RECENZE: Compaq EVO N1020v - dvojče s lepší výbavou

12. 2. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebook EVO N1020v, stejně jako jeho současné "dvojče" N1015v, vychází vzhledově ze svého předchůdce s označením N1000v. Jedná se o vybavenější verzi cenově nejdostupnějšího notebooku HP vyráběného pod značkou Compaq. Oproti nejlevnějšímu modelu N1015v nabízí tato varianta jiný procesor a především více komunikačních rozhraní.

Compaq EVO N1020v - dvojče s lepší výbavou

Jako u všech současných notebooků Compaq i zde převažuje černá barva. Vrchní strana víka s displejem je na pravém boku orámována stříbrným pruhem kde se ukrývá MultiPort. Rozměry 3.95 x 32.75 x 26.75 cm a hmotnost 3,03kg patří na trhu k těm větším. Celkový vzhled notebooku působí moderně a solidně což vhodně doplňují také značkové JBL reproduktory s basreflexem a kvalitním zvukovým projevem jaký je slyšet jen u málokterého konkurenta.

Víko u testovaného notebooku v sobě skrývá 14" TFT displej s rozlišením 1024x768 obrazových bodů. Notebook je viditelně připraven i na větší displeje což je patrné především při pohledu na široký okraj plastu kolem obrazové plochy. Podle technické specifikace je umožněna také volba 15" displeje, ale v oficiálním ceníku HP na internetu prozatím tato možnost není uvedena. Použitá grafická karta ATI IGP 340M je navržena pro cenově příznivější mobilní řešení. Obsahuje funkce pro úsporu energie a kompletní jádro MOBILITY RADEON. Ke své práci však používá sdílenou paměť RAM s možností nastavení v BIOSu na hodnoty 16, 32 nebo 64MB. Grafický výkon je dostatečný pro běžné kancelářské práce a internet. Notebook zvládne i jednodušší multimedia a 3D grafiku, ale pro náročnější grafické aplikace není stavěn. DVD video přehrává s přehledem bez problémů se zadrháváním či rozmazáváním obrazu.

Hlavní pracovní plocha je rovněž vyvedena v duchu černé a stříbrné barvy. Indikační diody, hlavní vypínač, skupina multimediálních tlačítek pro rychlé vyvolání definovatelných programů a ovládání hlasitosti jsou rozloženy do jedné řady nad klávesnicí. Tím se šetří drahocenný prostor a přitom je zachována přehlednost. Touchpad spolu s tlačítky myši a čtyřsměrným rolovacím tlačítkem jsou navrženy v zaobleném duchu. Vše je opticky odděleno stříbrným plastem. Klávesnice obsahuje 88 kláves. Všechny popisky jsou bíle a dobře kontrastují s černým povrchem kláves. České popisky kláves u testovaného kusu chyběly, ale podle sdělení výrobce jsou v prodeji standardně dodávány. Díky celkovému počtu kláves je klávesa Fn využívána jen pro doprovodné funkce nastavení notebooku a ovládání multimediálních přehrávačů, CD či DVD-video. Levá klávesa Ctrl je až druhá zleva a na jejím místě je Fn. Klávesa Insert je napravo od mezerníku. Na tyto dva aspekty je třeba si chvilku zvykat zvláště používáte-li střídavě také klasickou klávesnici. Sada čtyř polohovacích kláves se nachází ve sloupku na pravém okraji klávesnice. Pracovní plocha notebooku je zakončena dvojicí diod pro indikaci napájení z elektrické sítě a dobíjení baterie. Mezi reproduktory o nichž již byla řeč je umístěno velké tlačítko stříbrné barvy pro hladké otevření displeje.

Testovaná konfigurace obsahovala základní variantu procesoru dodávaného do N1020v a tím je mobilní Celeron s frekvencí 1.5GHz. Podle již zmíněné specifikace výrobce je možno dodat do notebooku nejvýše Celeron 1.7GHz dále dva mobilní procesory P4 1.8 nebo 1.9GHz a na konci nabídky jsou desktopové P4-ky o frekvencích 1.4 až 2.4GHz. Mobilní Celeron je upraven pro menší zahřívání a hučení větráčku, který se spustí při vyšším zatížení je snesitelné. Baterie s udanou kapacitou 4400 mAh dokázala napájet notebook při našem standardním* testu slušné 3 hodiny a 10 minut. Operační paměť 256MB je velmi slušným základem a lze ji dále rozšířit pomocí druhého slotu na 1GB. 20GB disk je v současnosti u HP nejnižší varianta zvolená z cenových důvodů, ale cílové skupině uživatelů a předpokládanému využití notebooku dobře postačí.

N1020v dále obsahuje integrovanou disketovou mechaniku. Oproti levnější variantě N1015v navíc obsahuje rozhraní IrDA a FireWire 1394. Dalším rozdílem je konektor pro dokování, který je umístěn na spodní části notebooku. Integrován je dnes neodmyslitelný modem a síťová karta 10/100. O komunikační rozhraní lze notebook dále rozšířit pomocí jednoho PCMCIA a MultiPort slotu, který je dnes již vlastní všem notebookům značky Compaq a který umožňuje rozšíření o bezdrátové technologie 802.11b, Bluetooth nebo GPRS. Další běžné parametry notebooku naleznete v níže uvedené tabulce.

Compaq EVO N1020v je určen uživatelům méně náročným na výkon požadujícím značkový notebook v nižší cenové skupině. Výbavou komunikačních rozhraní je o stupínek výše než levnější varianta N1015v. Oficiálně základní varianta s procesorem Intel Celeron 1500 je momentálně nabízena za 37.980,- Kč bez DPH což ve srovnání s konkurencí v podobné konfiguraci řadí tento notebook k těm dražším (Vyhledávání notebooků).

+ výdrž baterie
- poměr cena / výkon

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Compaq EVO N1020v
  • Instalovaný procesor: mobilní Celeron 1500
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: integrovaná 3,5"
  • CD/DVD: DVD
  • LCD: TFT 14"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI IGP 340M, sdílená RAM 16, 32 nebo 64MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: 16bit stereo zvukový systém, s integrovanými reproduktory JBL a mikrofonem
  • Polohovací zařízení: TouchPad, rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, 1x MultiPort
  • Rozměry: 3.95 x 32.75 x 26.75 cm
  • Hmotnost (kg): 3,03
  • Záruka: 2 roky
Recenze

Diskuse