RECENZE: Acer TravelMate C111TCi Tablet PC - inovace po půl roce

7. 8. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Acer v červenci 2003 uvedl inovovaný model svého Tablet PC, který se na první pohled neliší od svého předchůdce, ale přeci jen v něm nalezneme několik změn. Hlavní změnou oproti staršímu C102TCi je použití procesoru Pentium-M a dalších technologií Centrino. Vedle WiFi je u nového modelu i Bluetooth, více operační paměti, ale něco i ubylo.

Acer TravelMate C111TCi Tablet PC - inovace po půl roce

Pro ty z vás, kteří již četli recenzi předchozího modelu C102TCi, uvedu hned v úvodu krátký přehled hlavních rozdílů. Jak je uvedeno již v úvodu, dostal nový tablet nejnovější mobilní procesor od Intelu, tedy Pentium M, a to na frekvenci 1 GHz s Ultra Low Voltage technologií a 1 MB L2 Cache. Přidáno bylo 256 MB RAM (celkem tedy 512 MB), integrované Bluetooth rozhraní, USB je již ve verzi 2.0 a přibyl také rozšiřující konektor pro portreplikator. Mimo přídavků u nového tabletu také něco chybí, jde o čtečku karet SmartCard, která sloužila k bezpečnostní autorizaci přístupu k datům.

Další část recenze je velmi podobná té předchozí, přičemž v textu byly upraveny pasáže, kde došlo ke změnám, a v obrázcích jsou nové fotky se změněnými partiemi.

Se svými rozměry 251 x 208 x 25.4/29.4 mm, což je méně než velikost strany A4, je opravdu maličký. Velice příjemná je i hmotnost: pouhých 1,45 kg připouští i dlouhodobější držení přístroje v jedné ruce. Korpus přístroje je vyroben z plastu v kombinaci několika stupňů šedi: z vnější strany je tmavý, vnitřní prostor je naopak laděn do světlých, stříbřitých odstínů.

Důležitá je také celková koncepce přístroje, která v tomto případě kopíruje běžnou strukturu notebooku. Tedy všechna hardwarová zařízení jsou uložena vespod pod klávesnicí a displej je uložen do víka. TM C111TCi tak lze po odklopení víka používat jako každý jiný notebook. Další dimenzi mu však přidává možnost otočit otevřené víko o 180 stupňů a pak jej přiklopit zpět na klávesnici, čímž získáme plnohodnotné tablet PC s displejem na jedné ze svrchních stran, které pak lze pohodlně držet v jedné ruce a druhou ovládat notebook přiloženým perem přímo na displeji.

Dotykový 10,4" TFT displej má aktivní podsvícení a pěkné rozlišení 1024 x 768 pixelů. K psaní na displej slouží samostatné pero, které na rozdíl od některých konkurentů nepotřebuje vlastní baterii. Toto pero má tloušťku běžné propisky, takže se dobře drží v ruce, a mimo hrotu, který slouží k psaní na displeji, má na opačném konci "gumu", která v prostředí grafických editorů opravdu slouží k mazání napsaných či nakreslených poznámek. Hlavní pero vzhledem ke své velikosti není možné zasunout nikam do tabletu a je ho nutné nosit zvlášť (např. v brašničce je pro něj přihrádka). Ovšem tablet ve svých útrobách - konkrétně ve víku - ukrývá ještě druhé, vyjímatelné a subtilnější pero, takže na cestách je možné se bez toho většího obejít.

Samotný proces používání pera pro psaní na displeji a pro stiskávání tlačítek vyžaduje trochu cviku a dobrého kalibrování pera. Je to dáno především tím, že ochranná vrstva na displeji je poměrně široká, a pero tak vlastně ukazuje trochu jinam, než kde se skutečně nachází kurzor.
S displejem je třeba zmínit i grafickou kartu, kterou u TM C111TCi představuje Intel 855GM, který používá k práci sdílenou část operační paměti (8 MB) a je určen především pro běžnou práci s dokumenty a internet. Zvládne i méně náročná 3D multimédia a hry, ale s rostoucími nároky výkon klesá. Ovšem Tablet není určen na hraní, takže to v zásadě nevadí. Oproti předchozí variantě je však grafika o něco svižnější.

Vzhledem k tomu, že Windows XP Tablet PC Edition má v sobě implementovanou podporu pro používání všech funkcí prostřednictvím dotykového displeje, mohlo by se zdát, že je klávesnice již zbytečná. Přesto si troufám tvrdit, že tomu tak není a provedení tabletu ve formě klasického notebooku s otočným displejem je mu jen ku prospěchu. Klávesnice je sice výrazně užší, než na jakou jsme zvyklí z PC, ale disponuje všemi standardními klávesami (celkem 84). Navíc má, podobně jako další stroje od firmy Acer, mírné ergonomické zakřivení. Kvůli nezvykle malým klávesám je nutné se s ní chvíli sžívat, ale to ostatně platí u každého mobilního počítače.

Klávesy jsou v tmavě modré barvě, mají malý ponor a přesný stisk. V horní řadě jsou klávesy Esc, F1 až F12, PrtScr, Pause, Ins a Del; klávesy pro posun kurzoru a PgUp, PgDn jsou v pravém dolním rohu. Klávesy Home a End jsou dostupné při stisku přepínací klávesy Fn, která je v dolní řadě druhá zleva (vedle klávesy Ctrl) a slouží i ke spouštění dalších speciálních funkcí, jako je změna jasu displeje, nastavení hlasitosti, zapnutí numerické klávesnice, přechod do spánkového režimu atd. Klávesnice standardně neobsahuje české popisky a zřejmě ani nebude do té doby, dokud Win XP Tablet PC Edition nebudou lokalizovány a nestoupne prodej na zajímavější čísla. Také klávesnice se dotkla jedna malá změna a tou je na výšku větší Enter, což lze jen pochválit. Pod klávesnicí se nachází touchpad se dvěma tlačítky myši a třetím čtyřsměrným rolovacím.

Další důležitá tlačítka se nacházejí jednak nad klávesnicí, jednak v pravém dolním rohu displeje. Ta nad klávesnicí slouží stejně jako u ostatních notebooků Acer k rychlému startu aplikací či otevření konkrétních dokumentů. Dvě tlačítka jsou výrobcem přednastavena pro spuštění e-mailového klienta a web-browseru, ale s dalšími dvěma jsou libovolně definovatelná. Páté tlačítko nad klávesnicí slouží pro zapnutí bezdrátové sítě WiFi a Bluetooth, které jsou v TM C111TCi standardně integrovány. Tlačítka na displeji se využijí především tehdy, je-li notebook přestavěn do podoby tabletu a slouží pro emulaci kláves Enter, Tab, Esc, Ctrl+Alt+Del a také k rotaci displeje (landscape nebo portrait). Obraz lze nastavit do dvou pevně daných poloh, na výšku a na šířku, ovšem nelze volit orientaci horní a dolní strany obrazu. U předchozího modelu to šlo, i když trochu krkolomně (viz předchozí recenze).

O provoz přístroje se stará procesor Mobile Intel Pentium M taktovaný na 1GHz. Jedná se o typ ULV (Ultra Low Voltage), který má minimální spotřebu elektrické energie. Snižují se tak nároky na baterii a výrazným způsobem i na chlazení. Tablet nově disponuje dvojnásobnou pamětí přesněji 2x256 SDRAM tady celkem 512 MB. V této konfiguraci je výkon nového modelu o poznání lepší a práce s ním je tedy mnohem příjemnější. Zklamáním ovšem byla výdrž baterie. Naměřené hodnoty 2 hod a 16 min se podobají notebookům s desktopovými procesory. Hlavní vinu na tom má příliš slabá baterie s udanou kapacitou 1800 mAh. Osobně bych uvítal výkonnější baterii na úkor celkové váhy přístroje, která by i tak dle mého soudu zůstala na přijatelných hodnotách.

Interní disk měl v testované konfiguraci kapacitu 40 GB. Dále jsou spolu s tabletem dodávány externí mechaniky DVD/CD-RW s rozhraním FireWire a FDD, které se připojuje přes USB port. Optická mechanika má napájení přes vlastní adaptér, není tedy použitelná volně v terénu, kde není dostupná elektrická síť. Samozřejmostí je i integrovaný 10/100 Fast Ethernet a 56 Kbps modem, navíc je zde také 801.11b wireless LAN a nově i Bluetooth.

TravelMate C111TCi není vybaven porty tak štědře, jak je dnes zvykem u velkých notebooků, ale ty důležité má integrovány: 2 x USB 2.0, 1 x IEEE 1394, 1 x IrDa, 1 x PCMCIA typ II, zásuvky RJ-45 (LAN) a RJ-11 (modem), VGA/video port, konektor pro sluchátka a mikrofon. Komu by to nestačilo, má nově u modelu C111TCi možnost připojení příplatkového portreplikátoru prostřednictvím instalovaného rozšiřujícího konektoru.

Nedostatkem všech tabletů bez rozdílů značek je stále ještě fakt, že není implementována podpora rozeznávání českého písma ve Win XP Tablet PC Edition a uživatel je odkázán jen na anglický slovník, který navíc nelze vypnout. Chcete-li tedy psát česky, respektive "cesky", perem, je třeba tak činit písmenko po písmenku nebo z virtuální klávesnice. Microsoft zatím přesné údaje o vydání české lokalizace operačního systemu Windows XP Tablet PC edition nezveřejnil, podle informací od zástupce Microsoftu to ale s největší pravděpodobností v tomto kalendářním roce nebude.

Celkově se jedná o vysoce mobilní přístroj s pěkným designem a dostatečným výkonem pro většinu kancelářského software ovšem s nepříliš dobrou kapacitou baterie. Pro malé rozměry a hmotnost je určen především pro neustálé nošení při sobě, které jistě ocení manažeři a lidé na cestách, kde nově mohou ocenit přítomnost integrovaného Bluetooth modulu. TM C111TCi také dokáže vylepšit image svého majitele. V době uveřejnění recenze je možné pořídit jej za doporučenou koncovou cenu 66.990,- Kč bez DPH. Poskytována je dvouletá záruka v ČR a jeden rok mezinárodní.

Klady: tichý provoz, rozměry, image
Zápory: slabá baterie

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate C111TCi Tablet PC
  • Instalovaný procesor: Pentium M 1GHz ULV
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: externí USB
  • CD/DVD: DVD/CD-RW - externí, FireWire
  • LCD: TFT 10.4"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 82852GM(E)/PM/855GM (G)MCH, sdílená RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100, Wireless 802.11b, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DB ICH4 - AC97 Audio Controler Controller [A-1]
  • Polohovací zařízení: touchpad, rolovací tlačítko, aktivní obrazovka
  • Software: Win XP Tablet PC Edition
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 1800 mAh / 2 hod 16 min
  • Porty: 4x USB 2.0, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x externí monitor, 2x audio
  • Rozměry: 251x208x25.4/29.4mm
  • Hmotnost (kg): 1,45
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 66.990,- Kč bez DPH (07.08.2003)
Recenze

Diskuse