RECENZE: Toshiba Satellite 1800 - dobrý základ

17. 7. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Tento model je v současnosti základním kamenem nabídky notebooků Toshiba na českém trhu. Jedná se o all-in-one notebook se vším co je potřeba k práci. Výkon je dostačující pro běžný kancelářský SW a práci s internetem. Součástí dodávky je několik více i méně zajímavých programů a prográmků.

Toshiba Satellite 1800 - dobrý základ

Barevný design notebooku vyrobeného z plastu je řešen ve dvou odstínech šedé z nichž převažuje ta tmavší. Světle šedá je použita kolem touchpadu a jako lem na vrchní straně víka kde je také impozantní prolis nápisu TOSHIBA. Celý vzhled notebooku působí pěkně a profesionálně.

Ve víku notebooku se skrývá 14.1" TFT displej s rozlišením 1024x768. Grafická karta Trident CyberBlade XP Ai1 je navržena především pro běžnou práci s kancelářským softwarem a internetem. Uspokojivě si lze užít i nenáročná multimedia. Základny 3D grafiky lze zobrazit spíše v nižším rozlišení s 16bit barevnou hloubkou, ale s plnou 3D grafikou počítat rozhodně nelze. Obraz v nižším rozlišení nezasahuje až k okraji, ale má kolem sebe černý pruh o šířce cca 4mm i při nastavení roztažení obrazu přes celý displej. Za pochvalu stojí kvalita přehrávání DVD video filmů, která je i v rychlých akčních scénkách plynulá bez rozmazávání postav létajících vzduchem ;). Grafická karta používá 16MB z operační paměti RAM.

Hlavní pracovní plocha začíná na úpatí displeje hlavním napájecím tlačítkem a trojicí tlačítek pro rychlý start programů či dokumentů s možností vlastního přednastavení. 86 kláves je barevně rozděleno na světlejší se znaky a tmavší s funkcemi. Všechny funkční klávesy (Home, End atp.) jsou dostupné samostatně bez nutnosti použití klávesy Fn, která je zde pouze pro doplňkové funkce notebooku jako je nastavení režimu spotřeby, hlasitosti atp. Rozložení funkčních kláves je ve srovnání s klasickou klávesnicí netradiční jako u většiny notebooků a je třeba si na něj zvyknout. Netradiční je zde i uložení dvou Win kláves Start a Setup, které jsou umístěny v pravém horním rohu. Všechny základní popisku kláves včetně českých znaků jsou bílé a dobře kontrastují s barvou kláves. Znaky funkcí dostupných přes klávesu Fn jsou o něco tmavší což v zásadě nevadí, ale na světle se lesknou takže nejsou dobře rozeznatelné. Na fotografiích notebooku nejsou vidět české znaky, protože jsou přiloženy v malé krabičce a je třeba po zakoupení notebooku provést jejich výměnu za pomoci přiloženého jednoduchého nástroje. Výměna znaků vyžaduje jistou zručnost a pro některé uživatele bude lepší pokud tuto jednorázovou činnost přenechají svému prodejci. Pod klávesnicí je touchpad umístěn excentricky doleva pro lepší ergonomii práce. Touchpad má dvě tlačítka myši. Funkce rolovacího tlačítka, které zde není, jsou v internetovém prohlížeči přiřazeny kurzorovým šipkám nahoru a dolů. Spodní část notebooku je malinko větší než víko aby bylo umožněno ovládání multimediálního panelu i při zavřeném víku s displejem.Multimediální panel je umístěn spolu se dvěma stereo reproduktory a sadou indikačních diod na začátku pracovní plochy pod touchpadem. Slouží k ovládání DVD i audio CD. Hudbu lze díky sadě ovládacích prvků poslouchat i při vypnutém počítači.

Instalovaným procesorem je desktopový Intel Celeron 1.1GHz. Výkon procesoru lze nastavit do čtyřech poloh odstupňovaných po 25%. Nastavení výkonu na nejnižší stupeň se znatelně projeví na rychlosti práce, která je však stále dostačující například pro psaní dokumentů. Hlavním přínosem nastavení na nejnižší výkon je možnost delší práce na baterie, která takto v našem standardním testu* vydržela pracovat až 3 hodiny a 21 minut. Nastavení výkonu procesoru i všechny ostatní funkce běžně dostupné přes prostředí BIOSu se provádí přímo v prostředí Windows. Použitelná operační paměť 256MB je ochuzena o 16MB vyhrazených pro grafiku, ale i tak je jí dostatek pro práci i s více dokumenty najednou. Toshiba Satellite 1800 se v současnosti prodává ve dvou variantách s doplňkovým označením 412 a 712. Obě varianty se liší pouze v integrované optické mechanice kde v první variantě je DVD a v druhé lepší je instalováno combo zařízení DVD+CD-RW umožňující pohotové zálohování dat.

Dodávaným operačním systémem jsou Windows XP Home CZ. K notebooku je dodávána také pestrá škála doprovodných programů z dílny Microsoft z nichž zřejmě nejdůležitějším je Word 2002. Škoda jen, že se jedná o anglickou verzi. Celá sada Microsoft programů o velikost 2.6GB je obsažena na jediném nosiči díky použití DVD-ROM technologie. Notebook je vybaven také několika programovými pomůckami přímo od Toshiby pro snazší HW nastavení notebooku.

Toshiba Satellite 1800 je notebook určený pro uživatele nenáročné na výkon. Svým vybavením se však výkonově lepším konkurentům nejen vyrovná, ale některé i předčí. Nenabízí mnoho grafického výkonu pro 3D multimedia, ale DVD video s ním přehrajete velmi dobře. Nejvíce práce odvede v kanceláři či doma, ale i na cestách a u klienta.

+ řízení spotřeby energie
- 3D grafický výkon

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite 1800-712
  • Instalovaný procesor: Intel Celeron 1.1GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Trident CyberBlade XP Ai1, 16MB (sdílená RAM)
  • Modem: Interní Faxmodem 56k (homologovaný)
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: 16-bit SBPro kompatibilní, integrované reproduktory, zvukový systém Toshiba Bass Edhanced Sound System
  • Polohovací zařízení: TouchPad
  • Software: Win XP Home CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x video out, 2x audio
  • Rozměry: 317× 279,5× 39 mm
  • Hmotnost (kg): 3,17
  • Cena v Kč bez DPH: 44.990,- (39.990,- s DVD mechanikou - model 1800-412)
  • Délka záruky: 1 rok mezinárodní, možno prodloužit na tři roky
Recenze

Diskuse