RECENZE: Fujitsu Siemens LIFEBOOK C 1110 - optika a WiFi za příplatek

16. 10. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Lifebook C je notebookem patřícím k těm levnějším, co Fujitsu Siemens nabízí, ale i přesto atakuje hranici 40ti tisíc korun bez daně. Cena je dána přítomností procesoru Pentium M, na druhou stranu zde ale v základu není optická mechanika ani WiFi modul. Designově se jedná o hezky provedený kousek s přijatelnou hmotností.

Fujitsu Siemens LIFEBOOK C 1110 - optika a WiFi za příplatek

Poslední Lifebook s označením C 1110D má rozměry 325,5 x 271,5 x 35,8 mm čili je to notebook střední velikosti. Hmotnost 2.7 kg je výrobcem udávána pro konfiguraci se 14" LCD a CD-ROM optickou mechanikou, ovšem standardní konfigurace pro ČR je 15" bez optické mechaniky, takže hmotnost bude nepatrně nižší. Notebooky pod 3 kg považuji za ještě stále dobře mobilní s možností i častějšího přenosu z místa na místo. Vzhledově nelze notebookům FSC tradičně skoro nic vytknout a jejich stříbřitý povrch kombinovaný se světle šedou klávesnicí vypadá velmi dobře a moderně.

Jak již bylo uvedeno, je displej pro ČR standardně nabízen ve velikosti 15". Podle prospektů výrobce je možno získat i variantu s menším, 14" displejem. V obou případech je maximální a jediné nabízené rozlišení 1024 x 768 pixelů. Jak celý notebook, tak i grafika je svěřena chipsetu Inntel čili 855GM. Jak jsem měl již mnohokrát možnost se přesvědčit, je tato volba vhodná především pro běžnou práci s kancelářskými programy a internetem. Pro grafiku je využívána operační paměť notebooku, která se automaticky alokuje až do velikosti 64 MB, ale i tak 3D podpora zvládne jen průměrně náročné multimediální aplikace a nelze očekávat plnou kvalitu a rychlost například u novějších, graficky náročných her.

Podobně jako i další notebooky od FSC má i Lifebook nad klávesnicí monochromatický LCD, který plní funkci jinak obvyklých indikačních diod práce mechanik, napájení atp. Vedle indikačního LCD je umístěno 5 multimediálních tlačítek, z nichž první 4 slouží pro rychlé spuštění nejběžnějších aplikací. Páté tlačítko umožňuje první čtveřici přepnout do režimu Player a lze pak jimi ovládat nejrůznější audio/video přehrávací programy.

Klávesnice je logicky dělena do dvou lehce odlišných světle šedých barev. Všechny popisky kláves jsou tmavě šedé a dobře čitelné. K popiskám kláves mám ovšem dvě výhrady. První výhradou je předurčení pouze pro QWERTZ rozložení, protože Z a Y nejsou popsány dvojitě. Druhou výhradou je popis klávesy CapsLock, která se od levého Shiftu liší pouze směrem šipky, která je na obou klávesách nakreslena, a tak se občas stalo, že jsem se překlepl. Poziční klávesy Home, End, PgUp a PgDown jsou umístěny napravo ve sloupku nad sebou. Ostatní funkční klávesy sledují tradiční rozložení, jak jen to jde. Klávesnice obsahuje i obě Win klávesy. Až na malé nesrovnalosti se mi s klávesnicí celkově pracovalo dobře. Pod klávesnicí je dostatečně velký prostor pro opření rukou. Touchpad s dvojicí tlačítek a jedním rolovacím je umístěn ergonomicky více doleva.

Lifebook C 1110 je vybaven mobilním procesorem Intel Pentium M o frekvenci 1.3 GHz. Jiné frekvence nabízeny nejsou. Procesor samozřejmě obsahuje technologii SpeedStep, která snižuje frekvenci procesoru dle aktuálních potřeb aplikací. Výkon procesoru s 1 MB L2 cache a takt 400 MHz na sběrnici postačují pro svižnou práci s většinou běžných aplikací. Procesor se při běžné práci zahřívá jen málo, a i pokud větráček chlazení přeci jen běží, tak je tak tichý, že při práci téměř neruší. Vstup i výstup vzduchu k chladiči je umístěn na bocích notebooku, takže s ním lze pracovat i na klíně či měkké podložce bez obav ze zakrytí větráčku, což bývá problémem u mnoha konkurentů. S procesorem spolupracuje operační paměť o standardní velikosti 256 MB, ovšem je potřeba počítat s úbytkem až 64 MB pro grafiku. Notebook pojme maximálně dva 512 MB 266 MHz DDR paměťové moduly celkem tedy 1 GB. Pro ukládání dat je určen pevný disk se slušnou kapacitou 40 GB. Optická mechanika je za příplatek a připojit ji lze do připravené modulární šachty, která může pojmout i další pevný disk nebo přídavnou baterii. Se základní baterií o udané kapacitě 3.800 mAh vydržel C 1110 v našem standardním* redakčním testu pracovat dobré 4 hodiny a 34 minut.

Notebook je vybaven veškerými porty potřebnými pro běžného uživatele. Integrován je jak modem tak 10/100 LAN karta. Testovaný kus obsahoval i modul pro bezdrátovou komunikaci (Intel Pro Wireless 2100), ale v zákaldní konfiguraci (označena písmenem D) není a je třeba za něj připlatit. Důležité jsou také 2 USB porty verze 2.0 a pro skalní příznivce také COM, PS2 a LPT. Komunikovat s okolím lze i přes Fast IrDa. Připojit lze i externí monitor, reproduktory a mikrofon. Komu by obsažené porty nestačily, ten může dokoupit port replikátor, který obsahuje 4 USB 2.0 porty a lze jej využít podobně jako dokovací stanici na základním pracovišti. Pro další případné rozšíření je notebook vybaven i dvěma PCMCIA sloty.

Poskytována je dvouletá záruka. V základní konfiguraci stojí notebook Lifebook C1110D 38.880,- Kč (16. 10. 2003) což je na první pohled dobrá cena, ale je třeba si uvědomit, že v ní není zahrnuta optická mechanika ani modul WiFi. Součástí dodávky v uvedené ceně je mimo jiné brašna a USB Bluetooth nebo paměťový 64 MB modul.

FSC Lifebook C 1110 je notebookem určeným pro běžné kancelářské využití, čemuž také odpovídá svým výpočetním i grafickým výkonem. Z komunikačních rozhraní nechybí snad nic podstatného. Rozměry a hmotnost předurčují notebook i k častému přenášení. Mobilní procesor Pentium M a dobrá výdrž baterie dělají z Lifebooku C vhodného společníka i na cesty. Po vzhledové stránce patří k tomu lepšímu, co trh nabízí, a jeho majitel se za něj rozhodně nemusí stydět.

Klady: design, nabídka komunikačních portů
Zápory: optická mechanika a WiFi za příplatek

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium M 1.3 GHz (Centrino)
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: externí za příplatek
  • CD/DVD: příplatek
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 855GM, 64 MB dynamická videopamě
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100, WiFi
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro CZ
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 3.800 mAh / 4 hod 34 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 2x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 325,5 x 271,5 x 35,8 mm
  • Hmotnost (kg): 2,7
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 38.880,- Kč bez DPH a bez WiFi (16.10.2003)
Recenze

Diskuse