAN 10/100 přístupné přes TP také možnost rozšíření o integrovanou WireLess (bezdrátovou) LAN standardu 802.11b o rychlosti 11Mbps. Volitelně lze integrovat i bezdrátovou technologii Bluetooth. Zřídka kdy se stalo, že po spuštění notebooku nefungovala zvuková karta, a protože se to stalo i u dříve testovaného dvojčete UMAX, lze usuzovat, že se jedná o nějakou chybku součinnosti HW a ovladačů Win XP. Po restartování zvuk opět začal fungovat a pak už k problémům nedocházelo. K příjemné doplňkové výbavě notebooku patří i brašna, která je standardně zahrnuta v ceně.

LEO EGO je dobře vybavený notebook s dlouhou výdrží baterie. Komu výbava nestačí má možnost rozšíření. Výpočetní i grafický výkon je na vysoké úrovni a zvládá i náročnější grafické operace. Hlavním argumentem při cenovém srovnání s konkurencí podobných základních parametrů (CPU, RAM, HD) je nadstandardní výbava komunikačních rozhraní.

+ baterie
- rozměry

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile Pentium III-M 1000
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: CD
  • LCD: TFT 14,1
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Mobility Radeon M6-P 32MB DDR
  • Modem: Interní Faxmodem 56k (nehomologovaný)
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: Audio systém včetně stereo repro a mikrofonu
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Home CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 1xP, 4xUSB, Infra port, PS/2, Tv_out, 1x IEEE 1394, PCMCIA slot (1xtyp III,ZV), 1xSony Memory Stick, 1xPanasonic SD Card
  • Rozměry: 312 x 273 x 37,2 mm
  • Hmotnost (kg): 3,5
  • Cena v Kč bez DPH: 55.990,-
  • Délka záruky: 1 rok
Recenze

Diskuse