RECENZE: IBM ThinkPad T40p - tenký, lehký a "nadupaný"

18. 12. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Lidově řečeno, "nadupaná" verze ThinkPadu T40 má za svým označením ještě malé písmenko "p", což značí profesional. Stejně jako základní T40 nabízí malou tloušťku s příznivou hmotností, dobrou ergonomii klávesnice a nekřiklavý solidní design, typický pro IBM. Navíc má výkonnější grafiku, lepší rozlišení displeje a rychlý disk.

IBM ThinkPad T40p - tenký, lehký a "nadupaný"

Celkový design přístroje se téměř neliší od ostatních notebooků IBM. Celý korpus je v černé barvě. Vnější kryt je vyztužen titanem na ochranu proti mechanickému poškození. Rozměry přístroje 311x 255x 26 mm jsou podmíněny velikostí 14" displeje, ale narozdíl od většiny notebooků se 14-kou je T40 výrazně užší. Tak malá výška je umožněna mimo jiné mimořádně tenkou mechanikou UltraBay Slim - pouhých 9,5 mm narozdíl od obvyklých 12,5 mm. Také hmotnost 2,05 kg je v této kategorii velmi přitažlivá.

Víko s logem IBM v pravém rohu je v zavřené poloze zajištěno dvěma aretačními pojistkami, které se ale uvolňují jediným tlačítkem, což je změna, která oproti předchozím modelům usnadňuje otevírání. Skrývá se v něm 14" TFT displej s neobvyklým rozlišením 1400 x 1050.
O grafiku se stará videokarta ATI Mobility Fire GL 9000 se 64 MB RAM, určená i pro CAD aplikace. S touto grafikou si lze užít i zábavu na vysoké úrovni. Problémem není přehrávání filmů. Ani náročnější 3D multimédia nečiní tomuto zařízení potíže. Kvalita zvuku nezůstává pozadu za grafikou - stereoreproduktory v čelním panelu mají překvapivě dobrý výstup. Snad lze vytknout jen to, že jsou těsně vedle sebe, čímž zhoršují stereoefekt.

Pracovní plocha notebooků IBM představuje samostatnou kapitolu a lze jí jen máloco vytknout. Klávesnice sestává z 88 kláves s českými i anglickými popisky a velice přesně kopíruje rozložení na běžné PC klávesnici. Klávesy F1 až F12 jsou děleny do skupin po čtyřech, vpravo jsou Ins, Del, Home, End, PgUp a PgDn v jednom bloku a vlevo od nich PrtSc, ScrLk a Pause opět beze změny oproti PC. Odlišnosti nacházíme až v případě chybějících Win-kláves (což je typické u notebooků IBM) a zase naopak: jsou zde zvláštní klávesy Forward a Back u kurzorových kláves, sloužící pro listování v MSIE. Funkční klávesa Fn je úplně vlevo dole a umožňuje přístup k dalším funkcím - např. zapnutí numerické klávesnice, úpravě jasu apod. Kombinací Fn + PgUp se zapíná malá žárovička v horní hraně víka, která dokáže ve tmě poskytnout dostatek světla pro orientaci v klávesnici. Dalších 5 tlačítek se nachází v liště nad klávesnicí. Jednak je zde tlačítko pro zapnutí přístroje, jednak 3 ovladače hlasitosti (zesílení, ztišení a Mute) a tlačítko Acces IBM, které spustí utilitu pro správu počítače (umožňuje kompletní konfiguraci systému, ale i recovery nebo zálohování). Samozřejmou součástí počítače jsou diody umístěné v dolní hraně víka a sloužící k signalizaci zapnutého notebooku, stavu baterie, spánkového režimu, aktivity disku, Num a CapsLock a také zapnuté bezdrátové sítě. Rozmáhajícím se trendem u vyšší třídy notebooků je implementace dvou polohovacích zařízení současně: TrackPointu i TouchPadu. Nejinak je tomu v případě T40, které má obě zařízení (IBM toto řešení nazývá souhrnně UltraNav), navíc TrackPoint podporuje funkci Press-To-Select, tzn. po poklepání se chová jako levé tlačítko myši. Samozřejmě jsou zde i dvě klasická tlačítka myši se třetím rolovacím, které ve spojení s TrackPointem roluje obraz dokumentů či WWW stránek.

Největší předností T40p je, vedle malých rozměrů, implementace technologie Centrino a především pak procesoru Pentium M. Tato technologie, vyvinutá speciálně pro notebooky, umožňuje optimální využití práce procesoru, a tím snižuje nároky na elektrickou energii i na chlazení. V případě testovaného notebooku byla dodána LiIon baterie s nadstandardní udanou kapacitou 6.600 mAh. Vyššího výkonu je u této baterie dosaženo větším počtem článků, což ovšem znamená také větší rozměry, a proto baterie na zadní straně notebooku přesahuje (viz FOTO). Baterie ovšem vydržela dodávat v našem standardním* redakčním testu energii po dobu 6 hodin a 9 minut, čímž byl překonán dosavadní rekord z našich výkonnostních testů téměř o 45 minut. Se sníženou spotřebou při běžné práci souvisí i pomalejší zahřívání přístroje a tišší chod ventilátoru. Samotný výkon testované sestavy - procesor mobile Pentium M s taktovací frekvencí 1,6 GHz a paměť 512 MB RAM (kterou lze na přání rozšířit až do 2 GB) - byl více než uspokojivý, tato sestava zvládala bez problémů kancelářský software i náročnější výpočetní úkony.

IBM T40p byl prvním notebookem v našem testu, který obsahoval pevný disk s rychlostí 7200 otáček za minutu. Díky rychlosti otáčení disku se ve výkonových testech T40p vyšvihl na první místo v rychlosti přístupu k datům. Kapacita disku byla 60 GB. Rychlost otáčení ploten se ve srovnání s pomalejšími disky nijak neprojevila na hlučnosti ani zvýšeném zahřívání notebooku. Notebook je při běžné práci nadále tichý a jaho povrch se nijak výrazně nezahřívá. Optická combo mechanika DVD/CD-RW je umístěna v zásuvce UltraBay (jak jsem již výše zmínil - pouhých 9,5 mm široké!) a je možné ji zaměnit za druhý HardDisk nebo druhou baterii.

Konektivita přístroje odpovídá standardům v běžné nabídce: T40p obsahuje LPT port, výstup na externí monitor, 2xPCMCIA, 2 audiokonektory (mikrofon a sluchátka), zásuvky integrovaného modemu a síťové karty s možností přenosové rychlosti až 1Gbps, S-video out a 2xUSB verze 2.0. Díky technologii Centrino je také součástí integrovaná bezdrátová WiFi síť standardu 802.11b. V neposlední řadě T40p obsahuje také integrovaný Bluetooth modul.

ThinkPad T40p je ještě výkonnější variantou modelu T40. Díky vysokému výkonu je srovnatelný se stolním PC, přitom však malé rozměry a nízká hmotnost umožňují jeho snadnou mobilitu, a může tak velice dobře posloužit kdekoliv v terénu. Oproti standardní variantě T40 nabízí T40p především vyšší grafický výkon a rozlišení displeje. Za doporučenou koncovou cenu 82.900,- Kč bez DPH je testovaná konfigurace s výrobním označením 2373G5G určena pro náročné uživatele požadující vysoký stupeň mobility a prestiže.

Klady: mobilita, výkon, výdrž baterie, image
Zápory: rozměr baterie, absence Win kláves

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium M 1600 (Centrino)
  • RAM: 512
  • HDD (GB): 60
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Fire GL 9000, 64 MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100/1000, WiFi 802.11b, Bluetooth
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97
  • Polohovací zařízení: TrackPoint + TouchPad
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 6.600 mAh / 6 hod 9 min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 311x255x26 mm
  • Hmotnost (kg): 2,05
  • Záruka: 3 roky
  • Doporučená koncová cena: 82.900,- Kč bez DPH (18.12.2003)
Recenze

Diskuse