RECENZE: IBM ThinkPad T30 - klasika se 2 GHz

8. 1. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

K testování se mi dostal sympatický notebook ThinkPad T30 firmy IBM. T30 je dalším stupínkem v již osvědčené řadě T-ček. Testovaný kus byl osazený mobilním procesorem Pentium 4-M s taktem 2GHz, což je nejsilnější varianta T30. Tento model jako první notebook představil airbag pro ochranu harddisku.

IBM ThinkPad T30 - klasika se 2 GHz

IBM se drží osvědčené strategie a nabízí ThinkPad T30 v klasické černé úpravě s logem IBM v pravém dolním rohu víka, a i když se obejde bez designérských výstřelků, nabízí mnoho detailů a technických inovací, které zpříjemňují a usnadňují používání přístroje. T30 se drží trendu ochrany notebooku před mechanickým poškozením a proto je pouzdro přístroje vyrobeno z titanu. Navíc IBM přichází opět s něčím novým: pro preventivní ochranu před mechanickým poškozením povrchu pevného disku má notebook na spodní straně malý airbag, který tlumí nárazy např. při nešetrném položení na stůl. Samotný notebook má příjemné rozměry 30,4 x 25,0 x 3.66 cm a příznivou hmotnost 2,5 kg.

Uzavřené víko je zajištěno dvěmi aretačními pojistkami, ale jejich mechanismus je uzpůsoben tak, že je lze odjistit postupně jednu po druhé a notebook je tak možné bez nesnází otevřít pouze jednou rukou. Celou vnitřní plochu víka vyplňuje velký 14,1' display, s maximálním rozlišením 1024 x 768. Pro práci s grafikou je notebook vybaven kartou ATI Mobility Radeon 7500 se 16 MB paměti, která je pro méně náročná multimedia dostatečující: DVD filmy se přehrávají plynule i v rychlých scénách a stejně tak i graficky skromnější aplikace. Při provozu náročnějších 3D aplikací však už kapacita paměti nestačila a obraz se místy trhal.

Horní polovina pracovní plochy je maximálně využita ovládacími prvky. V horní řadě vlevo, vedle klávesy Esc, je tlačítko ThinkPad, které vyvolá kompletního průvodce k notebooku T30 spolu s podrobnou nápovědou. Vedle něj jsou tlačítka pro ovládání hlasitosti a tlačítko mute a také sada diod pro indikaci Caps, Num a Sroll Lock, čtení z disku a indikátor Power. Tlačítko pro spuštění notebooku tuto řadu uzavírá. Rozložení ostatních 88 kláves kopíruje běžnou PC klávesnici: klávesa Esc v levém horním rohu, v horní řadě funkční klávesy F1 až F12 a v pravém horním rohu klávesy Ins, Del, Home, End Pg Up a Dn tak, jak jsme zvyklí u PC. Není tedy obtížné rychle se přizpůsobit konfiguraci a pracovat stejně jako na PC. Navíc má klavesnice ještě dvě klávesy Backward a Forward umístěné u kurzorových kláves, které slouží pro pohyb zpět, resp. vpřed v Exploreru. Další funkce jako ovládání jasu displaye, přechod do spánkového režimu apod. stejně jako zapnutí numerické klávesnice se vyvolávají kombinací kláves pomocí tlačítka Fn v levém dolním rohu. Za zmínku stojí i skutečnost, že při ovládání hlasitosti nebo jasu příp. spouštění dalších funkcí se v dolní části displaye zobrazí nastavovaná hodnota.
Pro pohyb kurzoru po ploše slouží trackpoint uprostřed klávesnice, jehož dvě standardní tlačítka a třetí rolovací jsou umístěna pod mezerníkem. Navíc lze trackpoint nastavit i tak, aby se při poklepání choval jako tlačítko myši (podobně, jako je obvyklé u touchpadu), ale není to moc přesné a používání této funkce vyžaduje cvik.
Velice oceňovanou specialitou notebooků od IBM je malá žárovička v horní hraně víka pro iluminativní osvětlení klávesnice při nedostatku světla. Toto osvětlení není moc ostré, ale pro orientaci v klávesnici bohatě postačuje.

ThinkPad T30 v testované konfiguraci je osazen výše zmiňovaným Mobile Intel Pentiem s taktovací frekvencí 2,0 GHz, což je v současné době druhý nejrychlejší mobilní procesor v nabídce Intelu (maximum je 2,2 GHz). Tento procesor podporuje technologii SpeedStep, která optimalizuje provoz procesoru a tím snižuje nároky jak na spotřebu energie, tak na chlazení. Sám jsem byl také velice potěšen tichým chodem ventilátoru: spouštěl se zřídka, a i za chodu byl naprosto nehlučný a vůbec nerušil při práci. Dalším ostře sledovaným kritériem u notebooků je výdrž baterie: v tomto případě vydržela 6-článková Li-Ion baterie s udanou kapacitou 4400 mAh dodávat při standardním* testu energii po dobu 2 hodin a 49 minut.
Kapacita RAM 256 MB je dostatečná pro hladký chod většiny běžných aplikací, lze ji však ještě rozšířit až na 1 GB. Pro uložení dat je v notebooku harddisk o velikosti 40 GB.

Externí jednotku má ThinkPad T30 jednu a je umístěna v modulu UltraBay - v testované verzi se jednalo o DVD mechaniku, ale díky technologii UltraBay Plus je možné zaměnit ji i za jiné zařízení. Vstupní i výstupní porty jsou obsaženy všechny běžně používané: sériový, paralelní, výstup na ext. monitor, S-video, 2xUSB, 2xPCMCIA, IrDa, RJ-11 (modem), RJ-45 (NIC) a audiokonektory. Navíc má T30 integrovanou Wi-Fi wireless technologii, takže je možné se připojovat k bezdrátovým sítím stadnardu 802.11b aniž je třeba pořizovat dodatečné vybavení.

Notebook ThinkPad T30 rozhodně nevybočuje ze standardů IBM a nabízí vysoký výkon i velkou vstřícnost k uživateli s důrazem na pohodlí při práci. Díky svým rozměrům a velikosti displeje může úspěšně sloužit jak na cestách, tak i v kanceláři.

+ tichý provoz
- velikost videopaměti

Technická data

  • Testovaná konfigurace: IBM ThinkPad T30
  • Instalovaný procesor: Pentium 4-M 2GHz
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD
  • LCD: TFT 14.1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Mobility Radeon 7500, 16MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, WLAN 802.11b
  • Zvuková karta: SoundMAX audio, ovládání hlasitosti a mute funkce
  • Polohovací zařízení: TrackPoint
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 3x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 33.1x304x250mm
  • Hmotnost (kg): 2,1
  • Záruka: 3 roky
  • Cena bez DPH: 112.320,- (08.01.2003)
Recenze

Diskuse