RECENZE: Acer TravelMate 240 - základ s možností výbavy

2. 10. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Daliman

Modelová řada robustních notebooků TravelMate 240 od Aceru je zaměřena na méně náročné zájemce o koupi notebooku. Osazen je mobilní úpravou desktopového procesoru Intel Celeron o frekvencích od 2.4 GHz. Jeho nejnižší konfiguraci lze pořídit za méně než třicet tisíc, ale za příplatek může být rozšířen například o DVD vypalovačku.

Acer TravelMate 240 - základ s možností výbavy

Notebook má klasický Acer design, který se od ostatních modelů liší jen nepatrnými detaily. Víko je celé stříbrné a v horní třetině je umístěno oválné hliníkové logo Acer. Spodní část a klávesnice je černá, zbytek notebooku je šedivý. Veškeré konektory jsou umístěny na zadní straně, na pravé je optická mechanika a 2x PCMCIA typu II. Na levé straně zůstala osamocena disketová mechanika. Reproduktory jsou umístěny po bocích notebooku, což vytváří při poslechu stereo hudby příjemný dojem prostoru. Notebook patří se svojí váhou 3,27 kg k těm těžším. I jeho rozměry 332 x 294 x 39,4-39,9 mm patří k těm větším.

Displej má v závislosti na konfiguraci velikost 14,1" či 15" s XGA rozlišením 1024x768 bodů a 16,7 milionu barev. Grafická karta je u všech modelů integrovaná Intel 852GME s dynamicky sdílenou pamětí až 64 MB, podporující Open GL. Grafický výkon této karty je plně dostačující pro běžnou kancelářskou práci a internet. S využitím v náročnějších 3D aplikacích a novějších hrách s touto grafikou počítat nelze. Přehrávání DVD bylo plynulé, jen pohyby v rychlých akčních scénkách se lehce rozmazávaly.

Kurzor myši se ovládá touchpadem a mezi jeho tlačítky je umístěno kulaté, čtyřsměrné tlačítko sloužící pro scrollování. Tlačítko Fn je umístěné vlevo, mezi Ctrl a Win klávesou Start. Při stisknutí Fn se pomocí šipek ovládá jas displeje a hlasitost zvuku. Nad směrovými šipkami jsou klávesy Pg Up a Pg Dn. Na tato tlačítka je bohužel nakonfigurován i Home a End, takže kdo tyto funkce používá, bude se muset smířit s tím, že k jejich vyvolání je třeba držet i Fn. Insert a Delete jsou umístěny v pravém horním rohu. Pomocí Fn a funkčních kláves se ovládá režim spánku, deaktivace touchpadu, vypnutí reproduktorů a přepínání mezi displejem a monitorem. Nad klávesnicí je vypínací tlačítko a šest uživatelských kláves. První dvě jsou pro internet a jejich stisknutí otevře Internet Explorer či Outlook, další dvě jsou označena P1, P2 a všechna 4 jsou definovatelná a lze k nim přiřadit jakékoliv programy. Další dvě jsou pro Bluetooth či Wi-Fi. Ani jedna z bezdrátových technologií však není v notebooku standardně integrována, a tak čekají na případné rozšíření. Pod displejem jsou umístěny indikační diody informující o zapnutí notebooku, režimu spánku, práci pevného disku, dobíjení baterií a aktivaci NumLock či CapsLock. Dvě diody jsou i na víku notebooku a ukazují zapnutí a režim spánku.

Jak již bylo řečeno, notebook pohání mobilní verze procesoru Intel Celeron s frekvencemi od 2,4 GHz do 2,6 GHz se 128KB L2 Cache. Větráček se při normálním chodu u testovaného notebooku s 2.6GHz procesorem spouštěl jen zřídka, spíše byl vypnutý. U náročnějších aplikací větráček běžel téměř nepřetržitě, což může zvláště u jeho nejvyšší intenzity otáčení působit rušivě. Sání vzduchu je umístěné nad klávesnicí, takže je menší riziko, že jej zakryjete při práci na klíně nebo měkké podložce. Notebook je vybaven čipsetem Intel 852GME a 400MHz sběrnicí. Operační paměť je standardně 256MB DDR SDRAM, rozšiřitelná až na 2 GB, pevný disk má velikost 20 GB či 30 GB. Optická mechanika je v jednotlivých konfiguracích zastoupena ve všech svých variantách, od klasické CD-ROM přes DVD/CD-RW až po DVD-RW mechaniku. Nechybí ani disketová mechanika. Mezi rozhraními nalezneme 4x USB 2.0, 2x PCMCIA typu II či 1x typ III, paralelní port, audiokonektory, VGA výstup, modem 56k, LAN 10/100 a infračervený port. Baterie má udanou kapacitu 4000 mAh a vydržela v našem standardním* redakčním testu pracovat slušné 2 hodiny a 47 minut.

S notebookem je dodáváno: 2x Recovery CD, System CD, Norton Antivirus 2003, operační systém WinWP Home či Professional, NTI CD&DVD maker, Cyberlink PowerDVD, síťový napáječ a telefonní kabel. Za model bez operačního systému až 38.990,-Kč bez DPH, což je cena testované konfigurace.

Acer TravelMate 240, který nabízí základní rozhraní včetně 4x USB 2.0, je poměrně výkonný s příjemně velkým displejem za zajímavou cenu v základní konfiguraci bez OS, kde je výrobcem doporučená koncová cena 25.990,- Kč bez DPH. Chcete-li využít více možností včetně DVD vypalovačky, což byl také případ testovaného notebooku, vyšplhá se cena až na cifru 38.990,- Kč. Váha a rozměry z něj dělají notebook, který má své předurčené místo na stole v kanceláři či doma jako mobilní náhrada stolního PC.

Klady: příjemná základní cena
Zápory: hmotnost

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 244LM
  • Instalovaný procesor: mobilní Celeron 2.6 GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: interní 1.44 MB
  • CD/DVD: DVD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 82852GM(E)/PM/855GM, dynamicky přidělovaná pamě až 64 MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k V92
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Home
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4000 mAh / 2 hod 47 min
  • Porty: 4x USB 2.0, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 2x audio
  • Rozměry: 332 x 294 x 39,4-39,9 mm
  • Hmotnost (kg): 3,27
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 38.990,- Kč bez DPH (02.10.2003)
Recenze

Diskuse