RECENZE: HP-Compaq nx7000 - spojení multimédií s výkonnou platformou

18. 9. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Hitem letošního roku v oblasti mobilních zařízení je vedle technologie Centrino také širokoúhlý displej. Většina velkých výrobců již přišla se svým příspěvkem a stejně tak i společnost HP-Compaq představila notebook vyšší třídy spojující oba fenomény. Pod typovým označením nx7000 tak nabízí výkonný přístroj postavený na bázi Centrina a osazený velkým širokoúhlým displejem, dále disponující bezdrátovým připojením a combo DVD/CD-RW mechanikou.

HP-Compaq nx7000 - spojení multimédií s výkonnou platformou

Design notebooku se velice podobá na jaře uvedeným přístrojům řady nx9000 a předpokládám, že zcela nahradí dosavadní face notebooků EVO. Přitom však základní rysy zůstávají zachovány: tmavošedá barva plastového korpusu se stříbrnou ozdobnou lištou kolem pracovní plochy jsou dominantní charakteristikou většiny přístrojů od HP a lze je tak mezi ostatními značkami snadno identifikovat. Notebook nx7000 má své rozměry 355,6 x 254 x 34,5 mm odvozené od širokoúhlého displeje a s hmotností 2,95 kg se ocitá mimo kategorii vysoce mobilních přístrojů, možnost transportu však zůstává stále dobře zachována.

Širokoúhlý displej ve víku notebooku s úhlopříčkou 15,4" má poměr stran 16:10 a v testované konfiguraci disponuje výtečným rozlišením 1680 x 1050 pixelů (označované WSXGA+). Pro neskromné zájemce má však HP v nabídce připravený i displej s rozlišením, které u notebooků jen tak nespatříte: 1920 x 1200 pixelů (WUXGA+). Naopak lze volit i z opačné strany spektra levnější variantu WXGA s rozlišením 1280 x 800 pixelů. O provoz grafiky se stará nedávná novinka: karta ATI Mobility Radeon 9200 se 64 MB paměti, která při testování podávala znamenité výkony - přehrávání DVD i 3D multimédií bylo plynulé i v náročných akčních scénách. Ani zvuk na notebooku nx7000 nepřichází zkrátka - po obou stranách klávesnice se nacházejí dva stereoreproduktory JBL Pro s velmi dobrým výstupem (co se notebooků týče). Jen je škoda, že chybí podpora basů, u této kategorie už by stálo za to připlatit si za subwoofer.

Na pracovní ploše je díky větším rozměrům celého přístroje dostatek místa pro klávesnici a ostatní ovládací prvky, reproduktory a také pro rozměrné opěrky zápěstí, takže práce s notebookem je vcelku příjemná a pohodlná. Samotná klávesnice sestává z 84 kláves černé barvy s bílými a modrými popisky. Testovaný vzorek, který můžete vidět na našich fotografiích, ještě nemá české popisky, ale prodávané přístroje už samozřejmě budou plně lokalizovány. Funkční klávesy F1 až F12 jsou děleny do skupin po čtyřech a klávesy Ins, Del, Home, End, PgUp a PgDn jsou v jednom bloku vpravo nahoře - vše je tedy tak, jak to známe z běžné PC klávesnice. Přepínací klávesa Fn, sloužící pro přístup k dalším speciálním funkcím (např. numerická klávesnice, úprava jasu nebo ovládání přehrávání CD), je v dolní řadě druhá zleva a klávesa Ctrl je tak na svém obvyklém rohovém místě.
Jako polohovací zařízení je implementován TouchPad, v jehož pravé části nacházíme také rolovací plošku sloužící pro vertikální pohyb po dokumentech. Mimoto k TouchPadu náleží obvyklá dvě tlačítka myši. Stejně jako u ostatních novějších modelů HP je nad TouchPadem tlačítko, kterým ho lze vypnout, aby nedocházelo k pohybu kurzoru při nechtěném dotyku, a hned pod ním také podlouhlá dioda, která svítí, je-li TouchPad zapnut.
V levém horním rohu pracovní plochy se nachází tlačítko Power pro spuštění notebooku a vedle něj dvě diody pro indikaci Caps a Num Lock. Na pravé straně v mřížce reproduktoru jsou tři tlačítka pro ovládání hlasitosti (+, - a Mute) spolu s diodou, která svítí, je-li zvuk vypnut. Zbylé ovládací a signalizační prvky jsou umístěny v panelu v čelní stěně notebooku - jedná se o diody indikující zapnutý notebook, stav dobíjení baterie a aktivitu disku, dále dioda pro Bluetooth (samozřejmě v modré barvě) spolu s tlačítkem pro jeho aktivaci, a nakonec i dva audiokonektory. Za mírný nedostatek bych označil absenci definovatelných tlačítek pro rychlý start aplikací.

Srdcem - nebo snad lépe mozkem :) - celého zařízení je technologie Centrino, díky které se snižuje spotřeba elektrické energie a dochází k minimálnímu zahřívání notebooku. Přesto je ventilátoru stále zapotřebí, avšak ten je velice tichý a i tehdy, běží-li nepřetržitě, vůbec neruší. Procesor Intel Pentium M v námi testované konfiguraci tepe na frekvenci 1,5 GHz a k dispozici má 512 MB paměti RAM, ale lze zakoupit přístroje i s procesory taktovanými na 1,6 nebo 1,4 GHz. Maximum pro osazenou operační paměť DRAM je 2 GB. V zásadě je asi zbytečné se nějak k této konfiguraci vyjadřovat - v prostředí Windows zvládá standardní kancelářské aplikace bez jakýchkoliv potíží, stejně tak i výpočetně náročnější aplikace a 3D multimedia. Pro ukládání dat má uživatel k dispozici pevný disk o kapacitě 40 GB a kombinovanou DVD/CD-RW optickou mechaniku. Baterie s udávanou kapacitou 4400 mAh vydržela při našem standardním* testu dodávat elektrickou energii po dobu 4 hodin a necelých 30 minut.

Pro komunikaci s okolím je HP-Compaq nx7000 vybaven většinou obvyklých portů. Nacházíme zde 3 porty USB verze 2.0, 1 x FireWire (IEEE 1394), 1 x paralelní port, výstup na externí monitor, konektor S-video Out, zásuvky RJ-45 (integrovaná síťová karta) a RJ-11 (interní modem), 2 audiokonektory, infračervený port Fast IrDA, slot pro PC kartu Typ II, čtečku karet SD (Secure Digital) a na spodní straně konektor replikátoru portů (kompatibilní s ostatními notebooky HP mimo nx90xx). Mimoto je v notebooku integrována bezdrátová síť standardu 802.11b a modul Bluetooth.
Příslušenství, které uživatel k notebooku dostane, obsahuje telefonní kabel, manuál, Recovery CD a CD s drivery, dalším softwarem a dokumentacemi. Na notebooku je předinstalován operační systém MS Windows XP Professional. Výrobce na notebook poskytuje 1-roční mezinárodní záruku a 2-letou záruku v ČR.

HP-Compaq nx7000 bezesporu potěší náročnější uživatele, kteří hledají výkonný přístroj s reprezentativním vzhledem. Jeho velkým pozitivem je široké multimediální vybavení a implementace bezdrátových technologií, takže své uplatnění může nalézt ve firmách jako pracovní i prezentační nástroj, nebo v domácnostech jako zábavní centrum pro volné chvíle. Výrobcem doporučené koncové ceny v současnosti začínají na částce 47.980,- Kč bez DPH.

Klady: širokoúhlý displej s mimořádným rozlišením, dobrý zvuk reproduktorů
Zápory: absence tlačítek rychlého startu aplikací

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium-M 1500
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: není
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 15,4" (širokoúhlý)
  • LCD rozlišení: 1680x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 9200, 64 MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: Intel 82801DB ICH4 - AC'97 Audio Controller [A-1], JBL Pro repro
  • Polohovací zařízení: TouchPad s rolovací ploškou
  • Software: Win XP Professional
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4400 mAh / 4 hod 29 min
  • Porty: 3x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor, čtečka karet SD
  • Rozměry: 34,5 x 254 x 355,6 mm
  • Hmotnost (kg): 2,9
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 54.980,- Kč bez DPH (18.09.2003)
Recenze

Diskuse