RECENZE: Acer TravelMate 290 - Centrino pod 40 tisíc

30. 10. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Daliman

Model TravelMate 290 je momentálně nejlevnější variantou Centrino notebooku od Aceru. Nabízí procesor Pentium M 1.3 GHz, minimálně 256 MB RAM, bezdrátovou konektivitu i CD vypalovačku. Cenou pod 40 tisíc se stává vážným rivalem na českém trhu notebooků.

Acer TravelMate 290 - Centrino pod 40 tisíc

Notebook má stříbrné víko, jinak je černošedý. Hmotností 2,84 kg se již blíží k těžším notebookům, ale hlavně díky rozměrům 334 x 276 x 32 mm působí relativně tenkým dojmem a lze jej použít i k častějšímu přenášení. Většina konektorů je orientována na zadní straně - LPT, VGA, 2 x USB, modem, LAN, S-video OUT a FireWire. PCMCIA, Infračervený port, audiokonektory, spínač Wi-Fi a jeden ze tří USB portů je na straně levé. Umístění USB portu by bylo mnohem praktičtější na pravé straně, zvláště pro lidi, kteří používají USB myš s krátkým kabelem. Na pravé straně je pouze konektor pro napájení a výdech chladicího větráčku.

Displej ve víku notebooku má standardně u všech konfigurací velikost 15" s rozlišením XGA - 1024 x 768 bodů. Připojena je na nepříliš výkonnou integrovanou grafickou kartu Intel 855GM s dynamicky přidělovanou pamětí VRAM až s 64 MB. Prakticky to znamená, že čím náročnější bude aplikace na grafiku, tím více bude mít grafická karta paměti, ale tím méně bude k dispozici celkové paměti RAM. Není určena pro graficky náročné 3D multimediální aplikace v plném rozlišení, ale pokud budete pracovat s běžným kancelářským software či internetem, pak tato karta bude plně vyhovovat.

Klávesnice prodělala mnohé změny. Funkce Home a End konečně dostaly i u Aceru vlastní klávesy, a to v pravém horním rohu. Přes tlačítko Fn, umístěné vlevo mezi Ctrl a Win klávesou, se tak ovládají jen doprovodné funkce jako je hlasitost, jas displeje, Num lock, Scroll lock, vypínání touchpadu a přechod do úsporného režimu. Při běžné práci s notebookem tak není třeba Fn vůbec používat. Popisky k Fn funkcím jsou modré a dobře viditelné. Zvláštností je umístění Win kláves, respektive jen jedné z nich. Klávesa pro vyvolání Start menu je umístěna klasicky mezi Fn a Alt, druhá (pro vyvolání nabídkového menu) je umístěna pod Enterem. Indikační diody zapnutí, baterie a aktivace Wi-Fi jsou na hraně přední strany a je možné je vidět i při sklopeném víku. Dalších šest indikačních diod je nad klávesnicí. Informují o činnosti pevného disku, optické mechaniky, Scroll lock a režimech Num lock. Nalevo od diod je zapínací tlačítko a dvě uživatelsky definovatelná tlačítka. Pod klávesnicí je kolem touchpadu s dvěma tlačítky dostatek místa i pro opření obou rukou.

Notebook u všech konfigurací nabízí jedinou variantu procesoru Intel Pentium M s frekvencí 1.3 GHz, čipsetem i855GM, 400MHz systémovou sběrnicí a 1024kB L2 Cache. Rozdíl mezi konfiguracemi začíná až ve velikosti paměti RAM, která má kapacitu 256 či 512 MB a teoreticky může být rozšířena až na 2 GB. Pevný disk má vždy kapacitu 30 GB, optická mechanika může být combo DVD/CD-RW či DVD-RW. Vyměnitelný modul optické mechaniky dává možnost rychlého připojení i dalšího pevného disku či baterie. Dále je notebook vybaven Wi-Fi, LAN 10/100, 56kB modemem, paralelním portem, 3x USB 2.0, S-Video výstupem, FireWire, infračerveným portem, VGA výstupem a PCMCIA slotem typu II. Odhlučnění větráčku je vyřešeno velice dobře a jeho činnost je téměř nepostřehnutelná, takže neruší při práci.

Baterie s kapacitou 4300 mAh vydržela ve standardním* redakčním testu velice slušných 5 hodin a 14 minut.

K notebooku se dodává: operační systém WinXP Home či Professional, Recovery CD, Norton Antivirus, telefonní kabel a síťový adaptér. Samozřejmostí je i příručka v českém jazyce.

Acer TravelMate 290 je notebook nabízející průměrný grafický i výpočetní výkon. Proto se hodí především na běžnou kancelářskou práci s dokumenty a internetem a pro prezentace u klientů a obchodních partnerů. Díky technologii Centrino s ním lze pracovat přes 5 hodin na baterie, což jej předurčuje i k častějšímu přenášení a práci v terénu. Ovšem je třeba počítat s váhou téměř 3 kg, což považuji za magickou hranici pro ještě přijatelnou mobilitu. Největší devizou je cena pod 40 tisíc bez DPH což je v oblasti "Centrino" notebooků neobvyklý parametr.

Klady: cena/výkon
Zápory: váha

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 290LCi
  • Instalovaný procesor: Pentium M 1.3 GHz (Centrino)
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: příplatek (externí)
  • CD/DVD: combo DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 855GM, 64 MB dynamicky sdílená pamě
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100, wireless LAN
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Win XP Home CZ
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4.300 mAh / 5 hod 14 min
  • Porty: 3x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 334 x 276 x 32 mm
  • Hmotnost (kg): 2,54
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 37.990,- Kč bez DPH (30.10.2003)
Recenze

Diskuse