RECENZE: HP Compaq nc6000 - vše, co je třeba

4. 12. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Daliman

Mobilní procesor Pentium M, množství komunikačních rozhraní, bezdrátová Wi-Fi síť s rychlostí až 54 Mbps i Bluetooth. To vše, a navíc i výkonnou grafickou kartu nabízí jeden z nejnovějších notebooků HP Compaq. Výrobcem je řazen do kategorie business notebooků, o čemž svědčí i jeho cena.

HP Compaq nc6000 - vše, co je třeba

Notebook je téměř celý černý. Výjimku tvoří jeho stříbrné panty u víka, ohraničení klávesnice a tlačítko na otevření notebooku. Tělo je pro větší schopnost absorpce nárazů vyrobeno z magneziových slitin. Na přední straně je dvojice reproduktorů a tři tlačítka na ovládání hlasitosti. Na levé straně je pouze optická mechanika a audiokonektory, na pravé 2 x PCMCIA typu II, SD card čtečka a telefonní konektor. Zbytek konektorů je na zadní straně. Notebook je se svými rozměry 34,1 x 317,6 x 262 mm dobře skladný a jeho hmotnost 2,3 kg ho předurčuje i ke každodennímu nošení.

Víko notebooku se otevírá pouhým stiskem tlačítka na rozdíl od běžnějšího posuvného pohybu aretační pojistkou. Displej má úhlopříčku 14,1" s rozlišením 1024x768, alternativně 1400x1050, a je připojen na grafickou kartu Radeon 9600, která notebooku umožňuje bezproblémovou práci i solidní výkon v náročnějších 3D aplikacích. Ke grafickému výkonu značnou měrou přispívá i vlastní videopaměť, která u testované verze dosahovala 32 MB. S dvojnásobnou velikostí videopaměti, kterou výrobce také pro tento model notebooku anoncoval, by jistě naše výkonové testy dopadly ještě o něco lépe.

U tohoto notebooku si můžete vybrat jedno ze dvou zařízení, kterým budete ovládat kurzor - touchpad nebo pointing stick, který se při poklepání chová jako levé tlačítko myši. Klávesnice je klasicky po stylu HP uživatelsky příjemná. Klávesa Fn, která je umístěna v levém dolním rohu mezi Ctrl a Win, není během normálního používání vůbec třeba. Veškerá tlačítka pro textové funkce jsou umístěna vpravo nahoře, v seskupení známém z klasických klávesnic. Nad klávesnicí je vypínací tlačítko a tři uživatelské klávesy - slouží k uzamknutí počítače, aktivaci Bluetooth a zapnutí prezentace. Vlevo od těchto tlačítek jsou tři diody, které informují o režimu numerické klávesnice a CapsLock. Informace o činnosti pevného disku, optické mechaniky, nabíjení, Wi-Fi a zapnutí notebooku poskytují diody v levém spodním rohu. Za zmínku stojí i ovladače hlasitosti na přední straně, jejichž tlačítko Mute po stisku červeně svítí.

Srdcem testovaného notebooku je mobilní procesor Pentium M s taktem 1.6 GHz. Nabízena je i nižší frekvence 1.4 GHz. Operační paměti RAM bylo v modulech DDR SDRAM nainstalováno 512 MB a i zde je nabízena levnější varianta 256 MB, ovšem rozšířit ji lze až na 2 GB. Pevný disk má v našem případě velikost 40 GB, levnější varianta 30 GB a nabízeno je i 60 GB. Model nc6000 jde s dobou a tradičně nabízí Wi-Fi standardu 802.11b a v dražších konfiguracích i kombinaci standardů 802.11b/g podporující datový tok až 54Mbps. Součástí modelu je také integrovaný modul Bluetooth. Pro připojení k "drátové" síti je k dispozici LAN karta se standardní rychlostí 10/100 Mbps a u dražších variant je opět výkon vyšší, a to až 1 Gbps. V notebooku nechybí ani modem 56K. Výsuvná combo DVD/CD-RW optická mechanika je umístěna ve slotu Multibay. Majitele digitálních fotoaparátů jistě potěší přítomnost čtečky paměťových karet SD. USB 2.0 porty jsou zde dva, jeden klasický a jeden s přívlastkem plus. To znamená, že vedle konektoru je ještě malý otvor pro napájení. HP pro tento konektor nabízí externí Multibay, kam lze umístit například další optickou mechaniku nebo pevný disk, který stačí zapojit do notebooku a externí zařízení nepotřebuje vlastní napájecí zdroj. Díky nízkonapěťovému procesoru se větráček notebooku při běžné práci spouští jen málokdy. Pokud je procesor více zatížen a větráček se přece jen spustí, je jeho hluk lehce rušivý, ale ne obtížný, jak tomu bývá u desktopových procesorů.

Baterie je zajištěna jedním posuvným zámkem a její výměna je vcelku jednoduchá. Bateriové články jsou v dnes naprosto běžném provedení Li-Ion a mají kapacitu 4.400 mAh. Ve standardním* redakčním testu vydržel notebook pracovat na baterie 4 h 12 min.

K notebooku je dodáván operační systém WinXP Pro, software pro vypalování ROXIO Easy CD Creator, Recovery CD, CD s drivery a manuály. Záruka je poskytována na příjemně dlouhou dobu tří let. Doporučená maloobchodní cena v době recenze začínala na sumě 54.980,- Kč bez DPH u nejlevnější nabízené konfigurace a u testovaného modelu se vyšplhala až na 64.980,-Kč bez DPH.

HP Compaq nc6000 je notebook pro náročné. Obsahuje rychlý procesor, výkonnou grafickou kartu a bohatou výbavu. Díky slitinám magnezia se výrobci podařilo udržet příjemně nízkou hmotnost 2,3 kg. Směle může nahradit nejedno stolní PC, a přitom je možné ho brát i kamkoliv na cesty.

Klady: výbava
Zápory: "jen" 32MB videopaměti

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Compaq nc6000
  • Instalovaný procesor: Pentium M 1600 (Centrino)
  • RAM: 512
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: externí za příplatek
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI MOBILITY RADEON 9600, 32 MB video pamě
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100/1000, WiFi, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: pointstick a touchpad
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4.400 mAh / 4 hod 12 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x COM, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, čtečka paměových karet SD
  • Rozměry: 317,6 x 262 x 32,3/34,1 mm
  • Hmotnost (kg): 2,3
  • Záruka: 3 roky
  • Doporučená koncová cena: 64.980,- Kč bez DPH (04.12.2003)
Recenze

Diskuse