RECENZE: UMAX ActionBook 720T - úspora energie s desktopovým Pentiem 4

4. 7. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nejnovější přírůstek nesoucí značku UMAX je prodáván pod označením 620T se 14.1" respektive 720T s 15" TFT displejem. Notebook je osazován desktopovým procesorem Intel Pentium 4, ale i přesto s ním lze souvisle pracovat přes 2 hodiny. Robustní konstrukce v sobě skrývá základní rozhraní i optickou mechaniku.

UMAX ActionBook 720T - úspora energie s desktopovým Pentiem 4

Model 720T obsahuje několik designérských prvků společných pro celou modelovou řadu současné nabídky all-in-one notebooků UMAX. První podobnost začíná na vnější straně víka kde jsou umístěny 3 diody viditelné i zevnitř a indikující zapnutí/napájení adaptérem, dobíjení baterie a novou poštu v POP3 schránce. Celé tělo notebooku je vyrobeno z plastu kde jsou tradičně použity barvy kombinující šedo-stříbrnou a modrou.

Víko v sobě skrývá dvě varianty TFT displeje se shodným rozlišením 1024x768 bodů. První varianta v ceníku nabízená pod označením 620T obsahuje 14.1" displej a druhá varianta 15" displej. V obou případech je však na vnitřní straně notebooku uvedeno označení D620S. Grafická karta je osazena chipem SIS 650, kterému lze v BIOSU přiřadit 16, 32 nebo 64 MB z operační paměti RAM. I když se nejedná o špičku současné technologické nabídky grafických karet pro mobilní počítače, dosahoval notebook v testované konfiguraci velmi uspokojivých výsledků i v náročnější 3D grafice až do plného rozlišení displeje. V plném rozlišení v celoobrazovkovém režimu lze i uspokojivě sledovat DVD-video filmy jen s občasným rozmáznutím v rychlých akčních scénách což je ale běžným neduhem většiny notebooků.

Další podobnosti z řady UMAX nabízí pracovní plocha notebooku, která začíná nad klávesnicí kde jsou umístěny 2 stereo reproduktory, 3 definovatelná tlačítka pro rychlé spuštění programů nebo dokumentů, indikační dioda práce disku, 3 indikační diody nastavení klávesnice a tlačítko hlavního vypínače notebooku. Klávesnice obsahuje 86 kláves takže všechny podstatné funkce jsou dostupné bez nutnosti použití klávesy Fn nicméně rozložení je jiné než na klasické klávesnici takže je třeba si na něj chvilku zvykat. Popisky kláves včetně české diakritiky jsou bílé a dobře kontrastují s klávesami z tmavého lehce průhledného plastu. Popisky pro funkce dostupné přes klávesu Fn jsou tmavě žluté. Pod klávesnicí je pro ergonomičtější použití excentricky více doleva umístěn TouchPad s dvojicí tlačítek myši a jedním rolovacím tlačítkem.

Instalované procesory nabízené v základní výbavě jsou desktopová Pentia 4 1.8GHz pro 620T a 2GHz pro 720T. Podle údajů výrobce lze rozšířit až na 2.4GHz. Především pro delší výdrž baterie je v BIOSu obsažena funkce CPU THROTTLE což lze volně přeložit jako přiškrcení procesoru. Nastavitelné jsou hodnoty 25%, 37.5% a 50%, které však neudávají nastavený výkon procesoru, ale hodnotu o kterou se výkon automaticky sníží při napájení z baterie. Čili nastavíte-li např. hodnotu 25% tak běží procesor na 75% výkonu. Při našem standardním testu zatížení baterie* s procesorem o taktu 2GHz nastaveném na 50% výkonu byl naměřen čas 2 hodiny a 25minut což je dokonce hodnota malinko lepší než u modelu 950T s mobilním procesorem Pentium 4 1.7GHz. Možné důvody pro lepší výsledky modelu s desktopovým procesorem se nabízejí 2. Prvním důvodem může být rozdílná kapacita baterie a druhým zřejmě pravděpodobnějším důvodem je fakt, že utlumený desktopový procesor jede na nižší výkon neustále kdežto mobilní procesor variabilně výkon zvyšuje dle potřeby aplikací. Utlumený výkon desktopového procesoru téměř nepoznáte při běžné práci s tzv. kancelářským softwarem, ale výpočetně náročnější aplikace a multimedia jsou znatelně pomalejší i přesto, že základní paměť u všech konfigurací je 256MB. Chlazení procesoru zajišťují dva velké větráčky a při jejich současném spuštění je notebook poměrně hlučný. Běží-li procesor na poloviční výkon není potřeba větráčky spouštět příliš často.

Notebook obsahuje všechna dnes důležitá rozhraní viz tabulka níže. Optickou mechaniku lze snadno zaměnit díky modulárnímu doku, který se liší od ostatních notebooků jen tím, že je zajištěn šroubkem. V testované verzi byla obsažena mechanika DVD, ale pořídit lze jak levnější CD tak dražší combo DVD+CD-RW. V ceně notebooku je zahrnuta také brašna, která do hlavní čísti pojme notebook a do kapsy na čele naskládáte pohodlně napájecí zdroj a nějaké drobnosti, ale na nic dalšího již místa nezbývá. Dodávaným operačním systémem je Windows XP Home. Na notebook je poskytována záruka 2 roky což dává znatelně najevo také velká červená nálepka vedle touchpadu.

UMAX ActionBook 620T a 720T je určen pro uživatele náročné především na výpočetní výkon, ale uspokojivá je v daném rozlišení displeje i grafická karta s chipem SIS 650 a nastavitelnou sdílenou pamětí RAM. Notebook je především díky svým rozměrům a hmotnosti 3.2 kg předurčen spíše pro práci v kanceláři s možností občasných přenosu domů či k prezentaci než pro časté přenášení z místa na místo a už vůbec ne pro každodenní práci v terénu. Je-li však třeba dokáže díky možnosti utlumení výkonu CPU relativně dlouho pracovat i na baterie.

+ CPU THROTTLE
- hlučné chlazení CPU

Technická data

  • Instalovaný procesor : Intel Pentium 4 2GHz
  • RAM (MB) : 256
  • HDD (GB) : 30
  • Disketová jednotka : příplatek (1.44MB externí USB)
  • CD/DVD : DVD
  • LCD : TFT 15"
  • LCD rozlišení : 1024x768
  • Video : SIS 650, sdílená až 64 MB, 4xAGP, 3D podpora, Dual Wiew
  • Modem: 56k
  • LAN : 10/100
  • Zvuková karta : AC '97, 2x repro (stereo)
  • Polohovací zařízení : TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software : Win XP Home CZ
  • Baterie : Li-Ion
  • Rozhraní : 3x USB, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, 1x S/PDIF
  • Rozměry : 331 x 280 x 44 mm
  • Hmotnost (kg) : 3,2
  • Cena v Kč bez DPH : 59.990,-
  • Délka záruky : 2 roky
Recenze

Diskuse