RECENZE: Acer Aspire 2000 - multimediální ´dělo´

27. 11. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Širokoúhlý displej, výkonná grafika i procesor, multimediální prvky a bezdrátová konektivita. To jsou hlavní vlastnosti, které charakterizují notebook Acer Aspire 2000. Cenově se řadí do vyšší střední třídy a hmotnost 3 kg mu nechává i přijatelnou volnost pohybu. Určen je multimediálně náročným uživatelům pro práci i zábavu.

Acer Aspire 2000 - multimediální ´dělo´

Designově je model 2000 úplně něco jiného než ostatní jeho sourozenci z řady Aspire. Počínaje u Aspire 1300 a 1600 s běžným designem přes Aspire 1700 s monstrózními rozměry se Aspire 2000 vybrousil do vzhledově příjemné variace na téma multimédia a funkčnost. Jeho rozměry 360 (š) x 273 (h) x 28-33,5 (v) mm a hmotnost 3 kg jsou na hranici dobré mobility. Aspire 2000 není určen pro každodenní práci v terénu na cestách, ale když je potřeba, tak není problém jej sbalit do brašny a odnést kamkoliv.

Stříbrné tvrzené víko je z vnější strany u spojujících kloubů lemováno černým pruhem. Stříbrnou nalezneme i zespodu kde je také malý subwoofer a otvor pro přívod chladicího vzduchu k procesoru. Spodní část notebooku je o něco větší než víko s displejem, a tak je i při zavřeném notebooku vidět čelní multimediální panel s monochromatickým displejem. Při pohledu zepředu jsou vidět 2 audiokonektory, čtečka paměťových karet 4in1 (SD, SM, MMC a MS) a dvě tlačítka pro ovládání Bluetooth a WiFi, která při aktivaci příslušného rozhraní svítí modře a oranžově. Na zadní straně jsou umístěny konektory S-Video OUT, VGA pro externí monitor, 3x USB 2.0, modem se sítí LAN 10/100, 1x LPT a 1x IEE1394 FireWire. Na pravém boku je Fast infrared port, Kensingtonský zámek a napájecí konektor. Na levém boku najdeme 1x PCMCIA typu II a pro PC notebooky neobvyklou "lízací" optickou mechaniku. "Lízací" proto, že pro vkládání optického média není třeba vysunout žádný "šuplíček", ale slouží k tomu štěrbina v těle notebooku, do které se médium zasune.

Otevřený notebook je na rozdíl od vnějšku, co do plochy, víceméně celý černý. Odlišné jsou ovládací prvky. Stříbrný je již zmíněný multimediální pruh pod klávesnicí, který je vybaven stavovým displejem a ovládacími tlačítky, která umožňují používat notebook i při vypnutém stavu (bez nutnosti spuštění Win XP). Aplikace Acer Arcade spustitelná prostřednictvím speciálního tlačítka nabízí rychlý a přehledný přístup k nejčastěji používaným multimediálním funkcím - prohlížení obrázků a fotografií, přehrávání filmů a hudby, práce s videem, vytváření CD a DVD disků (DVD u verze Aspire 2000WLMi s DVD vypalovačkou). Další tlačítka slouží pro ovládání přehrávače (play, stop atp.) a hlasitosti. Výčet menšinových stříbrných prvků na pracovní ploše zakončím dvěma normálními tlačítky s jedním čtyřsměrným rolovacím pod touchpadem a čtyřmi tlačítky nad klávesnicí, z nichž jedno je hlavní napájecí spínač a tři slouží pro spuštění definovatelných dokumentů nebo aplikací. Definovatelné tlačítko je zde i čtvrté v řadě, které je podsvícené aby mohlo blikat při příchodu nové e-mailové pošty. Klávesnice je tradičně černá s bílými popiskami. Na našich obrázcích nejsou vidět české znaky, protože jsme opět dostali do recenze předprodejní testovací vzorek, ale notebooky v prodeji by již češtinu měly obsahovat. Na klávesnici se mi nelíbil jeden neduh typický pro většinu notebooků Acer a tím je nutnost použití tlačítka Fn pro aktivaci kláves Home a End. Vedle klávesnice jsou umístěny reproduktory, které spolu s již uvedeným sobwooferem produkují na poměry notebooků velmi pěkný zvuk.

Víko notebooku obsahuje širokoúhlý (16:10) 15,4" WXGA TFT displej s rozlišením 1280 x 800 pixelů neboli obrazových bodů. Široký displej umožňuje lepší rozložení dokumentů na pracovní ploše a příjemnější zážitek ze sledování širokoúhlých filmů. Grafický čipset je umístěn na kartě ATI Radeon 9200 s vlastní pamětí DDR 64 MB. Tato grafická karta poskytuje dostatek výkonu jak pro práci, tak zábavu, což dokazují i naše výkonové testy, ve kterých se v době uvedení této recenze umisťuje na předních pozicích.

Notebooky Acer Aspire 2000 jsou osazeny procesorem Intel Pentium M (Centrino) s frekvencí 1.4 a 1.6 GHz a čipsetem Intel 855GM. Větráček chlazení procesoru běžel při běžné práci jen zřídka kdy, ale při větším zatížení byl docela hodně slyšet. Standardně dodávaná operační paměť DDR SDRAM o velikosti 512 MB může být rozšířena až na 2 GB. Pevný disk je v současnosti nabízen ve velikosti 40 GB a 60 GB. Optická mechanika DVD/CD-RW či DVD-RW umožňují pohodlné zálohování cenných dat. V námi testované silnější konfiguraci Aspire 2000WLMi vydržela při našem standardním* testu baterie s kapacitou 4300 mAh pracovat 4 hodiny a 46 minut.

Acer Aspire 2000 je po všech stránkách výkonným pomocníkem pro práci i zábavu. Nabízí výkonný procesor i grafiku, multimediální prvky a dostatek komunikačních rozhraní, ale především velký širokoúhlý displej. Daní za uvedené parametry jsou rozměry a hmotnost, které tento notebook předurčují především pro použití na pracovním stole, ale v případě potřeby jej lze i snadno přenést kamkoliv a s průměrným vytížením pracovat téměř 5 hodin na baterie. Aspire 2000 s doporučenou koncovou cenou od 49.990,- bez DPH v sobě nabízí také nezanedbatelnou dávku image. Acer na tento model v ČR nabízí standardní záruku 2 roky s možností rozšíření na 3 roky.

Klady: široký displej, výkon, výbava
Zápory: šum větráčku chladiče, Bluetooth za příplatek

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 2003WLMi
  • Instalovaný procesor: Pentium M 1600 (Centrino)
  • RAM: 512
  • HDD (GB): 60
  • Disketová jednotka: externí za příplatek
  • CD/DVD: DVD-RW
  • LCD: TFT 15,4" (širokoúhlý)
  • LCD rozlišení: 1280x800
  • Video: ATI MOBILITY RADEON 9200, 64 MB video pamě
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100, WiFi
  • Zvuková karta: VIA AC'97 Enhanced Audio Controller, stereo repro
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Home
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4.300 mAh / 4 hod 46 min
  • Porty: 3x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 360 x 273 x 28-33,5 mm
  • Hmotnost (kg): 3
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 59.990,- Kč bez DPH (27.11.2003)
Recenze

Diskuse