RECENZE: Fujitsu Siemens LifeBook S 6010 - malý a modulární

13. 3. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michael Novák

S6010 od Fujitsu Siemens podobně jako celá řada LIFEBOOK sleduje vlastní a osobitý designový trend, který působí moderně a elegantně. S-ko patří k těm menší a přenosnějším. Vybaven je mobilním Intel Pentium III procesorem. I přes svoje malé rozměry je příjemně modulární.

Fujitsu Siemens LifeBook S 6010 - malý a modulární

Design

S série notebooků společnosti Fujitsu Siemens se vždy pojila s pěkným designem, který oslovoval zákazníky a nejednou je i přiměl ke koupi přístroje právě z dílen Fujitsu Siemens. Po vybalení přístroje z krabice nás překvapí příjemným designem. Je vidět, že se jedná o přístroj spíše na cestování, jelikož jeho tloušťka, hmotnost i rozměry jsou hned na první seznámení o poznání nižší, než parametry mnohé konkurence.

Víko je provedeno v matné stříbrné barvě, s tmavým logem Fujitsu Siemens LifeBook série uprostřed. Hrana víka koncipovaná k uživateli je pokryta tmavým plastem, připomínajícím kryt IrDA portu. Je to velmi jednoduché a při tom velmi pěkně vizuálně působící oživení vrchní strany notebooku.

Diody, informující o aktuálním dění uvnitř počítače se ale nekonají ani na víku displeje, ani na jiné vnější části šasi notebooku. Veškerá indikace je obsažena na monochromatickém LCD umístěném nad klávesnicí.

Přední strana notebooku je z hlediska portů, ovládacích tlačítek apod. poměrně chudá. Zato je zde umístěn jednotlačítkový mechanismus otvírání displeje, kdy stačí jen stisknout tlačítko a otevřít displej. Je to velmi rychlý a jednoduchý způsob, jak se co nejrychleji připravit k práci.

Na levé straně notebooku je port pro mechaniku optických disků (v našem případě zde byla DVD-ROM), který je vybaven jednoduchým mechanizmem uzamčení mechaniky ve slotu a přitom je snadno vyměnitelná. Stačí odklopit páčku a mechanika povyjede jako disketa z FDD mechaniky.

Pravý bok notebooku okupuje jeden slot PCMCIA typu II, což je na dnešní dobu poměrně málo. Bohužel neznám vnitřní uspořádání elektroniky, takže nedokážu posoudit oprávněnost použití jen jednoho slotu PCMCIA. Nad PCMCIA slotem jsou 3 minijack konektory pro sluchátka, mikrofon a linkový vstup.

Dalším portem na pravém boku je IEEE1394 (FireWire) port, pro připojení externích rychlých periferií. Další na řadě je konektor RJ45 (modem) a twist konektor pro metalickou síťovou přípojku. Poslední port na pravé straně je USB port revize 1.1 (bohužel).

Vlastně úplně posledním prvkem na pravé straně je ještě jakási pojistka vypnutí/zapnutí notebooku. Tento posuvný ovladač se nachází nad USB portem.

Zadní strana přístroje je asi nejchudší "zadek", který jsem kdy u notebooků viděl. To je ale kompenzováno port replikátorem, který popíši níže. U pravého kloubu displeje se nalézá IrDA port, směrem ke středu je vývod větráku procesoru, dále je zde druhý USB port, pod krytkou ukrytý konektor pro připojení externího monitoru, vstup pro napájení z trafa a hlavně další posuvný přepínač. Ten zapíná/vypíná Wireless LAN (WLAN/IEEE 802.11b). WLAN je integrována pouze na přání zákazníka.

Spodní část notebooku potěší nejednoho milovníka vlnovek a jiných křivek. Velmi dobré je otevírání dvířek pro konektor pro docking station. Konektor je odkryt téměř okamžitě a navíc dvířka nekladou téměř žádný odpor. Mezi šachtou DVD-ROM a přední stěnou je výměnná LiIon baterie s kapacitou 3400mAh.

Po odklopení displeje notebooku máme možnost nahlédnout na celkem pěkně provedené pracovní prostředí barevně laděné do šedo modré barvy. Podložka zápěstí před klávesnicí je provedena v modré barvě, ale ostatní lemování kláves je již ve stejném duchu, jako víko displeje (vnější barva). Naopak uvnitř je displej lemován tmavší šedou.

Před každým z kloubů displeje se nachází malý repráček, kterým nám LifeBook sděluje důležité události. Bohužel repráčky nezvládají moc basy, takže například pro sledování filmů z DVD to bude jen nouzovka na cestování.

Mezi repráčky se nachází asi 10 cm dlouhý indikační LCD nahrazující diody pro indikaci práce disku, napájení atp. což je běžné u konkurence. Každá indikovaná událost má u S6010 na LCD vlastní symbol.. Dále jsou nad klávesnicí 4+1 programovatelné klávesy a tlačítko "Power". Tato sada pěti kláves zároveň volitelně slouží jako tzv. SecurityPanel pro zadávání bezpečnostního kódu pro přístup k datům notebooku.

Jistě jste postřehli, že LifeBook nemá disketovou mechaniku. Ta se musí připojit buď přes USB port nebo pomocí portu na port replikátoru.

Port replikátor je dodáván v základním balení. Je to ideální pro dokování počítače například v kanceláři. Replikátor má ethernet konektor, 2x PS/2 konektor, 1x USB, VGA konektor, paralelní port pro připojení tiskárny, sériový port (COM), konektor pro napájení a dále konektor pro disketovou mechaniku FDD. Notebook se do replikátoru zasune velmi snadno a konektory se bez problémů spojí. Proti náhodnému vysunutí notebooku slouží posuvná pojistka na replikátoru.

Klávesnice

Na přístroji se díky nadstandardní velikosti jednotlivých kláves píše velmi dobře. Klávesy jsou o trochu širší a vyšší, než klávesy konkurenčních výrobků, ale na velikosti notebooku to očividně nemá negativní dopad. Na klávesnici se velmi dobře píše, ale zpozoroval jsem, že zejména stisk kláves v horní polovině klávesnice má za následek mírný prohyb celé klávesnice, což je způsobeno pravděpodobně větší "našponovaností" klávesnice.

Málem jsem zapomněl uvést hlavní charakteristiku kláves - ty jsou totiž vyvedeny ve světle šedé barvě. Ovšem opět jsem zde musel konstatovat nešťastnou záměnu kláves CTRL a Fn, na což si asi budu muset zvyknout a neuvádět to do mínusů, jelikož to je už asi standard většiny výrobců. Bohužel. Ostatní klávesy, včetně Enteru, tabulátoru a směrových šipek jsou tam, kde jsme zvyklí je nalézat při psaní všemi deseti, takže k tomuto nemám výhrad.

Vybavení

Zapůjčený notebook byl následující konfigurace. 13,3" TFT LCD displeji s maximálním rozlišením 1024x768 bodů dodávala data grafická karta Intel 830M s dynamicky alokovatelnou pamětí 8 až 32MB RAM, což je bohužel kámen úrazu, jelikož grafická karta tím takto ztrácí na rychlosti především při náročnějších multimediích a 3D grafice. Pro běžnou "kancelářskou" práci a internet je výkon grafiky postačující. S integrovanými 256MB paměti SDRAM (133 MHz) by se 32MB sdílené paměti mohlo bez problému klidně ztratit. Maximální rozlišení, které dokáže karta zobrazit je 1600x1200 bodů v režimu truecolor.

Testovaný kousek měl 20GB velký pevný disk, ale dá se sehnat i varianta se 40GB pevným diskem. Jako mechanika optických disků byla použita DVD-ROM, kterou lze ve velmi krátké době rychle zaměnit za CD-RW nebo DVD-CDRW mechaniku.

Procesor Mobile Intel Pentium III s taktovací frekvencí 1,06GHz se s pomocí technologie SpeedStep zpomalí na frekvenci 866MHz.

Celkem matoucí je ovšem volba v BIOSu počítače, která umožňuje zapnout WLAN i přesto, že není integrovaná na přání zákazníka. Toto nastavení ale jinak chod počítače nijak neovlivní. Obdobně jsme dopadli i s pokusem nainstalovat BlueTooth modul, který je v noteboocích také instalován na zakázku. V BIOSu ale nalezne zapojení/odpojení WLAN i BlueTooth opravdu každý, jelikož existuje jen jedna verze firmware pro základní desky. Rozdíl se ale pozná až po bootu do Windows, které hardware buď poznají nebo nikoliv.

Velmi příjemná je možnost notebooku pracovat s FireWire zařízeními. Naproti tomu je zde ale zastaralý port USB 1.1, jehož rychlost je limitována teoretickými 11Mbit/s. Rychlou komunikaci lze provozovat i přes IrDA port, který zvládne datový tok až 4Mbit/s. Ostatně rozšiřující konektory jsme již popsali v kapitole design.

Napájení

Notebook dle redakčního testu vydrží s dodávanou LiIon baterií s kapacitou 3400 mAh pracovat 2 hodiny a 12 minut v provozu. Je zde ale možnost výměny CD jednotky za druhou baterii a pak se výdrž notebooku zvedne téměř na dvojnásobek.

Závěrem

Myslím, že Fujitsu Siemens LifeBook S6010 je velmi zajímavou nabídkou na našem trhu. Nejedná se sice o rekordmana v nízkých cenách či výkonu. Cena notebooku je spíše průměrná, takže svou roli při koupi jistě sehraje design a možnost transportu, což jsou hlavní výhody právě modelu S6010. Pokud s sebou chcete na jednání nosit notebook o hmotnosti 1,7kg, který Vás zároveň bude dobře reprezentovat, pak je právě 6010 notebook pro vás. Jestliže se ale soustředíte především na výkon, pak doporučuji se poohlédnout po jiném notebooku.

Klad: velikost a hmotnost, design
Zápor: pomalejší grafika, USB 1.1, není výstup na TV, pouze 1x PCMCIA

Technická data

  • Instalovaný procesor: mobilní Pnetium III-M 1066
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: 1.44MB externí
  • CD/DVD: DVD
  • LCD: TFT 13"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 830, max 48MB sdílené RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k (nehomologovaný pro ČR)
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: integrovaný mikrofon a reproduktory
  • Polohovací zařízení: TouchPad, rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 2x audio, PortReplicator (2x PS/2, 1x VGA, 1x LAN, 1x COM, 1x LPT, ext. FDD)
  • Rozměry: 34 x 293 x 236.5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,7
  • Záruka: 2 roky
Recenze

Diskuse