RECENZE: HP-Compaq nc4000 - ultralight s "velkou" klávesnicí

14. 8. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

V polovině června letošního roku představila společnost HP Compaq nový lehký ultrapřenosný notebook zařazený do kategorie "business", který má implementovanou technologii Centrino a v závislosti na konfiguraci podporuje až tři síťové WiFi standardy i technologii Bluetooth. K jeho dalším přednostem patří komfortní klávesnice a pěkný design.

HP-Compaq nc4000 - ultralight s "velkou" klávesnicí

Tím hlavním, čím HP na první pohled zaujme, jsou malé rozměry přístroje: 233,7 x 279,4 mm půdorys a pouhých 27,9 mm na výšku a také velice nízká hmotnost 1,58 kg jej předurčují pro snadný transport. Celý korpus je proveden v elegantní kombinaci černé a stříbrné barvy. Všechny větší plochy i celá klávesnice jsou matně černé a podél vnějších hran víka i spodní části přístroje a také kolem klávesnice se táhnou ozdobné stříbrné lišty. Na svrchní straně víka najdeme plastické logo HP. Zajímavě je řešena aretační pojistka, která udržuje víko v zavřeném stavu: nejedná se o obvyklý plastový háček, ale malé stříbrné očko, které se zajišťuje západkou pod klávesnicí - podobně, jako to bývá u kufříků.

Daní za malé rozměry a snadnou mobilitu je malá velikost displeje, který v případě nc4000 má pouze 12,1 palcovou úhlopříčku, ale slušné rozlišení 1024 x 768 pixelů. O grafiku pečuje chip ATI Mobility Radeon se 32 MB sdílené paměti RAM, který v prostředí operačního systému Windows pro standardní aplikace bohatě postačuje a ani při testování středně náročných 3D multimédií neměl s plynulostí výrazné problémy.Také přehrávání DVD videa na externí DVD mechanice bylo plynulé bez rozmazávání obrazu. Jediné zklamání představuje monoreproduktor na boku přístroje, který na dobrý dojem z hudby nestačí. Zde pomohou jen sluchátka nebo externí repro.

Téměř polovinu pracovní plochy notebooku zabírá komfortní klávesnice s měkkým, ale velice příjemným stiskem kláves. Námi testovaný notebook nebyl ještě lokalizován, a proto klávesy na obrázcích nemají české popisky, prodávané notebooky by již českou lokalizaci mít měly. Kláves je celkem 84, z nichž většina má plnohodnotnou velikost, tj. rozměrově je klávesnice srovnatelná s klasickou PC-klávesnicí. Pouze speciální klávesy Esc, F1 až F12, PgUp, PgDn, Home, End, Insert a Del jsou oproti ostatním klávesám zmenšeny a všechny jsou v uvedeném pořadí umístěny v horní řadě. Po zkušenostech s rozmanitými způsoby rozmístění kláves na notebooku musím přiznat, že tento způsob se mi jeví jako velice přirozený a pohodlný. Funkční klávesa Fn, sloužící pro přístup k dalším speciálním funkcím (např. úprava jasu, zapnutí numerické klávesnice, přechod do spánkového režimu apod.) se nachází v dolní řadě jako druhá zleva, takže nedochází k nechtěné záměně s klávesou Ctrl, která je na okraji jako u "velké" PC klávesnice.
V ozdobné liště nad klávesnicí jsou umístěny další ovládací prvky: tlačítko Power pro zapnutí notebooku, tlačítka pro ovládání hlasitosti +/-/mute, a další tři určená pro odhlášení uživatele, zapnutí bezdrátové sítě a tlačítko "prezentace". Také zde nacházíme čtyři indikační diody pro indikaci aktivitu disku a Caps, Num a Scroll Lock. Další tři diody mají své místo v přední hraně notebooku, aby byly vidět i při zaklopeném víku, a slouží pro signalizaci zapnutého notebooku, stavu dobíjení baterie a zapnuté bezdrátové sítě (je-li integrována).
Polohovací zařízení má nc4000 dvě - jednak TouchPad, ale i TrackPoint, takže si každý uživatel může vybrat, co mu zrovna lépe vyhovuje. Ke každému z obou zařízení přísluší dvě tlačítka myši, rolovací tlačítko zde není.

Notebook nc4000 je vybaven technologií Centrino. Mobilní procesor Pentium-M s taktovací frekvencí 1,4 GHz představuje spolu s 256 MB paměti RAM dostatečnou výkonnostní kapacitu pro provoz kancelářského software i náročnějších výpočetních či databázových aplikací. Díky energeticky nenáročnému procesoru nedochází k velkému zahřívání přístroje, a tak ventilátor po většinu času běží potichu na nízké otáčky a slyšitelný je až při vyšším zatížení - např. při spuštění multimédií. Baterie s udanou kapacitou 3600 mAh dodávala při standardním* testu elektrickou energii po dobu 2 hodin a 53 minut. Za zmínku stojí skutečnost, že baterie umístěná vespod notebooku má na sobě vždy viditelné čtyři diody, které po stisknutí tlačítka ukazují aktuální stav nabití.

Pro ukládání dat je k dispozici harddisk o velikosti 40 GB. Optická ani disketová mechanika nejsou součástí přístroje, je však možné za příplatek dokoupit externí jednotku MultiBay připojovanou přes USB 2.0 rozhraní, kterou je možné napájet buď AC adaptérem z elektrické zásuvky, nebo kabelem přímo z baterie notebooku, pro který je vedle jednoho USB portu malý napájecí konektor, takže můžete být vždy mobilní i s optickou mechanikou. Do jednotky MultiBay může uživatel zasunout různé moduly dle potřeby - disketovou mechaniku nebo libovolnou optickou, druhý harddisk apod.

Velkou předností vybraných konfigurací modelu nc4000 je možnost implementace bezdrátové technologie tří standardů (802.11 b, a/b, g) a také modulu Bluetooth, ale námi testovaný notebook nebyl WiFi ani Bluetooth osazen. Ovšem uživatel, který o tuto výbavu bude stát, si - za patřičně navýšenou cenu - může konfiguraci s žádanou výbavou pořídit. Mimoto je zde třeba zmínit i to, že všechny konfigurace již podporují gigabitový Ethernet.

Komunikační rozhraní je u nc4000 skromnější než u jiných, větších modelů, ale pro základní konektivitu bohatě postačí. Najedeme zde dva porty USB verze 2.0, výstup na externí monitor, zásuvky RJ-11 (vestavěný modem) a RJ-45 (10/100/1000 NIC), IrDA port, S-Video port, PC Card Slot typu II, čtečku paměťových karet SD a dva audiokonektory. Na spodní straně pak je ještě rozšiřující konektor pro dokování či replikaci portů a konektor pro druhou baterii, se kterou notebook nabere další provozní čas ovšem i na váze a na objemu.

Součástí standardní dodávky je mimo samotného nc4000 ještě AC adaptér, síťový a telefonní kabel, recovery CD a uživatelská příručka.

HP-Compaq nc4000 nabídne svému uživateli solidní výkon a díky své (ne)velikosti a nizoučké hmotnosti může být snadno používán kdekoliv na cestách, kde nalezne své největší uplatnění. Mírným nedostatkem se může stát absence optické mechaniky, kterou je v případě potřeby nutné vozit s sebou jako externí modul. Na českém trhu je námi testovaná konfigurace prodávána za doporučenou koncovou cenu 64.980 Kč bez DPH, cena konfigurace s WiFi 802.11b/g se vyšplhá až na 70.980 Kč.

Klady: rozměry a hmotnost, klávesnice, tichý chod
Zápory: monoreproduktor

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium M 1.4GHz (Centrino)
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: příplatek (externí)
  • CD/DVD: příplatek (externí)
  • LCD: TFT 12.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI IGP-340M/345M, sdílená RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100/1000
  • Zvuková karta: ALi M5451 PCI AC-Link
  • Polohovací zařízení: touchpad, trackpoint
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 3600 mAh / 2 hod 53 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, čtečka paměových karet SD
  • Rozměry: 27,9 x 279,4 x 233,7 mm
  • Hmotnost (kg): 1,58
  • Záruka: 3 roky
  • Doporučená koncová cena: 64.980,- Kč bez DPH (14.08.2003)
Recenze

Diskuse