RECENZE: UMAX ActionBook 830T - mobilní internet s GPRS

24. 4. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nejnovějším přírůstkem do rodiny notebooků UMAX je mininotebook UMAX ActionBook 830T. Jeho hlavní nadstandardní devizou je integrovaný mobilní telefon s technologií GPRS. K dalším přednostem patří malé rozměry a hmotnost.

UMAX ActionBook 830T - mobilní internet s GPRS

Převážná část obalu notebooku je černá. Boční strany, vnitřní strana víka a pracovní plocha nad klávesnicí jsou stříbrné. Až na spodní černou část, která je z kovu, je celý kryt notebooku vyroben z plastu. Na vnější straně jako první upoutá výrazně vystouplá anténa integrovaného mobilního telefonu, kterou lze i vysunout. Většina komunikačních rozhraní po obvodu notebooku je zakryta pod víčky, která dávají notebooku uhlazenější vzhled. Celkový design na první pohled působí elegantně.

TFT displej o velikosti 12.1" disponuje rozlišením 1024x768. Díky takovému rozlišení, na menší ploše než je obvyklé, působí grafika jemnějším dojmem než u běžných notebooků. Grafiku zprostředkovává integrovaný chip Intel 830M, který používá část operační paměti RAM. V BIOSu se ukazuje jako velikost videopaměti 8MB bez možnosti další volby, ale paměť je zřejmě automaticky alokována dle potřeby běžící aplikace což je pro tento chip typické. S automatickou alokací videopaměti je spojena bohužel další typická vlastnost pro tento chip a to je občasné selhání při alokaci paměti pro některá 3D multimedia běžící v samostatném obrazovkovém režimu. Při běžné práci s kancelářským SW a internetem je vše bezproblémové. Běžící 3D multimedia jsou plynulá i v režimu plného rozlišení.

Na vnitřní straně pod displejem je sada 5-ti indikačních diod. Na hlavní pracovní ploše nad klávesnicí je vlevo integrovaný mikrofon a vpravo hlavní spínací tlačítko notebooku, kterým lze notebook zapnou i vypnout. Klávesnice obsahuje 83 kláves s rozložením uzpůsobeným velikosti notebooku, proto je třeba si zvyknout na jiné rozmístění funkcí z nichž některé důležité jako Home a End jsou dostupné přes klávesu Fn. K běžným Win funkčním tlačítkům Start a Setup bylo u tohoto notebooku přidáno třetí tlačítko s obrázkem počítače pro spuštění nabídky "Tento počítač" odkud jsou běžně dostupná datová média. České popisky kláves na obrázku nehledejte, protože testovaný notebook je "jen" vzorek, ale notebooky určené k prodeji, podle výrobce, české znaky obsahovat budou. TouchPad umístěný klasicky horizontálně uprostřed pod klávesnicí má pod sebou dvojici tlačítek myši s rolovacím tlačítkem a nad sebou trojici definovatelných tlačítek pro rychlý start vybraných programů. Vedle TouchPadu jsou dva reproduktory. Na přední hraně notebooku, viditelné při zavřeném i otevřeném víku, jsou tři indikační diody z nichž první bliká při správné funkci mobilu, druhá svítí při zapnutém notebooku a třetí indikuje dobíjení baterie.

Díky integrovanému mobilu SIEMENS MC35 s technologií GPRS je možno notebook kdykoliv a v podstatě i kdekoliv připojit do sítě internet. Hlavní výhodou GPRS je účtování pouze nákladů za přenesená data bez ohledu na dobu připojení. GPRS dnes nabízejí všichni tři čeští operátoři mobilních sítí. Nám se podařilo otestovat připojení do sítě OSKAR a Eurotel. V obou případech počítač hlásil přenosovou rychlost 57,6 kbps, ale reálně naměřená rychlost přenosu dat se v závislosti na kvalitě signálu pohybovala v rozmezí 4-5kB/s čili 32-40kbps. Podle slov zástupce společnosti UMAX jsou výkony dosažené u Paegasu obdobné. Integrovaný mobil lze samozřejmě používat i pro ostatní funkce, nabízené běžným mobilem, především tedy hlasová komunikace a příjem a odesílání SMS zpráv. Hlasové služby jsou přístupné pomocí přiloženého sluchátka s mikrofonem připojitelného do speciálního konektoru na levém boku notebooku. Ačkoliv by se to zdálo býti logickým, není možno k telefonování použít integrovaný mikrofon a reproduktory notebooku což je škoda. Všechny funkce mobilu jsou ovládány přiloženým programem, který nejenže graficky znázorňuje mobil na obrazovce notebooku, ale především skýtá ve srovnání s klasickým mobilem mnohem vyšší komfort správy kontaktů a odesílání SMS čí e-mailových zpráv. Snad jedinou nevýhodou integrovaného mobilu je jeho závislost na nesrovnatelně nižší pracovní či spíše pohotovostní době baterie notebooku. Z toho plyne logická otázka k čemu vlastně integrovaný mobil je, když se k notebooku, pro mobilní připojení na internet, dá připojit i mobil klasický. Pomineme-li možnost, že klasický mobil, který vlastníte, nemá technologii GPRS, je hlavním důvodem, proč si vedle běžného mobilu pořídit notebook s integrovaným mobilem, prostá odpověď. Dva mobily dávají možnost současně v jednu chvíli telefonovat a být připojen na internet což je v mnoha případech neocenitelnou výhodou. Je to podobný problém, který ve světě pevných telefonů řeší dvě klasické linky či ISDN.

Notebook je osazen nejnovějším mobilním procesorem Intel Mobile Pentium III-M 1GHz s automaticky proměnnou frekvencí podle aktuálních potřeb běžících aplikací díky čemuž procesor spotřebuje méně energie, méně se zahřívá, notebook méně často spouští větráček chladiče a to vše má za následek delší výdrž baterie, která v testu vydržela pracovat necelé 3 hodiny přesněji řečeno 2 hodiny a 44 minut při běžném zatížení (bez použití GPRS). Spolu s procesorem zajišťuje dostatek výkonu i 256MB RAM respektive 256 bez 8 a více paměti alokované pro grafický chip. Pevný disk o velikosti 20GB poskytuje dost místa i pro uložení fotek či videa z digitálních zařízení pro zpracování obrazu. Protože se jedná o mininotebook nenaleznete v něm integrovánu optickou ani FDD mechaniku. Datové mechaniky pro výměnná média jsou integrovány v jednom externím modulu, který se připojuje k notebooku jedním kabelem sloužícím jak k přenosu dat tak k napájení modulu energií. Standardně je k notebooku dodáván modul s FDD a CD mechanikou. Doplatit lze i za DVD nebo combo DVD+CD-RW mechaniku což bylo součástí testované sestavy. Přehrávání DVD video probíhá plynule i v celoobrazovkovém módu kdy jen oko zaměřené na detail občas postřehne malé rozmazání pohybujících se objektů při rychlých akčních scénách. Externí modul mechanik lze za přispění obslužného programu snadno připojit či odpojit i při zapnutém notebooku. Mezi další datová rozhraní patří 3x audio, 1x IrDa, 2x USB, integrovaný modem + LAN 10/100, FireWire pro potřebu rychlých přenosů velkých objemů dat například z DV kamery, PCMCI 1x typ III. Pro ochranu před krádeží na statickém pracovišti je otvor pro Kensingtonský zámek. Pro snadné přenášení notebooku je v ceně zahrnuta brašna s prostorem pro notebook a kapsou pro příslušenství.

UMAX ActionBook 830T vedle GPRS nabízí především malé rozměry tedy patří do třídy mininotebooků, která zajišťuje maximální mobilitu a snadnost uložení pro přepravu bez větších nároků na prostor. Technologie GPRS, která je jeho nedílnou součástí díky integrovanému mobilnímu telefonu, zajišťuje možnost přenosu dat a připojení k internetu v téměř každé civilizované části světa. Testovaná konfigurace poskytuje dostatečný výpočetní i grafický 3D výkon i pro náročnější multimedia. Nejnižší konfigurace v sestavě Celeron 1066, 128RAM, 20HD, CD, GPRS je v současnosti dostupná za 69.990,-Kč bez DPH.

+ mobilita
- klávesnice

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile Intel Pentium III-M 1000
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: 1.44 MB externí
  • CD/DVD: DVD+CD-RW externí
  • LCD: TFT 12.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 830 MG, sdílená videopamě
  • Modem: 56k, GSM/GPRS
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: stereo Audio systém včetně stereo reproduktorů a mikrofonu
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Home CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, PS2, IrDa, VGA, 3x audio, konektor pro audio mobilu, FireWire (IEE 1394), PCMCIA 1x typ III, rozšiřující port pro FDD+(CD, DVD nebo DVD+CD-RW)
  • Rozměry: 274 x 230 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 1,9
  • Cena v Kč bez DPH: 99.990,- Kč
  • Délka záruky: 2 roky
Recenze

Diskuse