RECENZE: Compaq Evo N800w - síla a elegance

15. 1. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Nejvyšší konfigurace modelové řady Compaq N800 s označením "w" je navržena pro uživatele, kteří potřebují mobilní pracovní stanici. Tomu odpovídá také v současnosti nejrychlejší mobilní procesor z řady Intel Pentium 4-M. a integrovaná grafická karta ATI Mobility Radeon 9000 s certifikací pro profesionální grafické aplikace.

Compaq Evo N800w - síla a elegance

N800w se od svých bratříčků N800c a N800v vzhledově téměř neliší: stejně jako oni je celý v černém, pouze na víku je vpravo velký stříbrný pruh ukrývající konektory MultiPortu, vlevo pak logo Compaq. Klouby víka notebooku jsou umístěny v ozdobné stříbrné liště táhnoucí se podél celé zadní strany přístroje, což podtrhuje dobrý vzhled a zdůrazňuje cit designérů pro detail. Z tohoto hlediska zaslouží ocenění i krytka na porty na zadní straně přístroje - u většiny notebooků je zvykem nechávat trčet porty z přístroje všemi směry a jejich zakrytím získává vzhled na uhlazenosti. Vnější odlišnosti od ostatních notebooků N800 nacházíme jen v nápisu "mobile workstation" pod klávesnicí.

Stejně jako u ostatních modelů N800 je víko chránící 15\xB4 display vyrobeno ze slitiny magnesia. Display disponuje velkým rozlišením 1600 x 1200, což umožňuje uspořádat na ploše více oken aplikací, aniž se tím ztrácí přehlednost. Grafiku zajišťuje karta Mobility Radeon 9000 s grafickou pamětí 64 MB, která zvládá i náročné profesionální 3D aplikace. Notebook je certifikován pro ISV aplikace pracovních stanic včetně digitálního zpracování obrazu (Digital Content Creation - DCC), CAD/architektury a strojírenství, a aplikace geografických informačních systémů. U takové grafické výbavy není divu, že přehrávání DVD a zábavní multimedia jsou pro notebook hračkou. Kvalitní grafiku doplňuje i dobrý zvuk dvou stereo reproduktorů JBL Pro s basreflexem umístěných na čele těla notebooku.

Pracovní plocha s charakteristickou stříbrnou lištou kolem klávesnice je příjemně a logicky rozčleněna, pouze je třeba si zvyknout na některé atypičnosti v rozmístění speciálních kláves. Uprostřed pod displejem je tlačítko power, které zároveň slouží pro přechod do spánkového režimu, resp. naopak. Vedle něj jsou 4 definovatelná tlačítka pro rychlý start aplikací a také tlačítka +/- pro ovládání hlasitosti. Považuji ovšem za menší nedostatek, že se nikde nezobrazuje hodnota nastavené hlasitosti. Nalevo a napravo od této sady tlačítek jsou celkem 4 diody pro indikaci napájení ze sítě, Caps a Num Lock a čtení z disku. Další dvě diody se ještě nacházejí v přední hraně a indikují zapnutý notebook a stav baterie. Samotná klávesnice sestává z 88 kláves. Zapůjčený kus byl bez českých popisků, ale podle informací výrobce by kusy dodávané do prodeje měly být i s češtinou. V horní řadě jsou klávesy ESC a F1 až F12 stejně jako na běžné PC klávesnici, změny však nastávají v případě kláves Home, End a PgDn, PgUp, které jsou umístěny vertikálně ve sloupci úplně vpravo. Zpočátku to může být trochu matoucí, ale pokud si uživatel zvykne, je toto rozložení vcelku přirozené. Ostatní funkce, jako je ovládání jasu displeje, ovládání zvukového CD resp. zapnutí bezdrátového zařízení se provádějí kombinací kláves s pomocí funkční klávesy Fn v levém dolním rohu. Polohovací zařízení má notebook dvě: jednak klasický touchpad umístěný pod klávesnicí, jednak trackpoint uprostřed klávesnice, který ocení obzvláště ti, kteří píší všemi deseti a tak mají kurzor na dosah ukazováčku. Dvě tlačítka myši jsou kvůli trackpointu umístěna dvojmo tedy nad i pod touchpadem.

Testovaná konfigurace notebooku Evo N800w je vybaven procesorem Mobile Intel Pentium 4 taktovaným na 2,2 Ghz a používajícím technologii SpeedStep, která optimalizuje provoz procesoru a tím snižuje nároky na baterii a chlazení. Samotná 8-článková Li-Ion baterie při standardním* testu dodávala elektrickou energii po dobu 3 hodin a 17 minut, ovšem při provozu náročnějších multimédií se projeví i větší hlad po energii a doba provozu se pohybuje kolem 2 hodin. Ventilátor má kultivovaný zvuk a při práci neruší. Při nenáročném provozu se spouští zřídkakdy, ovšem při stoupajících nárocích na hardware (multimedia, filmy apod.) běží téměř nepřetržitě. Paměti má notebook dostatek: RAM má kapacitu 512 MB a lze ji dál zvyšovat až do 2 GB. V testované verzi měl notebook harddisk o velikosti 60 GB, což je u dnešních notebooků nadprůměrná hodnota; komu by to však bylo málo, může si pořídit druhý HDD do MultiBay slotu. Celkově tedy testovaný notebook splňoval bez problémů všechny nároky na výkon a kapacitu, a to jak u běžných kancelářských aplikací, tak i u náročných grafických aplikací.

Počítač Evo N800w disponuje jedním MultiBay slotem, ve kterém je standardně dodáváno DVD/CD-RW zařízení, ovšem lze jej zaměnit za druhý harddisk nebo druhou baterii, případně jinou externí jednotku jako třeba disketovou nebo Zip- mechaniku apod. Dále obsahuje všechny běžně používané porty: LPT, externí monitor, S-video port, 2xUSB 2.0, audiokonektory (sluchátka a mikrofon), RJ-11 (modem), RJ-45 (NIC), IrDA, PC Card typ 2 a na spodní straně replikační port. Navíc je vybaven, podobně jako ostatní notebooky řady Evo, výše zmiňovaným rozhraním MultiPort, které je určeno pro umístění modulu bezdrátové technoligie Bluetooth nebo WiFi (802.11b).

Notebook Compaq Evo N800w je svou konfigurací připraven plnit náročné požadavky uživatele a díky snadné mobilitě sloužit i na cestách, kdekoliv je třeba. Navíc oceňuji i pěkný design s důrazem na detail a komfort, vlastní produktům nesoucím logo Compaq. Za vysoký výkon je třeba také náležitě zaplatit. Cena základní konfigurace (P4-M 1.8GHz, 256MB RAM, 40GB HDD) v době recenze činila 99.980,- Kč bez DPH. Cena testované konfigurace se vyšplhala až na 129.980,-. Na notebook za takovou cenu je samozřejmě poskytována záruka 3 roky.

+ výkon
- nenalezeno

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile Intel Pentium 4-M 2.2GHz
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 60
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1600x1200
  • Video: ATI Mobility Fire GL 9000, 64-MB DDR SDRAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: 16bit stereo zvukový systém, s integrovanými reproduktory JBL a mikrofonem
  • Polohovací zařízení: TouchPad, TrackPoint, rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, 1x MultiPort
  • Rozměry: 3.8 x 32.7 x 26.6 cm
  • Hmotnost (kg): 2.92
  • Cena v Kč bez DPH: 129.980,- Kč bez DPH (15.01.2003)
  • Délka záruky: 3 roky
Recenze

Diskuse