RECENZE: Acer TravelMate 427LC - desktop v přenosném balení

22. 1. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michael Novák

Nedávno uvedla společnost Acer na český a slovenský trh nejnovější model TravelMate 427LC z řady TravelMate 420. Tyto mobilní počítače jsou svým řešením určeny pro soukromé podnikatele i pracovníky malých, středních a velkých společností, kteří potřebují mobilní náhradu stolního počítače. Proto jsou osazeny desktopovými procesory Intel jež dávají při vysokém výkonu možnost nižší pořizovací ceny než procesoty mobilní.

Acer TravelMate 427LC - desktop v přenosném balení

Nadupaná krabička

Testovaný počítač je poháněn desktopovým procesorem Intel Pentium 4 s taktovací frekvencí 2,5 GHz. V nabídce modelové řady 420 je také P4 2GHz a Celeron o stejné frekvenci. Ve spojení s čipovou sadou Intel 845MP tak dosahuje notebook výkonu srovnatelného se stolními pracovními stanicemi. Systém chlazení notebooku podle údajů snižuje jeho hlučnost až o 50% proti konkurenčním notebookům. Subjektivně lze říci, že ve srovnání s jinými notebooky kde je rovněž osazen desktopový procesor je tento Acer tišší. Jiné je to ve srovnání s notebooky kde je osazen mobilní procesor. Notebook s desktopovým CPU je hlučnější především proto, že procesor díky absenci technologie SpeedStep prostě více topí a tak větráčky běží více méně stále i když i při menším zatížení jsou otáčky nižší.

V testu jsme měli stroj vybavený 512 MB DDR SDRAM (rozšiřitelných až na 1024MB), což postačí i velmi náročným grafickým aplikacím. Při cenovém trendu zlevňování pamětí bude možné zanedlouho možnost rozšíření využít za celkem rozumnou cenu.

Na první pohled jistě zaujme každého i velký 15" TFT displej s rozlišením 1024x768 bodů. Jako zobrazovací adaptér byla použita grafická karta společnosti ATI - Radeon 7500 s 32 MB DDR VRAM, která bez problémů zvládá jak běžné pracovní zatížení tak náročnější 3D multimedia. Přehrávání filmů z DVD-video disků je plynulé a bez zadrhávání v rychlých akčních scénách.

Notebook je vybaven kombinovanou 8x/8x/4x/24x DVD/CD-RW mechanikou, pevným diskem U-ATA 100 s kapacitou 40GB. Volitelně lze vybavit základní balení externí disketovou mechanikou připojitelnou na USB port.

Co se konektivity týká, chybí asi jen Bluetooth modul, který lze opatřit buď jako SD nebo PCMCIA kartu. Acer lze napojit na klasický metalický etherner 10/100 Mbps nebo pomocí 56k analogového modemu připojit k internetu přes telefonní linku. Za příplatek lze pořídit také integrovanou WiFi bezdrátovou síť standardu 802.11b. Je škoda, že chybí Bluetooth, který by jistě nebyl tak významnou položkou, která by o moc zvedla cenu přístroje.

Vzhled

Barevně odpovídá nový Acer posledním módním trendům, které prosazují matné kovové barvy. Víko displeje je světle šedé a zbytek notebooku je v tmavě šedém plastu. Klávesnice je lemována tmavou linkou, klávesy jsou o něco málo světlejší.

Klávesnice notebooku je velmi příjemná. Její rozložení je mírně do oblouku a zdvih kláves je příjemně nízký, takže stačí minimální úsilí na stisk kláves. Díky tomu lze velmi rychle a pohodlně psát. Při přechodu z jiné klávesnice si ale musíte chvilku zvykat.

U kloubu mezi displejem a klávesnicí je umístěno tlačítko pro vypnutí/zapnutí notebooku a 4 programovatelné klávesy. První dvě (P1 a P2) lze nastavit libovolně dle vašeho přání, další dvě jsou primárně určeny pro e-mail a web prohlížeč, ale lze je samozřejmě předvolit na jiné programy. Pak ale nebudou odpovídat ikonky, které jsou na nich vytištěny.

Ovládání myši je realizováno pomocí touchpadu, který je umístěn mírně nalevo. Tím je porušena rozměrová symetrie, ale naopak dodržena optická symetrie, jelikož je touchpad umístěn přímo pod mezerníkem, který je rovněž posunut mimo střed notebooku. Při práci jsem si toho všiml až po delší době seznamování s notebookem. Toto umístění touchpadu má mimo estetického přínosu také význam pro ergonomii práce. Součástí touchpadu je i rolovací tlačítko pro pohyb do čtyř směrů v internetovém prohlížeči a dokumentech.

Přímo před klouby displeje jsou umístěny i reproduktory, které se sice nehodí pro domácí kino, ale pro běžnou práci a prezentaci plně vyhovují.

Rozšiřující sloty/porty

427LC má integrovanou zvuková kartu Realtek ALC202 AC'97 a DVD mechaniku, kterou je možno ovládat pomocí tlačítek na přední straně notebooku (tzv. Audio DJ) i v případě, že je přístroj vypnutý. Na přední straně notebooku je kromě ovládacích tlačítek umístěna i šachta s kombinovanou 8x/8x/4x/24x DVD/CD-RW mechanikou, která se vysouvá směrem k vám a je vyměnitelná za chodu. V pravém rohu přední strany nalezneme rovněž IrDA port a tlačítko zapnutí/vypnutí bezdrátové sítě WiFi.

Pravý bok notebooku obsahuje 3 porty USB, přičemž mezi prvním a druhým portem jsou umístěny audio jacky pro mikrofon a výstup na sluchátka. Další konektor po USB je zdířka pro telefonní kabel do modemu, následuje IEEE1394 (neboli firewire port).

Půjdeme-li dále po straně notebooku, narazíme na PCMCIA slot typu II, nad kterým jsou umístěny čtečky paměťových karet Memory Stisk (MS), Secure Digital (SD) a MultiMediaCard (MMC). První jmenovaný (MS) bych ovšem raději nahradil čtečkou CompactFlash karet, které jsou přeci jen rozšířenější, zatímco Memory Stisk vyhrazuje přístroj k použití povětšinou s komponentami Sony. Poslední port na pravém boku patří 10/100mbps ethernet adaptéru.

Levá strana zůstává až na mřížku ventilátoru a zdířku napájení prázdná.

Zadní strana je na porty rovněž poměrně chudá a obsahuje "pouze" výstup na externí monitor, tiskárnu a S-video výstup. Další porty jsou dostupné pouze v docking-station, která se připojí na poslední zbývající port na zadní straně.

Výdrž baterie

Systém řízení spotřeby podle výrobce umožňuje notebooku se standardním Li-Ion akumulátorem provoz na baterie až 2,5 hodiny. TravelMate je vybaven 6300mAh Li-Ion akumulátorem. Při našem standardním* testu zatížení vydržela baterie 1hod a 48min.

Dodávaný SW

Kromě bohatého HW vybavení je v dodávce velmi bohaté i SW vybavení. Po spuštění se spustí kompletní nastavení přeinstalovaného systému (Windows XP Professional - lze zvolit mezi anglickým nebo českým prostředím) a provede se i instalace a konfigurace Norton Anti-Virus, Adobe Acrobat Leader, NTI CD Maker (což je velmi pěkný software pro vypalování CD) a PowerDVD - přehrávač DVD titulů.

Pro koho je?

Někdo by možná čekal, že za notebook takových parametrů a kvalit bude muset zaplatit nehorázné peníze a tím je TM428LC odsouzen jen pro vyvolené. Není to až tak docela pravda. 427LC se dá pořídit bez 10 korun za 70 000 Kč bez DPH, což se dá ještě u takového kousku přenést přes srdce. Není to sice nijak málo, ale za výkon se dnes holt musí zaplatit. Při takové výbavě CPU a RAM by notebooku snad ještě slušelo větší rozlišení LCD, ale to by znamenalo další navýšení ceny. 427LC je vhodný především pro uživatele kladoucí velký důraz na výpočetní výkon na několika místech bez potřeby dlouhé práce na baterie.

+ ergonomická klávesnice, výkon, čtečky karet MS a SD/MMC
- chybí PS2, mohla být integrována CF čtečka

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 427LC
  • Instalovaný procesor: Pentium 4 2.5GHz
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: USB - příplatek
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Radeon 7500, 32 MB DDR VRAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: Realtek ALC202 AC’97 audio kodek
  • Polohovací zařízení: TouchPad, rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 3x USB, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, 1x SD/MMC, 1x Memory stick
  • Rozměry: 323 (š) x 265 (h) x 35 (v) mm
  • Hmotnost (kg): 2,99
  • Záruka: 2 roky
  • Cena bez DPH : 69.990,- (22.01.2003)
Recenze

Diskuse