RECENZE: Acer Aspire 1703SC - na půl cesty k PC

17. 7. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Snaha o přiblížení možností notebooků ke klasickému PC vede výrobce ke hledání nových řešení. V nabídce firmy Acer se ta objevila modelová řada notebooků Aspire 1700 s mimořádně velkým displejem, který má úhlopříčku 17 palců. Testovaná konfigurace Aspire 1703SC s procesorem P4 a velkou pamětí 512 MB RAM může svým výkonem i vybavením směle konkurovat stolnímu PC.

Acer Aspire 1703SC - na půl cesty k PC

Celý korpus přístroje je vyroben z plastu v kombinaci černé a tmavošedé barvy, pouze víko s logem Acer je v barvě stříbrné. Rozměry jsou vskutku úctyhodné: 348 x 320 x 55 mm a hmotnost celého zařízení je 7.1kg. Lze ji sice trochu snížit vyjmutím baterie (pro tyto účely je součástí dodávky záslepka), ale v porovnání s většinou ostatních notebooků na trhu je to opravdu hodně. Aspire 1700 však není určen ke každodennímu přenášení, mnohem spíše lze čekat jeho umístění v domácnostech, kde ve srovnání se stolním PC bude zabírat mnohem méně místa a v případě potřeby může své pracovní místo snadno a rychle zcela uvolnit.

Víko se otevírá dvěma aretačními pojistkami, je poměrně masivní a skrývá velký 17" displej (velikost zobrazovací plochy displeje je srovnatelná s obraovkou 19" klasického CRT monitoru) s rozlišením 1280 x 1024 pixelů. O grafiku se stará integrovaný chip SiS M650 se sdílenou videopamětí (její velikost lze nastavit v BIOSu, maximálně však 64 MB), ale vzhledem k neobvyklé velikosti displeje bychom mohli čekat i neobvyklý výkon, proto - dle mého názoru - není integrovaná grafika tím optimálním řešením. Přehrávání DVD videa při testování bylo sice plynulé, ale obraz se značně rozmazával. Stejně tak už při středně náročných 3D multimédiích výkon nestačil a obraz byl trhaný. Až při nejmenším možném rozlišení a minimálních detailech byl provoz uspokojivý. Ovšem pro uživatele, který by chtěl používat tento přístroj i pro náročnější herní zábavu, bude k dispozici konfigurace s kartou GeForce™ FX Go5600 s 64MB VRAM. Druhou stranou mince mutlimédií je zvuk a ten u Aspire 1703SC stojí za to. V čele notebooku jsou dva stereo reproduktory a na spodní straně ještě subwoofer a na kvalitě zvuku, ve srovnání s běžnými notebooky, to bylo opravdu poznat. Navíc pro rozšíření možností poslechu hudby je přístroj vybaven panelem Audio DJ, určeném pro přehrávání hudebních skladeb i při vypnutém notebooku. Skladby lze spouštět přímo z CD, ale také lze přehrávat formát mp3, a to jak z CD, tak i z harddisku - pouze musí být všechny takto přehrávané skladby uloženy ve vyhrazeném adresáři "MY MP3". K používání Audio DJ panelu mám však jednu výtku - vzhledem k šíři možností přehrávání skladeb je ovládání pouhými sedmi tlačítky poměrně komplikované a citelně chybí nějaký displej, na kterém by se zobrazovaly aktuálně volené skladby a další informace o MP3.

Pracovní plocha notebooku těží z mimořádné šíře korpusu, a tak na ní nacházíme nejen standardní klávesnici, ale navíc na pravé straně i klávesnici numerickou. Uživatel tak má k dispozici všechny 103 klávesy, stejně jako na PC. Netrpí tím ani rozměry kláves, jsou jen nepatrně užší než na běžném PC. Problematické je ale jejich rozmístění: především v oblasti kolem kurzorových šipek a klávesy Enter jsou dost směstnané a oproti ostatním znatelně zúžené. Nepochybně je jejich používání jen otázkou zvyku, za sebe ale mohu říci, že jsem měl dlouho potíže se strefováním na pravou klávesu Shift. Také je třeba přizpůsobit se neobvyklému umístění speciálních kláves: Ins, Del, PgUp a PgDn jsou v řadě nad numerickou klávesnicí a Home a End jsou přístupné až po stisku funkční klávesy Fn. Ta se nachází v dolní řadě jako druhá zleva vedle Ctrl.
Polohovacím zařízením je zde TouchPad umístěný pod mezerníkem asymetricky vlevo. K němu náleží dvě tlačítka myši a jedno čtyřsměrné rolovací. Nad klávesnicí se nachází tlačítko Power pro spuštění notebooku a dalších 5 tlačítek pro rychlý start aplikací, která najdeme téměř u všech modelů značky Acer. Tři z nich jsou již výrobcem přednastavena pro webbrowser, e-mailového klienta a pro zapnutí bezdrátové sítě (je-li v notebooku integrována), zbylá dvě si uživatel může definovat libovolně. Ještě výše nad nimi je pět diod pro indikaci čtení z disku, stavu baterie, Num, Caps a Scroll Lock. Další dvě důležité diody pro signalizaci zapnutého notebooku a aktivní bezdrátové sítě jsou v přední hraně víka notebooku. Posledními tlačítky, která na ploše najdeme, jsou ovladače již zmíněného Audio DJ panelu. Jsou úplně vepředu ve stříbrné liště nad hranou notebooku, která mírně přesahuje délku víka a lze je tak používat i při zaklopeném víku. K tomuto řešení je však možné mít menší výhradu - při používání TouchPadu může dojít k jejich nechtěnému stisknutí zápěstím.

Výkonnostně snese Aspire srovnání i s běžným stolním PC, se kterým má i mnohé součástky společné. V testované sestavě byl osazen desktopovým procesorem P4 s taktovací frekvencí 2,66 GHz (možno i 3,06 GHz) a pamětí 512 MB RAM, pro kterou jsou k dispozici dva běžné soDIMM sloty, a lze ji rozšířit až do 2 GB. Tato konfigurace se při provozu všech aplikací chovala velice dobře a bohatě dostačovala pro běžný kancelářský software a internet. Pro uložení dat je v základu k dispozici disk o kapacitě 80 GB a opět se jedná o komponentu převzatou z PC - běžný 3,5 palcový disk, který uživatele vyjde levněji než disk určený pro notebook se srovnatelnou kapacitou. Disky z běžných PC umožňují také dosažení větších datových kapacit, a tak Aspire 1700 nabízí i 120 GB. Dále je na levé straně korpusu integrovaná combo CD-RW/DVD mechanika a také 1,44 MB disketová mechanika.

Součástí notebooku je baterie s udanou kapacitou 6600 mAh, která při redakčním testu dodávala energii po dobu 2 hodin a 3 minut, což bylo příjemným překvapením, protože i výrobce udává jen 1,5 hodiny. Ve srovnání se špičkovými mobilními notebooky to není mnoho, ale jak již bylo řečeno, tak tento notebook není určen pro práci v terénu, ale spíše na stabilním místě v dosahu elektrické energie. V případě výměny baterie je třeba nejprve sejmout celý spodní kryt a pak ještě odšroubovat 5 šroubků, kterými je baterie upevněna. Vzhledem k celkovému pojetí notebooku lze baterii chápat spíše jako záložní zdroj pro případ výpadku rozvodu elektrické energie, což je vlastně vedle snazší přemístitelnosti další výhodou ve srovnání s klasickým PC. Chlazení nobtebooku obstarává ventilátor na spodní straně přístroje, který sice běžel neustále, ale zvuk měl kultivovaný, při běžné práci téměř neslyšitelný.

Vybavení porty je poměrně bohaté - najdeme zde paralelní i sériový port, výstup na externí monitor, 2 audiokonektory (pro mikrofon a sluchátka), zásuvky R-11 (modem) a R-45 (LAN), konektor PS/2, výstup S-video-out, 4 porty USB verze 2.0 a 2 porty FireWire (IEEE1394), z nichž jeden je velký 6-ti pinový a jeden malý 4-pinový (není tedy zapotřebí používat redukci), a také jeden slot pro PC Card.

Acer Aspire 1700 je zajímavý počin v oblasti výkonných notebooků s velkým displejem srovnatelných se stolním PC. Vzhledem k rozměrům a hmotnosti od něj nelze čekat mobilitu v pravém slova smyslu, přesto však jej lze přemisťovat mnohem snáze než PC, a tak si nepochybně najde místo tam, kde je třeba výkonného zařízení, které nezabere příliš místa. Doporučená koncová cena testované konfigurace je v současné době 44.990 Kč bez DPH. Varianta s rychlejším procesorem a větším diskem je o rovných 10 tisíc dražší. Těsně před uvedením recenze byla zveřejněna také cena konfigurace s výkonnější grafickou kartou, která začíná na necelých 53 tisících Kč.

Klady: veliký displej, Audio DJ panel
Zápory: diskutabilní uspořádání klávesnice, slabá grafika (u testované konfigurace)

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 1703SC
  • Instalovaný procesor: Pentium 4 2.66GHz
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 80
  • Disketová jednotka: interní 1.44MB
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 17"
  • LCD rozlišení: 1280x1024
  • Video: SiS M650 s integrovanou 64 MB VGA UMA RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: chip SiS 7012, stereorepro + subwoofer
  • Polohovací zařízení: TouchPad + čtyřsměrné tlačítko
  • Software: Win XP Home
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 6600 mAh / 2 hod 3 min
  • Porty: 4x USB 2.0, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 2x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 378 mm (š) x 320 mm (h) x 47-55 mm (v)
  • Hmotnost (kg): 7,1
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 44.990,- Kč bez DPH (17.07.2003)
Recenze

Diskuse